online improvisatie cursussen voor alle muziekinstrumenten

Proefles 101 improvisatietips "de gouden II - V - I formule van Sonny Rollins" BONUS video

Video. Je mogelijkheden voor de II-V-I binnen slechts 3 minuten EXPONENTIEEL vergroten

Proefles 101 tips BONUS VIDEO from Werner Janssen on Vimeo.

Uitleg van de video in woorden

 

De gouden II-V-I formule van Sonny Rollins maakt gebruik van de Guide Tone Line septiem van de tweede trap, II, Cmi7  (Bes) naar de terts (A) van de dominant F7 (de vijfde trap, V). Met het twee kolommen procédeé heb je geoefend om verschillende versies van licks op Cmi7 te koppelen aan verschillende versies van licks op F7. Hierbij was steeds op de maatstreep de overgang van 7 naar 3.

Hierdoor kun je ELKE WILLEKEURIGE licks uit kolom 1 verbinden aan  ELKE WILLEKEURIGE lick uit kolom 2 ! Het maakt niet uit, het past altijd. Zo krijg je meteen MEGA veel mogelijkheden.

Hieronder heb ik een aantal mogelijke combinaties voor je op geschreven, getransponeerd voor jouw instrument. Het zijn precies de combinaties die je in de video hoort.

Uitleg van de video in woorden

Downloads

  • 101 improvisatietips stap 3
    101 improvisatietips stap 3

    Als je het ZIP bestand opent vind je de voorgespeelde voorbeelden van de video getransponeerd voor jouw instrument, kant en klaar ! Je kunt dus elke willekeurige lick uit kolom 1 (Cmi7) verbinden met elke willekeurige lick uit kolom 2 (F7).

Hoe kun je wat je geleerd hebt toepassen ?

Als je oefent met de II-V-I verbindingen, dan krijg je een voorkeur voor sommige licks. Misschien omdat je ze mooi vindt, of omdat het op je instrument prettig speelt. Onthoud je favoriete licks.


Neem een willekeurige jazz standard uit het Real Book en je vindt bijna altijd ergens een II-V-I verbinding. Als deze in een andere toonsoort is, moet je even jouw favoriete II-V-I licks transponeren. Gebruik een meespeeltrack. Iedere keer als deze II-V-I gespeeld wordt moet je een van jouw favoriete licks spelen.


Zo maak je het je helemaal eigen en kun je er vrij over beschikken.

VRAGEN ? Stuur een mail naar info@improcircle.nl en ik help je graag.

Wist je trouwens dat ik de enige online beginners cursus improviseren aanbied in Nederland ? Wil je binnen 15 minuten leren hoe je een leuke popsolo kunt spelen, hoe je je solo kunt structureren en hoe je kunt improviseren in klassieke muziek ? Vraag een GRATIS proefles aan op www.improcircle.nl