BLOG overzicht
No more Blues
Antonio Carlos ‘Tom’ Jobim (1927-1994) was een van de meest aansprekende musici uit Brazilië. Hij zette met name de bossa nova en samba vanaf 1962 …
in 4 stappen grip op de akkoorden van blue skies
Een van de ontzettend leuke voordelen van internet voor mij is dat ik muzikanten uit verschillende landen ontmoet en les kan geven. Zo zag ik …
Wayne Shorter
Toen ik vorige week in Duitsland opnames aan het maken was voor mijn nieuwe meespeelboek ‘Bossa & Samba’ met de prachtige muziek van Jobim, bereikte …
Hoe zorg je dat je niet steeds hetzelfde speelt in je improvisatie?
Heb je dat ook? Heb je een te gek klinkend zinnetje gevonden voor je improvisatie en blijf je dat maar herhalen. Je bent er zo …
Blue(s) friday
Afgelopen maandag schijnt het ‘blue monday’ geweest te zijn. Waarschijnlijk weer zo’n uit Amerika overgewaaid fenomeen. Zelf had ik juist deze week inspiratie om een …
Een rhythm schema vereenvoudigen
Edwin Rutten (ome Willem) werd deze week 80. Joepie de poepie! Ter gelegenheid daarvan traden we gisteren op in een uitverkocht BIMhuis, Edwin samen met …
improviseren is communiceren
In je studeerkamertje oefen je waarschijnlijk toonladders of probeer je licks in je vingers te krijgen Als je het dan allemaal met een oefentrack toe …
Muziekschatten
In augustus mocht ik opnames maken met het Radio Filharmonisch Orkest voor de podcast ‘Muziekschatten’ op Radio 4. In de aflevering waarin ik meegewerkt heb …
Drie gouden tips hoe je een uitgeschreven solo gebruikt
Heb je wel eens een uitgeschreven improvisatie gespeeld? Er zijn veel boeken met uitgeschreven solo’s. Misschien ken je de omnibooks van Charlie Parker, Clifford Brown, …
Oude wijn in nieuwe zakken
Vandaag krijg ik de drukproef van mijn nieuwe meespeelboek Talking Bebop deel 2 ‘Easy Jazz Standards‘. Spannend, want het is de laatste check of alles klopt. …
Mijn muzikale uitglijder
Bij mijn allereerste live radio optreden met het Metropole Orkest mocht ik een solo spelen, vanuit studio van 4 van het Muziekcentrum van de Omroep …
Improviseren bij filmbeelden
Muzikanten die jazz spelen doen niets anders liever dan improviseren. Maar het kan toch niet zo zijn dat alleen jazzmuzikanten fantasie hebben? Ook in wereldmuziek …
Ronnie Cuber: ‘I am not a f*ck*ng actor’
Mijn favoriete bariton saxofonist is niet meer. Op 7 oktober overleed Ronnie Cuber in New York op 80 jarige leeftijd. Zijn edgy sound die je …
Meesterwerk van Sonny Rollins
Deze week was er een item op TV over Sonny Rollins. Bij Khalid & Sophie. Als je het gemist hebt kun je hier het hele …
De grootste frustratie bij leren improviseren
Als ik muzikanten spreek die graag beter willen leren improviseren valt het me op dat hun worstelingen vaak vergelijkbaar zijn. En ik als terugdenk hoe …
Muziek verbindt
Deze week mag ik het GNAWA project doen met het Metropole Orkest. We spelen traditionele, religieuze muziek uit Marokko. De improvisaties zijn heel opzwepend en …
Improviseren op het ‘Wilhelmus’
Foto: Mike van Schoonderwalt De afgelopen week was er een item in het nieuws over het Wilhelmus, ons Nederlands volkslied. In de 80 jarige Oorlog …
Toots 100
Foto : Ron van der Kolk In 2022 zou Toots Thielemans 100 zijn geworden. Ter ere daarvan mocht ik onlangs een concert doen met het …
Het avontuur van improviseren
Wat maakt improviseren zo aantrekkelijk? Ik denk dat er minimaal drie redenen zijn. Je weet niet wat er van te voren allemaal gaat gebeuren. Dat …
Doorzetten in de Dolomieten
Een van de leuke dingen van kinderen vind ik, dat ze zich ontwikkelen tot eigen individuen met eigen hobbies en talenten. Zo weet mijn oudste …
Van Limburgs dialect naar Bebop dialect
In mijn improvisatiemethode leg ik de nadruk op het naspelen van anderen. Als je tenminste improviseert over akkoordenschema’s. Alle grote jazzmusici hebben het zo gedaan, …
2 om 2 spelen in de Blues
Een krachtige manier om leuke ideeën te krijgen voor je improvisatie is het spelen van 2 om 2. Zeg maar een vraag van 2 maten …
Dierbare herinneringen
April was een verdrietige maand voor mij. Een aantal mensen die me dierbaar waren zijn me ontvallen. Het hoort bij het leven, maar het is …
Vuistregel voor een sus akkoord
Weet je ook niet goed wat je aan moet met een sus akkoord? Zelf vond ik het eerst best een lastig akkoord om over te …
Nieuwjaarsconcert
Gelukkig 2022! Allereerst wil ik je een vervullend 2022 wensen. Ik hoop dat je een mooi jaar mag ervaren op alle levensgebieden. En ik zou …
Selmer mark VI saxofoons: legende of fabel?
