2 om 2 spelen in de Blues

Een krachtige manier om leuke ideeën te krijgen voor je improvisatie is het spelen van 2 om 2. Zeg maar een vraag van 2 maten en een bijpassend antwoord van 2 maten. Het is net een gesprek.

Waarom werkt dit?

  1. Je moet op je gehoor en vanuit je muzikale intuïtie spelen. Je kunt het dus niet echt voorbereiden, maar moet spontaan antwoorden. 
  2. Je wordt op ideeën gebracht die je later zelf ook zou kunnen gebruiken.
  3. Je traint je geheugen, want je moet een passend antwoord verzinnen dat aansluit bij de frase die je net gehoord hebt.
  4. Het is hartstikke leuk, waardoor je speelplezier hebt en gemotiveerd blijft.  
Met de Konrad Koselleck Big Band, 9 mei 2022 te Amersfoort. Foto Riekje Hoffman.

De Blues is bij uitstek geschikt om dit te oefenen. In onderstaande video speel ik steeds een vraag van 2 maten. Het is de bedoeling dat jij een antwoord verzint.

We spelen een Blues in F. Dat is gebruikelijk in jazzmuziek. Dan kun je de bluesladder van F spelen. Dat is wat ik doe in de video. De bluesladder bestaat uit F – Ab – Bb – B – C – Eb. 

Voor Bes-instrumenten is het een Blues in G, de bluesladder die je speelt is dan: G – Bb – C – C# – D – F. Es-instrumenten spelen een Blues in D met de bluesladder van D. De bluesladder is dan: D – F – G- G#- A – C.

Probeer het maar eens met de video. Veel plezier!

Live vraag en antwoord met me spelen? Dat kan! Binnenkort organiseer ik twee te gekke events waar ik je uitdaag en inspireer:

Jamsessie voor gevorderden met ritmesectie op 22 mei in Amsterdam. Kijk hier voor de details. Daar kun je je ook aanmelden.

Workshopweekend ‘Improviseren doe je zo!’ voor beginners met Hemelvaart. Hier lees je alles over dit fantastische weekend in Duitsland. €100 korting tot 16 mei.

Zie ik je binnenkort live?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven