improviseren in klassieke muziek

Bij improviseren denk je meestal aan jazzmuziek. Logisch, want improvisatie is het belangrijkste kenmerk van deze muziekstijl. Niet iedereen houdt van jazz. Te abstract, te druk. Gelukkig wordt er in bijna iedere muziekstijl geïmproviseerd. Wat dacht je van een gillende gitaarsolo in een rockband, Afrikaanse trommelaars, of een flamenco groep?

Ook in klassieke muziek kan er geïmproviseerd worden. Zo kent het kerkorgel een improvisatietraditie die zelfs terug gaat tot de Middeleeuwen. Het is ook eigenlijk best een vreemde gedachte dat alleen jazzmusici de fantasie en durf zouden hebben om uit hun hoofd te kunnen spelen. Nee, iedereen kan natuurlijk de muziek die hij of zij van binnen hoort, leren spelen. Het ontbreekt alleen aan goede voorbeelden, docenten zijn er onbekend mee en er is nauwelijks studiemateriaal voor handen.

Om op een klassiek getinte manier te kunnen improviseren heb ik de compositie “Samhain” geschreven. In de video hoor je een strijkkwartet van het Concertgebouw Orkest met mezelf als solist. Het is een soort koraal, een langzaam stuk waarin de strijkers steeds ongeveer hetzelfde akkoord spelen. Zo kun je met hoofdzakelijk één toonladder improviseren. 

[video_player type=”youtube” style=”1″ dimensions=”560×315″ width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ ipad_color=”black”]aHR0cHM6Ly95b3V0dS5iZS9JRnZLS0RaeDJjUQ==[/video_player]

TIPS OM ZELF TE IMPROVISEREN IN EEN KORAAL:

 • Begin rustig, gebruik lange noten
 • Gebruik rusten, speel niet de hele tijd alles vol (zo krijgt jouw solo ruimte)
 • Speel met het mooiste geluid dat je hebt
 • Kleur je toon in door vibrato en strak af te wisselen
 • Ontwikkel je improvisatie door intenser te gaan spelen; harder, hoger, drukker
 • Bouw je improvisatie af door rustiger te gaan spelen

Wil je dit zelf ook eens proberen op Samhain? Stuur dan even een email naar info@wernerjanssen.nl en je krijgt GRATIS een link naar een webpagina met bladmuziek en een oefentrack. Gegarandeerd leuk om te doen! 

2 gedachten over “improviseren in klassieke muziek”

 1. Beste meneer

  Zou ik u eens kunnen bellen voor meerdere mogelijkheden? Het gaat om piano klassieke improvisatie

  Alvast dank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven