improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Challenge 'Stille Nacht'

Wat leuk dat je meedoet met de challenge! Je gaat je eigen improvisatie verzinnen op het bekende kerstlied ‘Stille Nacht’. En weet je wat zo leuk is? Ook als je nog nooit hebt geïmproviseerd, of niets van akkoorden weet, kun je jouw eigen improvisatie in 10 minuten in elkaar knutselen! 

Er is een challenge voor niveau easy en niveau advanced. Voor niveau easy hoef je helemaal geen ervaring met improviseren, of verstand van akkoorden te hebben. Voor niveau advanced moet je ervaring hebben met akkoordenschema’s. De stappen 1, 2 en 3 horen bij easy, de stappen 4 en 5 horen bij advanced

Er is een speciale Facebook groep waar je jouw voorbeelden kunt uploaden en waar je vragen kunt stellen. Meld je eventjes aan voor deze groep als je er nog geen lid van bent. Aanmelden doe je hier.

Als je jouw resultaat instuurt ding je mee naar een van de prijzen: één van de boeken ‘improviseren doe je zo!‘, ‘slim improviseren deel 1, de vijf basisakkoorden‘, of ‘bewust improviseren’, naar keuze. Inclusief het play along pack en gratis opgestuurd! Je mag zelfs het boek ‘slim improviseren deel 2 – akkoordverbindingen‘ dat pas in het voorjaar verschijnt, kiezen!

Per categorie worden er drie prijzen toegekend. De prijswinnaars worden in de laatste week van december bekend gemaakt.

HOE WERKT HET?

STAP 1 Leer de melodie uit je hoofd

Speel Stille Nacht in de toonsoort Bb-majeur klinkend. Voor bes instrumenten is dat C-majeur, voor es instrumenten G-majeur. Probeer het uit je hoofd te doen. De eerste noot is de klinkende F. Voor bes instrumenten is dat jouw G, voor es instrumenten is dat jouw D. Bij de downloads vind je de bladmuziek. Zo weet je zeker dat je het goed doet.

 

DOWNLOADS

Klik op de link voor de bladmuziek van Stille Nacht, getransponeerd voor jouw muziekinstrument:

Stille Nacht (bladmuziek C partij vioolsleutel, C partij bassleutel en getransponeerd voor Bb, Eb en F instrumenten)

Misschien vind je het veel leuker om met een play along tracks mee te spelen. Als je ze opslaat op je harde schijf, dan heb je altijd toegang, ook als de challenge afgesloten is. Bovendien hoef je niet te wachten als het druk op de server van impro Circle is. Er zijn drie versies:

Swing (tempo 96)

Latin (tempo 90)

Blues (tempo 84)

Deze tracks zijn gemaakt met iReal Pro. Ze klinken misschien een beetje blikkerig, maar het is een superhandige app om met oefenbestanden mee te spelen. Je kunt namelijk tempo, aantal herhalingen, toonsoort en muziekstijl kiezen. Daarom krijg je ook de html file om de drie tracks in iReal Pro te importeren. Dan kun je naar hartelust de track helemaal naar jouw hand zetten. Heb je geen iReal Pro? Geen probleem. Oefen dan met de drie bovenstaande tracks.

Html file voor iReal Pro

Hoe importeer je deze html file in iReal Pro? Lees hier de handleiding.

STAP 2 'Click your solo': jouw eigen solo in elkaar knutselen

Uitleg van de video

Je kunt heel makkelijk jouw eigen solo bij elkaar klikken door iedere maat een voorbeeld uit de bladmuziek ‘click your solo’ te kiezen. Het werkt net als bij LEGO. Met LEGO kun je bijna elk bouwwerk maken dat je met je fantasie voor je ziet. Een huis, een trein, een paard, een vrachtauto…. noem maar op. Dat komt omdat alle blokjes precies op elkaar aansluiten. Je klikt het ene steentje op het andere totdat je tevreden bent. Je loopt dan wel tegen de beperking aan dat jouw paard er misschien een beetje hoekig uitziet, dat jouw huis in verhouding erg dikke muren heeft, of dat de wielen van jouw vrachtwagen klein zijn. Toch kun je met de beperkingen van LEGO dingen maken die iedereen herkent. Zo is het ook met ‘click your solo’.   

In de bladmuziek vind je jouw ‘LEGO steentjes’: een muzikaal fragment van één maat. Per maat van Stille Nacht zijn er steeds vier mogelijkheden. Ze hebben de namen A, B, C en D. Dus 1A is het eerste mogelijkheid die je kunt kiezen voor jouw improvisatie voor maat 1, 1B, het tweede voorbeeld voor maat 1 enzovoort. Zo is 14 C de derde mogelijkheid voor maat 14 en 22D de vierde optie voor maat 22. 

De tabel is zo gekozen dat alle opties met letter A precies de melodie vormen. De melodie mag je namelijk altijd spelen in jouw improvisatie. Dat maakt jouw solo herkenbaar. Het bijzondere van de tabel is dat alle opties aan elkaar passen. Je kunt dus jouw solo bij elkaar klikken door een willekeurige mogelijkheid voor maat 1 te kiezen. Hieraan een willekeurige mogelijkheid voor maat 2 te plakken. Hieraan kun je weer een willekeurige mogelijkheid uit maat 3 kiezen. Enzovoort, totdat je jouw 24 maten van Stille Nacht bij elkaar geklikt hebt.

Net als dat je bij LEGO een weergave krijgt die niet helemaal perfect op de werkelijkheid lijkt, krijg je op deze manier niet de meest ultieme solo. Dat komt omdat alle fragmentjes aan elkaar moeten passen. Dat geeft een beperking voor de notenkeuze. Toch geeft elke solo die je zo kunt ‘bouwen’ het inzicht dat je hele andere noten en ritmes kunt gebruiken dan jij misschien dacht.

Als je het leuk vindt, kun je alle voorbeelden uitknippen en jouw improvisatie ervan maken door op een vel papier jouw favoriete opties achter elkaar te plakken. Het is ook leuk om het met meer mensen te doen en te vergelijken wat iedereen voor een solo heeft bedacht. Heelmaal leuk als je jouw solo mee kunt spelen. Succes gegarandeerd met de play along tracks!

DOWNLOADS

Hier is het bestand met alle voorbeelden die je kunt gebruiken, getransponeerd voor jouw muziekinstrument:

Click your solo – Stille Nacht

Stille Nacht heeft in dit arrangement 24 3/4 maten. Per maat zijn er 4 opties. Totaal bevat dit bestand dus 24 x 4 = 96 mogelijkheden. 

STAP 2b: hoe klinkt het?

Zijn die noten een beetje acadabra en speel je liever vanuit je gehoor? Beluister dan in onderstaande video alle fragmenten….. duurt wel even: 24 maten x 4 voorbeelden = 96 fragmentjes.

STAP 3: jouw solo insturen

Om mee te dingen naar een van de boeken moet je jouw solo nog even insturen. Je mag hiervoor in de Facebook groep een pdf bestand uploaden met jouw solo, een foto van een handgeschreven solo, of jouw geplakte solo. Helemaal stoer als je jouw solo ook opneemt. Dat kan met de voice recorder op je telefoon, of door een video te maken waarop je te zien en te horen bent. Mag je allemaal uploaden als lid van de groep. Als het echt niet anders kan mag je ook mailen.

Mijn solo

Ik heb zelf een solo bij elkaar geklikt met de volgende bouwstenen:

1A   2D  3C  4B  5D  6D  7C  8B  9B  10C  11D  12A  13D  14C  15D  16B  17A  18B  19C  20D  21D  22D  23D  24C

In onderstaande video kun je deze solo beluisteren. Wat is jouw solo?

DOWNLOADS

Bekijk hier mijn voorbeeldsolo, getransponeerd voor jouw instrument. 

STAP 4 (LET OP : alleen niveau Advanced)

Het akkoordenschema dat ik heb gekozen is erg basic. Het origineel is nog eenvoudiger. Daarin worden veel drieklanken gebruikt. Om het wat jazzy-er te maken heb ik in mijn arrangement vaak het nostalgische majeur-6 akkoord gebruikt. Het kan altijd leuker, zelfs tot over de top. Een kwestie van smaak. Even een zijstapje. Jazzmuziek wordt vaak als ingewikkeld ervaren, omdat het ‘druk’ is en omdat er minder gangbare akkoordenschema’s aan ten grondslag liggen. In popmuziek heb je juist  vaak heel eenvoudige akkoordenschema’s. Daar werkt dat heel goed, omdat het hoofdzakelijk om de tekst gaat. En waarom zou je een beproefd akkoordenschema veranderen? Een voorbeeld van popmuziek waar juist heel verrassende akkoorden worden gebruikt vind ik bijvoorbeeld Steely Dan. Deacon Blues, met een fantastische tenor sax solo van the great Pete Christlieb. Niet de minste. Hij speelde in het huisorkest van de bekende tonight show en alle Big Bands aan de Westcoast. Ik had ooit het voorrecht om met hem te mogen optreden. Na het optreden raakte ik met hem in gesprek. Ik wilde als bewonderaar van hem natuurlijk alles weten over mondstukken, over improviseren en over zijn muzikale avonturen….. tot mijn teleurstelling hebben we alleen maar gepraat over drag racing, zijn guilty pleasure. Het leek wel of hij saxofoon spelen erbij deed. Wat een kanjer!

Bedenk zelf een reharmonisatie van Stille Nacht. De akkoorden die je kiest moeten bij de melodie passen. Speel een chorus solo over jouw reharmonisatie. Om je te inspireren heb ik zelf ook een reharmonisatie bedacht. Als je het lastig vindt om een eigen reharmonisatie te maken, mag je ook een solo inspelen op mijn versie met de mp3 track. Je vindt alles bij DOWNLOADS. Veel plezier en succes ermee! 

 

DOWNLOADS

Mijn voorbeeld van een reharmonisatie voor Stille Nacht vind je hier

Een meespeeltrack voor mijn versie vind je hier (swing 108 BPM)

En als html file voor iReal Pro hier

STAP 5 (LET OP : alleen niveau Advanced)

Advanced. Stuur jouw voorbeeld in door up te loaden in de Facebook groep. Je mag dus insturen:

  • JOUW eigen reharmonisatie (bladmuziek)
  • een zelf gespeelde solo over JOUW reharmonisatie
  • een zelf gespeelde solo over MIJN reharmonisatie

Maak een video, stuur een pdf, maak een foto van jouw kladje, alles is goed. Wees creatief. VEEL PLEZIER!

Voorbeeldsolo op reharmonisatie

In deze video hoor je mijn voorbeeldsolo op de reharmonisatie die ik bedacht had voor Stille Nacht. Het akkoordenschema van de reharmonisatie vind je bij de downloads onder STAP 4.

Scroll naar boven