De bebopladder over Bb7

 

Als je gaat improviseren, dan krijg je vaak de ladder cadeau die op een akkoord past. Zoek het dan maar verder zelf uit. Ook al weet je een goed passende toonladder, de kunst is juist om deze goed toe te passen zodat het goed klinkt. Je moet de juiste taal spreken.

De basistaal die je moet beheersen als je beter wilt leren improviseren in jazzmuziek is de taal van de bebop. Deze stroming, “uitgevonden” door o.a. de geniale saxofonist Charlie Parker in 1940, staat aan de basis van het hele Real Book met jazz standards.

Over het veel voorkomende dominant septiem akkoord kun je improviseren met de “mixolydische” ladder. Dat is moeilijke naam, maar is eigenlijk niets anders dan de majeurladder gespeeld met beginpunt de vijfde toon. In deze video leer je een andere ladder, waarmee je automatisch het goede vocabulaire spreekt.

de mixolydische ladder van grondtoon omhoog naar de grondtoon over een octaaf speelt met achtste noten, het meest voorkomende ritme in de bebop, dan kom je een noot “tekort” om op een zwaar maatdeel op de grondtoon te “landen”. We moeten dus een (achtste) noot extra toevoegen. Het beste werkt dit als je dit tussen het septiem en de grondtoon doet. Om de ladder te oefenen kun je weer hetzelfde procédé volgen als bij de mixolydische ladder.

uitLEG en uitVOEREN Bebopscale

In deze video leer je :

 
  • bebopscale op Bb7
  • hoe je de bebopscale kunt oefenen
  • hoe je de bebopscale kunt gebruiken

Uitleg van de video in woorden

Als je de mixolydische ladder van grondtoon omhoog naar de grondtoon over een octaaf speelt met achtste noten, het meest voorkomende ritme in de bebop, dan kom je een noot “tekort” om op een zwaar maatdeel op de grondtoon te “landen”. We moeten dus een (achtste) noot extra toevoegen. Het beste werkt dit als je dit tussen het septiem en de grondtoon doet. Om de ladder te oefenen kun je weer hetzelfde procédé volgen als bij de mixolydische ladder.

DOWNLOADS

Het arpeggio van Bb 7

In ZIP file vind je het arpeggio (de akkoordtonen) van het akkoord Bb 7, getransponeerd voor jouw instrument.

 

De mixolydische ladder op Bb 7

In deze ZIP file vind je de mixolydische ladder voor het akkoord Bb 7. Alles is getransponeerd voor jouw instrument.

 

De bebopscale voor Bb7

In deze ZIP file vind je de bebop ladder voor het akkoord Bb 7. Alles is getransponeerd voor jouw instrument.

 

Begeleidingstrack

Met deze mp3 begeleidingstrack kun je jouw breiwerkjes oefenen en vervolmaken. Veel plezier !

Scroll naar boven