Een breiwerkje in mineur

Leer binnen 8 minuten de handigste methode om van noot naar noot te spelen op een mineur 7 akkoord

Het mineur 7 akkoord komt ontzettend vaak voor in jazz en popmuziek. Als we Cmi7 nemen, dan bestaat akkoord uit een grondtoon C , terts Es, kwint G en septiem Bes. Als je moet improviseren over dit akkoord is het natuurlijk altijd goed om een van deze akkoordtonen in je solo te gebruiken. Met de 2 x 2 licks matrix in mineur leer je hoe je de grondtoon (C) en de terts (Eb) kunt verbinden.

We gebruiken zogenaamde “four note groupings” van achtste noten, met een afsluitende doeltoon. Deze afsluitende noot is weer het vertrekpunt voor het volgende woordje. Zo breien we stap voor stap licks aan elkaar tot een heel verhaal.

En weet je wat zo VET is ? Zolang je het septiem (Bes) buiten beschouwing laat, passen al deze woordjes ook nog eens op alk ander C mineur akkoord, bijvoorbeeld Cm6 (C-Es-G-A), Cmi Maj7 (C-Es-G-B) en op de mineur drieklank (Cm : C-Es-G).

Interesse ?  Vraag de GRATIS video aan waarin ik het je precies uitleg. Stuur even een mail, of laat je emailadres in het commentaarveld beneden achter. Op JOUW authentieke muzikale verhaal !


 

_MVO5170-2

“Ik weet nog toen ik zelf begon met improviseren. Ik speelde maar wat raak met leuke meespeel CD’s zonder echt te snappen wat ik deed. Ik vond het lastig om te variëren, totdat ik er achter kwam dat het leren improviseren net is als het leren van een taal. Ik kopiëerde eerst de basiswoordjes van grote Meesters van de Bebop als Charlie Parker en Sonny Stitt. Daarna zocht ik naar manieren om ze aan elkaar te plakken tot mooie volzinnen.

Nu treed ik regelmatig op met het Metropole Orkest, de Konrad Koselleck Big Band, het Clazz Ensemble en vele andere gerenommeerde jazzensembles en geef les en workshops over improvisatie. Als wiskundige bedacht ik namelijk mijn eigen handige methodes om snel vorderingen te maken. En daarvan kan iedereen nu profiteren.” – Werner Janssen  

 

41 gedachten over “Een breiwerkje in mineur”

 1. Jeroen Goedhart

  Hoi Werner, ik zou graag de les breiwerkje in mineur willen proberen. Ik ben erg benieuwd hoe je dit aanpakt. Alvast bedankt en groetjes!

 2. Arjan van Nistelrooij

  Hallo Werner,
  Zou je mij de link willen sturen? Het lijkt bijna gemakkelijk zoals jij het vertelt.
  Bedankt, Arjan van Nistelrooij

 3. Hoi Werner volgens mij kan ik die Cmin7 heel goed gebruiken bij de solo van “Mercy Mercy Mercy” dus graag de video over het mineur breiwerkje

 4. Hi Werner, zou je mij ook het filmpje over Cmin7 willen sturen? Of vormt deze ook onderdeel van je 101 tips programma?

  1. Hoi Dirk, bedankt voor je bestelling. In de 101 tips komt het ook voor, maar dan veel uitgebreider, las 4×4 en 5×5 matrix. Ik stuur je per mail de link naar de video van de 2×2 matrix. Groet, Werner

 5. Goede middag Werner

  ik speel zelf in een oude stijl jazzband heb je toevallig hier ook voorbeelden van.
  Bezetting is trompet,banjo,trombone,besblaasbas.klarinet,kleine trom,altsax.

  Ik hoor graag of je hier ook iets voor hebt.

  Met vriendelijke groet.

  Ton Vingerhoeds
  trp.The Hugger Mugger Jazzband

  1. Hoi Ton, Bedankt voor je vraag. Het lesmateriaal dat ik aanbied is hoofdzakelijk gebaseerd op bebop. Alle andere lichte muziek stijlen waarin geimproviseerd wordt van oude stijljazz tot pop kun je zien als harmonische vereenvoudigingen van bebop waarin je bebop in voor die stijl kenmerkende ritmes en zinnetjes speelt. Mijn boek Slim Improviseren 1 is een mooi beginpunt om de fascinerende ‘wetten’ van de bebop te ontdekken. https://improcircle.nl/slim-improviseren-deel-1/. Je kunt ook even een afspraak met me maken om verder praten over andere mogelijkheden. Dat doe je op https://improcircle.nl/spreekuur/.
   Gr, Werner Janssen

 6. Hoi Werner,
  Wat geniaal én ook genereus dat je dit delen wilt!
  Begin het al een beetje door te krijgen, maar zou graag je video-linkje ontvangen!
  Groet, Peter D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven