online improvisatie cursussen voor alle muziekinstrumenten

Een mineur breiwerkje met de "licks matrix"

In deze video leer je binnen 8 minuten hoe je verschillende mineur licks aan elkaar kunt breien. Je beschikt dan altijd over genoeg noten om een over een akkoord te spelen. We kijken naar het akkoord Cmi7, doe je mee ?

Breiwerkje in mineur maken met de licks matrix

Hoe ziet de licks matrix er uit ?

Een matrix is een wiskundig begrip voor een tabel met evenveel rijen als kolommen. Elke cel uit de "lick matrix" is gevuld met woordjes ("licks") bestaande uit achtste noten : four note groupings met een afsluitende noot, dus eigenlijk in totaal vijf achtste noten. De lick matrix heeft betrekking op één akkoord, in dit geval C mi 7.

In de lick matrix vind je op de bovenste rij alle licks met als begintoon de grondtoon, op de tweede rij de licks met begintoon terts, op de derde rij licks met begintoon kwint, etc. In de eerste kolom vind je alle licks met doeltoon ("target note") de grondtoon, in de tweede kolom doeltoon de terts, etc. De 2x2 lick matrix is een kleine tabel, waarin alleen de grondtoon en terts een rol spelen.

A    B

C    D

A : van grondtoon (1) naar grindtoon (1)

B : van grondtoon (1) naar terts (3)

C : van terts (3) naar grondtoon (1)

D : van terts (3) naar terts (3)

Hoe gebruik je de lick matrix ?

Doel van de lick matrix is om zoveel mogelijk vocabulaire te ontwikkelen op een willekeurig akkoord. Als beginpunt kun je een willekeurige cel nemen. Je kunt breiwerkjes van verschillende lengtes maken, bijvoorbeeld A B C. In de video komen alleen zinnetjes voor met vier verschillende bouwstenen : A B D C, B D C A, C A B D en D C A B.

Wat heb ik er aan als ik zo'n breiwerkje kan maken ?

Met de licks matrix leer je 4 note groupings maken vanaf elke willekeurige begin toon.De bouwstenen hiervoor zijn woordjes uit de bebop. Als je hierin bedreven bent, ben je in staat om op elke willekeurige toon te beginnen en uit te komen en je verhaal op een goede manier te kunnen vervolgen, zonder stil te vallen. Bovendien ga je jouw favoriete zinnetjes automatiseren en kun je ze ontwikkelen tot double time licks (snelle loopjes).

Hoe kun je variëren met de licks matrix ?

Je kunt nu met de licks matrix variëren door andere woordjes (licks) te kiezen. Je komt aan nieuw vocabulaire als je stukjes van een jazzsolo uitzoekt op een mineur 7 akkoorden.

Ook kun je variëren met de akkoordtonen. Bij de downloads helemaal beneden vind je voorbeelden met de terts (3) en de kwint (5).

 

Downloads

Downloads

Downloads

Downloads

  • Begeleidingstrack Cmi7
    Begeleidingstrack Cmi7

    Hier is een mp3 bestand waarin een jazzcombo het C mineur 7 akkoord speelt, zodat je lekker mee kunt jammen. Veel plezier !

VRAGEN ? Stuur een mail naar info@wernerjanssen.nl en ik help je graag.

Wist je trouwens dat ik de enige online beginners cursus improviseren aanbied in Nederland ? Wil je binnen 15 minuten leren hoe je een leuke popsolo kunt spelen, hoe je je solo kunt strucureren en hoe je kunt improviseren in klassieke muziek ? Vraag dan de GRATIS proefles aan op www.improcircle.nl