De kans is heel erg groot dat jouw favoriete saxofonist op een Selmer Mark VI speelt. Bijvoorbeeld … Sonny Rollins. Veel professionele saxofonisten spelen op …
De mooiste ladder voor het mineur 7 akkoord
Het mineur 7 akkoord is het meest voorkomende akkoord in jazz- en popmuziek. In jazz zie je het heel vaak op tweede trap in een …
Speelplezier
Deze week liet ik me inspireren door een YouTube video die alle ingrediënten in zich heeft die ik nu zo ontzettend mis in deze barre …
Woody Woodpecker en timing
Swing is anno 2021 nog steeds de meest karakteristieke speelmanier binnen de jazzmuziek. Het is de stijlperiode die rond 1930 is ontstaan. Big Bands, zoals …
De eerste stap voor mooie noten in je improvisatie
HELP! Improviseren over een akkoordenschema. Het lijkt zo ingewikkeld met al die akkoordsymbolen. Wat betekenen ze? Wat hebben ze met elkaar te maken? Welke noten …
Eerbetoon aan Ack
Gisteren bereikte mij het droevige bericht dat Ack van Rooyen is overleden. Met zijn bijna 92 jaar was hij de nestor van de Nederlandse jazz. …
De simpelste manier om een boeiend verhaal te vertellen in je improvisatie
Als je improviseert dan vertel je jouw verhaal via je instrument. Je wilt dan natuurlijk graag je luisteraars boeien. Daar is een hele simpele manier …
Tips voor een goede jazzsolo
Improviseren is multitasken. Je ‘moet’ aan veel dingen tegelijk denken en dan moet je ook nog eens een leuk verhaal vertellen op je instrument. Best …
‘Der Doppeldominant’
In het Real Book kom je heel vaak een dominant septiem akkoord op de tweede trap tegen. De regel is dan dat je deze speelt …
Improviseren met een plan
Vind jij het ook lastig om steeds iets nieuws te moeten verzinnen als je improviseert ? Zal ik je eens wat zeggen? Dat hoeft ook …
Zo laat mogelijk op tijd spelen
Ik heb vaak met Jerry van Rooijen (1928 – 2009) mogen samenwerken. Een van de allerbeste arrangeurs en meest inspirerende orkestleiders die we in Nederland …
De vrolijke mineurladder
Bij mineur denk je aan droevig. Toch is er een mineurladder die best vrolijk klinkt. In onderstaande video laat ik het even horen. Vaak …
Een korte oefening die je altijd kunt doen
Heb je dat ook? Je staat te popelen om lekker met je instrument aan de slag te gaan, maar help… Je weet goed niet waar …
Mickey en mouse
Heb jij ook een huisdier? Mijn favoriete huisdier is een kat. Helaas is mijn trouwe maatje, devon rex kater Mickey overleden. We moesten hem laten …
Caravan
Net als de meeste Nederlanders ben ik ook dol op kamperen. Sommigen kiezen de tent, anderen de vouwwagen, of caravan. Mijn favoriete kampeermiddel is de …
Gute Nacht Freunde
Wist je al dat je me elke dag op de radio kunt beluisteren? Dat zit zo. Het werd langzaam tijd voor een nieuwe versie voor …
Studio opname
Eerder deze maand maakte ik met de Konrad Koselleck Big Band een opname in het kader van het scholenproject ‘Vertel de Vrijheid’. Een dag video …
Snel je muzikale gehoor verbeteren
Als je improviseert is het heel handig dat je vooruit hoort welke noot je gaat spelen. Maar ook als je van blad speelt. Dat kun …
Makkelijk ezelsbruggetje voor het sus-akkoord
Als je mijn methode een beetje kent, dan weet je dat ik vind dat er vijf basisakkoorden zijn: majeur 7 (bijvoorbeeld CMaj7) mineur 7 (bijvoorbeeld …
Improviseren met een blaasorkest
Afgelopen maandag mocht ik examen doen als dirigent. Nu zou je denken dat ik dat wel even doe met mijn bak aan ervaring. Maar eigenlijk …
De beste manier voor een leuke improvisatie
Je improvisaties klinken geraffineerder als je de mogelijkheden kunt gebruiken die akkoorden bieden. Dat lijkt misschien lastig, maar er zijn er drie manieren om er …
Wel of geen licks spelen in je improvisatie?
De derde manier om goede noten te spelen als je improviseert De eerste manier om goed over akkoorden is het spelen van toonladders. Gemist? Klik hier. De …
Akkoordtonen spelen in je improvisatie
De tweede manier om goede noten te spelen als je improviseert Vaak leer je als eerste om toonladders te spelen als je improviseert over akkoorden. …
Toonladders en improviseren – zin en onzin
Meestal improviseer je in muziek met een duidelijke groove, zoals bijvoorbeeld latin, swing, of funk. Met lekkere ritmes spelen is dan het allerbelangrijkste voor je …
De eerste stap om een akkoordenschema uit je hoofd te kennen
Hoe zou het zijn als je helemaal spontaan kunt improviseren op je instrument en je niet meer druk te hoeft te maken over de akkoorden? …
De schijnzekerheid als je van blad leest
Heb je wel eens uit het Real Book gespeeld? Bijvoorbeeld op een jamsessie? Als je de akkoorden uit het boek van blad leest, dan heb …
Het beste houvast voor je improvisatie
Als je improviseert dan is het wel zo handig dat je weet waar je bent in een akkoordenschema. Daar is gelukkig een eenvoudige manier voor: …
Even uit winterslaap
Na een lange winterslaap is het dan toch weer eens zover. Deze week heb ik druk gerepeteerd voor een optreden. Met de Konrad Koselleck Big …
Cover Slim Improviseren deel 2
Is je boek Slim Improviseren – Deel 2 Akkoordverbindingen bijna klaar, blijk je toch iets belangrijks over het hoofd gezien te hebben… foutjes in de cover. Jammer, …
yin en yang bij improviseren
Yin en yang, de tegengestelde krachten in het Universum. Om te kunnen ervaren wat boven is moet je ook beneden kennen. Goed bestaat alleen in …
Korte improtip #6: de enige manier om beter te leren improviseren over akkoorden
Als je probeert de akkoorden bij te houden als je improviseert, dan is dat in het begin best lastig. Vaak ben je al blij als …
Korte improtip #5: van de regen in de drup
Jabadabadoe! De tune van de ‘Flinstones’ is een rhythm schema. Door het hoge tempo en de bridge uitdagend om erover te improviseren. In de bridge hoor …
Korte improtip #4: waar je altijd op terug kunt vallen in je improvisatie
Altijd spannend als het moment aanbreekt waarop je mag gaan improviseren. Je weet vantevoren niet precies wat je allemaal gaat spelen, het moet in het …
Korte improtip #3 : wat je nooit moet spelen op een majeur akkoord als je improviseert
Als je improviseert over een akkoordenschema dan heb jij waarschijnlijk twee soorten houvast: 1. Gehoor. Bij muziek is dat natuurlijk het belangrijkste. In combinatie met …
Hoe en wat oefenen als je beter wilt leren improviseren over akkoorden?
Improviseren over akkoorden Op naar de top! Met dank aan mijn leerling Gijs Bierenbroodspot die zijn eigen leerproces beschreef. Ik heb zijn artikel als uitgangspunt genomen. …
Improtip #2 Studeer het begin van je solo in
Korte improvisatietip. Deze tip is bedoeld voor niveau: alle ‘Ik herinner me nog heel goed de eerste keer dat ik live op de radio een geimproviseerde …
improtip #1 Speel zinnen als je improviseert
Korte improvisatietip van Werner Janssen / impro Circle LET OP: Deze tip is bedoeld voor niveau: alle ‘SPEEL ZINNEN ALS JE IMPROVISEERT’ Waarom? Als je …
Twee mogelijkheden om te improviseren over de Blues
impro Circle – improviseren met een plan De Blues is rond 1850 ontstaan uit de worksongs die de slaven op de plantages zongen om …
Improviseren met een melkgebit?
Met heel veel speelplezier heb ik een video voor je opgenomen naar aanleiding van een toernee met de Amerikaanse zangeres Tori Amos een tijd geleden. Als je improviseert in …
Rainbow Dance
Muziek is een boodschap van hart tot hart. Een taal zonder woorden, die ieder mens begrijpt. Zojuist nam ik mijn compositie Rainbow Dance speciaal voor jou …
Mijn ‘coming out’
Ik voel dat ik mijn meest intense spirituele ervaring met je moet delen. Na 30 jaar voor mij nog steeds mijn diepste motivatie en ik …
Mijn blooper
Als je improviseert neem je een risico. Je weet niet helemaal precies van te voren wat je gaat spelen omdat je gericht bent op wat …
improviseren en LEGO
Aan het eind van dit jaar organiseer ik een prijsvraag. Ook jij kunt meedingen naar een boek van mij naar keuze (ook slim improviseren deel 2, dat in het voorjaar …
Anahata Bahyan – song from the heart
De grootste kracht van muziek is dat het een universele taal is die via ons hart tot ons spreekt. Het is toch magisch dat een …
Dankbaarheid
Dankbaarheid is een prachtige mindset. Je kunt natuurlijk kijken naar dingen die er niet zijn. Aan de ene kant is dat brandstof om in beweging …
Benny Goodman en het dim-akkoord
Het dim-akkoord komt het minst vaak voor van de vijf basisakkoorden. In mijn boek ‘slim improviseren deel 1’ deel ik de makkelijkste manier hoe je erover kunt …
Zinnen maken als je improviseert
Hoe vind jij het als iemand met wie je praat van de hak op de tak springt en zinnen niet afmaakt? Ik vind zo’n gesprek …
Gelukkig 2021
Hoi ,Ik wens je een gelukkig 2021! Met dankbaarheid kijk ik terug op 2020. Mijn familie is gezond, de kinderen waren gezellig thuis omdat ze online les …
Kafka en de vrijheid van improviseren
Het valt mij op dat er in onze maatschappij tendensen zijn die mij doen denken aan het boek ‘Het proces’ van Franz Kafka. Ik voel me nogal …
De karakters van jouw instrument
Als je improviseert, vertel je jouw eigen muzikale verhaal. Het is dan wel zo handig als je daarbij de mogelijkheden van je instrument kunt inzetten. …
Akkoorden voor beelddenkers
Aanstaande dinsdag lanceer ik, op mijn verjaardag, mijn nieuwe boek ‘slim improviseren’. Speciaal voor die grote groep muzikanten die eindelijk eens een methode willen waarmee …
‘All of Me’ meespelen met de Pete’s Corner Big Band
Deze keer bied ik je een unieke mogelijkheid. Je kunt jouw eigen solo op ‘All of Me‘ meespelen met de Pete’s Corner Big Band uit Veldhoven! In de video leg ik uit …
Meditatief improviseren met Dasain
Muziek is een fantastische manier om jezelf uit te drukken. En improviseren al helemaal, want dan ben je componist van je eigen muziek die je dan ook …
improviseren in klassieke muziek
Bij improviseren denk je meestal aan jazzmuziek. Logisch, want improvisatie is het belangrijkste kenmerk van deze muziekstijl. Niet iedereen houdt van jazz. Te abstract, te …
improviseren over mineur akkoorden met de “cry me a river lick”
De cry me a river lick Bij het improviseren kom je vaak mineur akkoorden tegen. Bijvoorbeeld Cmi7, maar ook Em6, Fm (drieklank) of AmiMaj7. De …
improviseren over een dominant-keten
De dominant-keten Het akkoordenschema van de compositie “I ‘ve got rhythm” van Gershwin wordt “rhythm changes” genoemd. Dit is een vaak voorkomend schema in de …
De mineur melodische ladder
Hoe kan ik de melodische mineur onthouden en toepassen ? Je wist vast al dat de mineur melodische ladder vaak voorkomt. In klassieke muziek wordt …
Begin op een majeurakkoord op de kwint
Help. Welke noot klinkt goed als ik improviseer ? Het majeur 7 akkoord is een van de vijf basisakkoorden en komt heel veel voor in …
‘All of Me’ structureren
Speel je het liefst op gehoor als je improviseert over jazz-standards ? Prima methode, je gehoor is natuurlijk het allerbelangrijkste zintuig in muziek. Je komt …
Jouw improvisatie structureren
Als je begint met improviseren is een van de uitdagingen om de vorm vast te houden terwijl je speelt. Maar ook bij gevorderde spelers hoor …
Bach en bebop
Op 21 maart, bij het uitbarsten van de de lente, was het precies 332 jaar geleden dat Johannes Sebastian Bach werd geboren. In deze tijd …
Tom en Jerry en de overmatige dominant
Heb je wel eens Tom en Jerry gekeken of andere cartoons ? Mooi, dan heb je, waarschijnlijk zonder het te weten, vaak het overmatige dominant …
De macho feel in latin muziek
Leer in 3 minuten enkele basisritmes die je meteen kunt toepassen in latin muziek. Vind jij de tropische ritmes van latin ook zo aanstekelijk ? …
Het dim akkoord
In de vlog van deze keer kijken we naar het “dim” (van diminished) akkoord, of in goed Nederlands, het verminderd akkoord. Het dim-akkoord dat opgebouwd …
Swingtime: zo laat mogelijk op tijd spelen
Het valt mij op dat mijn leerlingen en bezoekers van mijn workshops doorgaans meer belangstelling hebben hoe ze harmonisch gewiekster kunnen improviseren dan hoe ze …
De pentatonische ladder op So What
De pentatonische ladder is een makkelijk toepasbare ladder. In deze vlog leer ik je de standaard mogelijkheid die je kunt gebruiken op “So What” van …
Het halfverminderde akkoord bestaat niet
“Halfverminderd” is een nogal abstract begrip. Het akkoord komt vaak voor in het Real Book, dus is het wel handig om er grip op te …
Een breiwerkje in mineur
Leer binnen 8 minuten de handigste methode om van noot naar noot te spelen op een mineur 7 akkoord Het mineur 7 akkoord komt ontzettend vaak …
Breiwerkje met de “licks matrix”
Vind je het ook indrukwekkend klinken als iemand veel noten kan spelen ? En dat die ook nog elk chorus kan variëren ? Dat kun …
Slootje springen met Autumn Leaves
Leer in 6 minuten hoe je de akkoorden van Autumn Leaves op een mooie manier kunt verbinden om zo een goed gestructureerde solo te spelen …
Blog juni 2016 : Akkoorden Algebra
Leer in 5 minuten de vijf basisakkoorden waaruit het Real Book is opgebouwd en hoe je deze kunt toepassen op “Autumn Leaves” Weet je dat …
BLOG mei 2016 : Charlie Parker’s gouden dominant b9 lick
Misschien is Charlie Parker (1920-1955) wel de allergrootste jazz saxofonist aller tijden. Als je bedenkt hoe hip hij ten opzichte van zijn collega’s geklonken moet …
BLOG april 2016 : de gouden II-V-I formule van Sonny Rollins
De donderdagblog is terug van weg geweest. Voortaan verschijnt iedere eerste donderdag van elke maand mijn blog die nog informatiever is, nog meer waarde heeft en …
donderdagblog : bestaat het ideale saxofoon mondstuk ?
Riet, mondstuk, instrument, nek en rietbinder bepalen de sound van de saxofoon. In mijn beleving ook in deze volgorde. Omdat het riet een natuurproduct is …
Donderdagblog (oktober 2015) : in Memoriam Phil Woods
Bron: Donderdagblog (oktober 2015) : in Memoriam Phil Woods
Donderdagblog (oktober 2015) : in Memoriam Phil Woods
Op dinsdag 29 september overleed altsaxofonist Phil Woods (1931-2015), een van mijn grootste inspiratiebronnen. Bij zijn laatste concert, op 4 september, liet hij demonstratief zijn …
Donderdagblog : handige software voor muziek
Hoe was jouw zomer ? Ik heb in de vakantieperiode gewerkt aan mijn premium lesruimte met prachtig uitzicht, de online improvisatiecursussen van impro circle zijn …
donderdagblog : Zomertijd gebruiken om jezelf te inspireren.
De zomerperiode is doorgaans de tijd waarin je rust neemt om weer op te laden voor het nieuwe seizoen. Ik wil hier wat tips geven …
donderdagblog : een enquete
Hoi, Zo aan het einde van het seizoen is het een goed moment om het afgelopen jaar eens te evalueren. In juli en augustus verschijnt …
donderdagblog : James Last
Deze week overleed James Last. Ooit begonnen als jazz bassist werd hij een wereldberoemde bandleider met als handelsmerk de “happy sound”. Kort door de bocht …
donderdagblog : VET ! improviseren met het opleidingsorkest
Onlangs bezocht ik het congres over jeugdbeleid voor muziekverenigingen, georganiseerd door buro Reprise. Zelf heb ik jarenlang ervaring met lesgeven aan jeugd in priveles, groepsles …
donderdagblog : improviseren met de pentatonische ladder over het majeur add9 akkoord
donderdagblog : improviseren met de pentatonische ladder over het majeur add9 akkoord.
donderdagblog : improviseren met de pentatonische ladder over het majeur add9 akkoord
Deze week aandacht voor de pentatonische ladder in majeur. De pentatonische ladder kunnen we in talloze situaties toepassen. Een er van is het add9 akkoord. …
donderdagblog : improviseren met het majeur add9 akkoord
Deze week een filmpje waarin mijn compositie “the Dolphin” centraal staat. In dit stuk is het sologedeelte een keten van majeur add9 akkoorden, waar je …
donderdagblog : improviseren met de harmonische mineur ladder
Vandaag een filmpje over hoe je de harmonische mineur ladder kunt toepassen om je eigen authentieke muzikale verhaal te vertellen. We gebruiken hiervoor mijn compositie …
donderdagblog : de pentatonische ladder in klassieke muziek – improvisatietips
Deze week wil ik laten zien hoe de pentatonische ladder voorkomt in de klassieke muziek en hoe ik oefen om deze te gebruiken bij het …
donderdagblog : ” de drieklank C2 – lichte muziek voor HaFa”
In mijn blog van vandaag een filmpje (KLIK OP DE AFBEELDING LINKS) waarin ik een van mijn handelskenmerken uiteg bij het schrijven van lichte muziek …
donderdagblog : het “poldermodel” van de lead-alto
In de saxofoon sectie van een Big Band heeft de eerste alt (lead-alto) een grote verantwoordelijkheid. Hij of zij bepaalt binnen de sectie bewust of …
Op toernee in de USA op het Glenn Miller Festival
Mijn eerste keer op toer in de USA: optreden op het jaarlijkse Glenn Miller Festival in diens geboortedorpje Clarinda in de staat Iowa. Na het inchecken …
donderdag blog : Lichte Muziek dirigeren
Wat is Lichte Muziek ? Afhankelijk van de invalshoek vinden sommigen een stukje uit een operette, een mars, of filmmuziek lichte muziek. Ik bedoel met …
donderdagblog : “multiblazer” in een Musical
De eerste keer ….. Musical In het derde jaar van mijn conservatoriumstudie was ik in beeld voor de Musical Annie. Hoewel ik pas een jaartje …
donderdagblog ” op toernee met het Franse “Glenn Miller Memorial Orchestre”
De eerste keer ……. op toernee met het Franse Glenn Miller Memorial Orchestre Tegen het eind van mijn studie werd ik benaderd of ik zin …
donderdagblog : het saxofoon quartet
Het saxofoonquartet is een bekend kamermuziek ensemble. De violist Jean-Baptiste Singelée (1812-1875), vriend van Adolphe Sax, hoorde wel iets in de combinatie van een sopraan, …
donderdagblog : de Saxofoon sectie van de Big Band
Met de “Holland Big Band” in de Philharmonie, Berlijn Elke Fanfare, Harmonie Orkest of Big Band heeft een saxofoon sectie. Bij de Fanfare het complete …
donderdagblog : de klassieke saxofoon sectie, kameleons in het orkest
Elke Fanfare, Harmonie Orkest of Big Band heeft een saxofoon sectie. Bij de Fanfare het complete quartet van sopraan, alt, tenor en bariton. Bij het …
donderdagblog : Uit het hoofd spelen
Noten op papier, prima. Maar hoe kunnen popbandjes, dweilorkesten en jazzmuzikanten zo makkelijk uit hun hoofd spelen ? Is dit te leren en waar moet …
donderdagblog feb 2015 : GRATIS workshop “improvisatie voor Harmonie Orkesten” (deel 2)
“Het lijkt me zo leuk om uit mijn hoofd te kunnen spelen, maar ik durf niet“. Of “Hoe moet je improviseren ?” Of “Kan ik …
donderdagblog : improvisatie voor Harmonie Orkest GRATIS workshop
“Het lijkt me zo leuk om uit mijn hoofd te kunnen spelen, maar ik durf niet“. Of “Hoe moet je improviseren ?” Of “Kan ik …
Donderdagblog : optreden als “Schlagersaxofonist”
Door het overlijden deze week van de Griekse Schlagerkoning Demis Roussos moest ik terug denken aan mijn ervaringen in begeleidingsbands van Schlagerzangers. Aanvankelijk werd ik …
Donderdagblog : “Werken op de Frankfurter Musikmesse”
De eerste keer ……… Frankfurter Musikmesse Door de importeur van Mauriat saxofoons werd ik uitgenodigd het merk te promoten op de Frankfurter Musikmesse van maart …
Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren (3) ? NIEUWE DATUMS workshop impro voor HaFaBra
Donderdag blog : Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren ? LAATSTE BLOG VAN 2014 met nieuwe workshops. De volgende blog verschijnt op 8 januari 2015. Iedereen …
Lichte Muziek voor HafaBra GRATIS (deel 3)
OPROEP : Welk Harmonie Orkest (2e of 1e divisie) wil GRATIS mijn compositie “The Druid Festivals Suite” repeteren ? Je krijgt van mij tips over …
Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren (2) ? Aanbieding workshop impro voor HaFaBra en NIEUWE concertdata
Donderdag blog : Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren ? Wie heeft nooit een spetterende gitaarsolo gehoord in een pop nummer, of misschien Miles Davis met …
Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren ? Aanbieding workshops voor HaFaBra
Donderdag blog : Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren ? Wie heeft nooit een spetterende gitaarsolo gehoord in een pop nummer, of misschien Miles Davis met …
Lichte Muziek voor HafaBra GRATIS (deel 2)
(Workshop orkest onder mijn leiding) Nu de meeste concoursen en najaarsconcerten weer bijna achter de rug zijn kan er binnen muziekverenigingen weer gerepeteerd worden aan …
Lichte Muziek voor HafaBra GRATIS
(Workshop orkest onder mijn leiding) Nu de meeste concoursen en najaarsconcerten weer bijna achter de rug zijn kan er binnen muziekverenigingen weer gerepeteerd worden aan …
Donderdag blog : Hammond orgel met sax oubollig ?
Aan Laurens Hammond hebben we het door hem ontwikkelde Hammond orgel te danken. Deze uitvinding werd in april 1934 gepatenteerd. Net als de bandoneon, die …
Donderdag blog : Al Gallodoro – Klassiek of Jazz ?
Al Gallodoro – klassiek of jazz ? Juli 2001 was een heel bijzondere maand voor mij. Ik zou namelijk voor het eerst in mijn leven …
Donderdag-blog : de Selmer Mark VI saxofoon : legende of fabel ?
Veel professionele saxofonisten spelen op een Selmer Mark VI. Waarom ? De professionele klarinettisten Henri en zijn minder bekende broer Alexandre Selmer starten rond 1880 …
Donderdag blog : werken bij Opera Spanga
Omdat ik me als jazzsaxofonist zonodig moest verdiepen in het klassieke klarinetspel en mijn niveau kennelijk voldoende werd bevonden, werd ik gevraagd om in een …
donderdagblog : saxofoon quartet of saxsectie ? – aanbieding workshops
In de klassieke muziek is het saxofoon quartet een bekend kamermuziek ensemble. Sopraan, alt, tenor en bariton sax maken het quartet compleet. In de jazzmuziek komt …
donderdagblog : bij-instrumenten voor saxofonisten, zin of onzin ? Workshop op 30 okt bij Harry Bakker Muiderberg
Het is sinds de jaren twintig van de vorige eeuw een kleine traditie dat saxofonisten, naast saxofoon als hoofdinstrument, ook dubbelen op klarinet, basklarinet en …
donderdag blog : De sopraan sax in het Harmonie-Orkest ?
Voor velen een gruwel, vooral als er meerdere spelers tegelijk spelen. Toen ik op mijn vijfde een sopraan sax in mijn handen kreeg was ik …
Groot Koper
Ik vind het een ontzettend leuke uitdaging om originele Lichte Muziek te componeren en te instrumenteren voor klassiek georienteerde blaasorkesten. Nee, geen arrangement van een …