improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Het dim akkoord

In de vlog van deze keer kijken we naar het “dim” (van diminished) akkoord, of in goed Nederlands, het verminderd akkoord.

[video_player type=”youtube” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly95b3V0dS5iZS9tSVZaeGdoV0NkQQ==[/video_player]

Het dim-akkoord dat opgebouwd is uit allemaal kleine tertsen, bijvoorbeeld C – Es – Ges (of F#) – A. Als we dit akkoord omkeren, d.w.z. we kiezen een andere akkoordtoon dan de grondtoon als begintoon, dan krijgen we precies hetzelfde akkoord terug ! We zeggen dan “het dim akkoord is symmetrisch”.

Als je dit begrijpt dan betekent dit dat C dim hetzelfde is als Eb dim, F# dim of A dim. Je kunt ze zien als “familie” van elkaar. Zo zijn er nog twee andere families. We hebben dan drie families :

  1. C dim, Eb dim, F# dim en A dim
  2. Cis dim, E dim, G dim en Bb dim
  3. D dim, F dim, Ab dim en B dim

Hoe speel je over dim akkoorden ? Ik vond ze altijd best wel lastig. Verder dan de akkoordtonen spelen kwam ik niet. Wil je weten  wat voor manieren er nog meer zijn ? Laat dan je emailadres achter en je krijgt GRATIS toegang tot een speciale website met een extra uitleg video, uitgeschreven voorbeelden en een meespeeltrack.

_MVO5170-2

13 gedachten over “Het dim akkoord”

    1. Nou Werner, dank je wel voor het aanbod, dat sla ik natuurlijk niet af! En jij ook een heel fijn nieuw jaar gewenst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven