Het halfverminderde akkoord bestaat niet

“Halfverminderd” is een nogal abstract begrip. Het akkoord komt vaak voor in het Real Book, dus is het wel handig om er grip op te hebben. In deze blog leer je door welk akkoord je het halfverminderd akkoord in gedachten beter kunt vervangen om makkelijker te kunnen improviseren.

Eureka ! Het halfverminderd akkoord is een omkering van het mineur 6 akkoord. Heb je bijvoorbeeld A halfverminderd (genoteerd als Ami7b5 of AØ) dan bestaat dit akkoord uit A-C-Es en G. Akkoorden kun je omkeren, d.w.z. je kiest een andere toon dan de grondtoon als begintoon. Als we dit akkoord één keer omkeren, dan krijgen we C-Eb-G-A en dat is C mineur 6, genoteerd als Cm6 of Cmi6.

Het is veel makkelijker om over een mineur akkoord te improviseren, want dan passen er ladders bij. Wil je weten welke ladder het beste past op halfverminderd en een meespeeltrack waarmee je dit kunt oefenen ? Laat dan je emailadres achter in het commentaarveld of stuur een mail naar info@wernerjanssen.nl. Je ontvangt dan GRATIS toegang tot een speciale pagina compleet met bladmuziek waarin je alles kunt terug lezen, getransponeerd voor jouw instrument.

Op JOUW muzikale vrijheid,

Werner Janssen

11 gedachten over “Het halfverminderde akkoord bestaat niet”

 1. Dirk Burggraaf

  Hallo Werner, het zou mij inderdaad helpen om iets over een halfverminderd accoord te kunnen spelen, ontvang graag je video.

 2. Hoi Werner,
  Alweer een paar jaar geleden bij je een workshop mogen volgen en met veel plezier!
  Ik wil graag toegang hebben

 3. Hallo Werner ik wil graag deelnemen aan het weekend a. s juni 8 9 en10 2017. Kan ik van jouw de gegevens krijgen zodat ik in kan schrijven voor deze Class. Ik speel enkele jaren tenorsax. Met vriendelijke groet Toon Corstjens Schoolstraat 42 6017cz te Thorn

 4. Rolf Wassens

  Dag Werner
  Ik wil graag meer weten over het c min 6- akkoord.
  Leuke uitleg, inderdaad makkelijker te volgen. Dankjewel.
  Rolf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven