Akkoordtonen spelen in je improvisatie

De tweede manier om goede noten te spelen als je improviseert

Vaak leer je als eerste om toonladders te spelen als je improviseert over akkoorden. Dat lijkt misschien handig, maar er zitten grote nadelen aan. In mijn vorige vlog kun je precies ontdekken hoe het zit. Gemist? Klik hier.

De tweede manier waarop je kunt leren welke noten goed klinken op een akkoord, is door de akkoordtonen zelf te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je altijd goede noten speelt, want je beperkt je tot de noten waaruit het akkoord zelf is opgebouwd.

Als je een akkoordinstrument speelt, zoals piano of gitaar, kun je de totaalklank van elk akkoord laten horen door alle akkoordtonen tegelijk te spelen. Als je een blaasinstrument speelt, kun je de totaalklank alleen duidelijk maken door de akkoordtonen los na elkaar te spelen. Je speelt dan het arpeggio van het akkoord.

Omdat een akkoord een tertsenstapeling is, gebruik je op deze manier alleen tertsen in je improvisatie. Het grote nadeel daarvan is dat je zo geen herkenbare melodieën kunt spelen. In een leuke melodie komen namelijk, naast andere intervallen, vooral (kleine of grote) secundes voor.

In deze video zie je hoe het zit. We kijken naar het basisakkoord Cmi7. Even niet op de beeldkwaliteit letten: was een experiment met mijn nieuwe camera.

Wil je ook akkoordsymbolen meteen kunnen vertalen? In mijn boek ‘slim improviseren – deel 1 ontdek je de vijf basisakkoorden en hun varianten. Meer info vind je hier.

Ik ben benieuwd of het jou lukt om akkoordtonen te spelen als je improviseert. Weet jij welke noten horen bij een willekeurig akkoordsymbool? En maak je daar gebruik van, of hoe doe jij dat? Wat vind je lastig? Kan ik je misschien ergens mee helpen? Laat het me gerust weten. Dan krijg je persoonlijke feedback van mij.

4 gedachten over “Akkoordtonen spelen in je improvisatie”

 1. Dank Werner, super informatief. goede opbouw. ik speel zelf meestal de toonladders bij de akkoorden zodat ik toch met secundes ,kwarten en sexten werk. dat gaat eigenlijk vanzelf. ben benieuwd naar de volgende video !

  1. Hoi Frits,
   Bedankt voor je reactie, wat goed! Als je toonladders combineert met akkoordtonen krijg je nog meer mogelijkheden. Het is dan wel nodig dat je een akkoordsymbool kunt vertalen naar welke noten er in zitten. Of speel je op gehoor? Dat kan ook prima namelijk.

 2. Helder verhaal
  Ik probeer zelf stap voor stap mijn improvisatie-techniek op te bouwen
  Op dit moment nog in de ‘arpeggio fase’
  Maar zoals jij zegt over licks dat komt neer op beter goed gejat dan slecht bedacht, ik houd het in de gaten, dankjewel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven