Alternatieve track voor Bb 7 met een “jazzy lounge groove”.

(Speel je een bes instrument dan is het C7 : C-E-G-Bb, speel je een es instrument dan is het G7 : G-B-D-F)

OEFENTIP : Maak je eigen breiwerkje met de voorbeelden uit de licks matrix voor Bb7.

 
 

Alternatieve track voor Fmi7 in een “disco groove”

(Speel je een bes instrument dan is het Gmi7 : G – Bb – D – F, speel je een es instrument dan is het Dmi7 : D – F – A – C)

OEFENTIP : Transponeer de voorbeelden uit de licks matrix van Cmi7 naar Fmi7 (een kwart hoger, of een mol erbij). Misschien moet je dit eerst opschrijven, maar probeer op je gehoor te vertrouwen. Dat duurt in eerste instantie iets langer, maar dan blijft het beter in je gehoor !

 

Alternatieve track voor G Maj7 in een hippe “R & B groove”.

(Speel je een bes instrument dan is het AMaj7 : A – Cis – E – Gis, speel je een es instrument dan is het EMaj7 : E – Gis – B -Dis)

OEFENTIP : Transponeer de voorbeelden uit de licks matrix van Bb Maj7 naar G Maj7 (er komen drie kruisen bij). Misschien moet je dit eerst opschrijven, maar probeer op je gehoor te vertrouwen. Dat duurt in eerste instantie iets langer, maar dan blijft het beter in je gehoor !

 

Alternatieve track voor Abmi7b5 Maj7 in een “Bossa Nova”.

(Speel je een bes instrument dan is het Bmi7b5 : B – D – F – A, speel je een es instrument dan is het  : E – Gis – B -Dis)

OEFENTIP : We hebben gezien dat we op Ami7b5 de dorische ladder van C mineur kunnen spelen.  Dat is eigenlijk de toonladder van Bes majeur, maar dan vanaf de toon C. Voor bes instrumenten speel je D mineur dorisch. Dat is eigenlijk de toonladder van C, vanaf de toon D. De es instrumenten spelen hun ladder A mineur dorisch. Dat is eigenlijk de majeurladder van G, vanaf de toon A.

 

Alternatieve track voor Bb dim (verminderd) in een “Hip – Hop lounge groove”

(Speel je een bes instrument dan is het C dim : C – Eb – Fis – A, speel je een es instrument dan is het C# dim : Cis – E – G -Bes)

OEFENTIP : Transponeer de basislicks van Cdim naar C#dim (een halve toon hoger). Misschien moet je dit eerst opschrijven, maar probeer op je gehoor te vertrouwen. Dat duurt in eerste instantie iets langer, maar dan blijft het beter in je gehoor !

Scroll naar boven