improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Caravan

Net als de meeste Nederlanders ben ik ook dol op kamperen. Sommigen kiezen de tent, anderen de vouwwagen, of caravan. Mijn favoriete kampeermiddel is de camper. Ik denk met weemoed terug aan de avonturen die ik met mijn camper (zie foto) heb beleefd.

Bij het woord caravan denk je waarschijnlijk aan zo’n kampeermiddel dat je achter je auto sleept. Ook wel oneerbiedig een ‘sleurhut‘ genoemd. Maar het is ook het Engelse woord voor een karavaan… En Caravan is ook een bijzondere jazz-standard.

Caravan wordt vaak toegeschreven aan Duke Ellington, maar het is toch echt geschreven door de in Puerto Rico geboren Juan Tizol, ventieltrombonist in het orkest van Ellington. In deze ouderwetse zwart-wit video zie je hem:

De meeste muzikanten vinden Caravan een heel leuk stuk. Dat komt door het latin ritme. Wist je al dat Caravan eigenlijk de eerste compositie is waarin een latin ritme wordt gebruikt in jazz? Het stamt al van rond 1936.

Tja, zelf houd ik behalve van jazz, ook van blaasorkesten. Daarom heb ik zelf ook een arrangement gemaakt van Caravan voor fanfare orkest. Ik stelde me een stoet kamelen voor op de Zijderoute. Op mijn examen als dirigent mocht ik het uitvoeren. 

Onderstaande opname is van 14 juni 2021 met de Fanfare Bereden Wapens, het enige professionele fanfare orkest in Nederland. Stiekem geniet ik nog even na van het werken met zo’n mooi orkest.

Als jij ook in een blaasorkest speelt, dan ben ik wel eens benieuwd of je dan ook regelmatig lichte muziek speelt? Of zelfs improviseert? Laat het eens weten in het commentaarveld beneden. En… ik help orkesten die er beter in willen worden… neem gerust vrijblijvend contact met me op.

 

 

PS GOED NIEUWS!

Wil jij eindelijk ook weer lekker samen muziek maken? In oktober gaat het half-jaarprogramma slim improviseren 1 – de 5 basisakkoorden van start in Amsterdam, Eindhoven en Duitsland. Ook komt er een 100% Corona proof online variant van dit programma.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als je geïnteresseerd bent, mail me dan alvast even. Ik zet je dan op de lijst. Je komt dan als eerste in aanmerking.

Binnenkort lees je meer welke bonussen je krijgt als je je vóór 1 oktober aanmeldt.

Ook binnenkort meer over het meespeelboek bij slim improviseren – deel 1 en het jaarprogramma slim improviseren 2 – akkoordverbindingen

4 gedachten over “Caravan”

 1. Heb al 12 jaar zo’n “sleurhut” en dat bevalt me heel wat beter dan een camper. Je zet hem ergens op een camping neer en je hebt je eigen comfortabele auto ter beschikking, die je overal mag parkeren. Dit in tegenstelling tot een camper die je in steeds meer steden nergens meer mag parkeren.

  1. Hoi Cor,
   Bedankt voor je reactie. Ik herken zeker de voordelen die jij noemt van een caravan. Alles heeft voor- en nadelen. Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde voorkeuren, dat maakt het leven een stuk interessanter. Was je trouwens nog op pad met je caravan? Anyway, veel kampeerplezier.

 2. Ha Werner,
  Het blijft een mooi en zeer bijzondere compositie. In de Ellington versie is de viool echt ongehoord goed. Mijn complimenten voor het arrangement en vooral het slot.
  Groet Jurriaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven