online improvisatie cursussen voor alle muziekinstrumenten

De bebopladder over Bb7"

Als je gaat improviseren, dan krijg je vaak de ladder cadeau die op een akkoord past. Zoek het dan maar verder zelf uit. Ook al weet je een goed passende toonladder, de kunst is juist om deze goed toe te passen zodat het goed klinkt. Je moet de juiste taal spreken.

De basistaal die je moet beheersen als je beter wilt leren improviseren in jazzmuziek is de taal van de bebop. Deze stroming, "uitgevonden" door o.a. de geniale saxofonist Charlie Parker in 1940, staat aan de basis van het hele Real Book met jazz standards.

Over het veel voorkomende dominant septiem akkoord kun je improviseren met de "mixolydische" ladder. Dat is moeilijke naam, maar is eigenlijk niets anders dan de majeurladder gespeeld met beginpunt de vijfde toon. In deze video leer je een andere ladder, waarmee je automatisch het goede vocabulaire spreekt.

de mixolydische ladder van grondtoon omhoog naar de grondtoon over een octaaf speelt met achtste noten, het meest voorkomende ritme in de bebop, dan kom je een noot "tekort" om op een zwaar maatdeel op de grondtoon te "landen". We moeten dus een (achtste) noot extra toevoegen. Het beste werkt dit als je dit tussen het septiem en de grondtoon doet. Om de ladder te oefenen kun je weer hetzelfde procédé volgen als bij de mixolydische ladder.

uitLEG en uitVOEREN Bebopscale

Bb7 bebopscale from Werner Janssen on Vimeo.

Uitleg van de video in woorden

Als je de mixolydische ladder van grondtoon omhoog naar de grondtoon over een octaaf speelt met achtste noten, het meest voorkomende ritme in de bebop, dan kom je een noot "tekort" om op een zwaar maatdeel op de grondtoon te "landen". We moeten dus een (achtste) noot extra toevoegen. Het beste werkt dit als je dit tussen het septiem en de grondtoon doet. Om de ladder te oefenen kun je weer hetzelfde procédé volgen als bij de mixolydische ladder.

Downloads

 • Het arpeggio van Bb 7
  Het arpeggio van Bb 7

  In ZIP file vind je het arpeggio (de akkoordtonen) van het akkoord Bb 7, getransponeerd voor jouw instrument.

 • De mixolydische ladder op Bb 7
  De mixolydische ladder op Bb 7

  In deze ZIP file vind je de mixolydische ladder voor het akkoord Bb 7. Alles is getransponeerd voor jouw instrument.

 • De bebopscale voor Bb7
  De bebopscale voor Bb7

  In deze ZIP file vind je de bebop ladder voor het akkoord Bb 7. Alles is getransponeerd voor jouw instrument.

 • Begeleidingstrack
  Begeleidingstrack

  Met deze mp3 begeleidingstrack kun je jouw breiwerkjes oefenen en vervolmaken. Veel plezier !

Hoe kun je wat je geleerd hebt toepassen ?

Oefen dit principe ook in andere toonsoorten. Het beste is in alle 12 toonsoorten.

VRAGEN ? Stuur een mail naar info@improcircle.nl en ik help je graag.

Wist je trouwens dat ik de enige online beginners cursus improviseren aanbied in Nederland ? Wil je binnen 15 minuten leren hoe je een leuke popsolo kunt spelen, hoe je je solo kunt structureren en hoe je kunt improviseren in klassieke muziek ? Vraag een GRATIS proefles aan op www.improcircle.nl