In deze les gaan we eens kijken naar de jazzblues. Een blues die daarvoor heel geschikt is Bag’s Groove van vibrafonist Milt Jackson. Beneden kun je deze beluisteren. De melodie verraadt al hoe je erover kunt improviseren.
OPDRACHT. Speel het thema van Bag’s Groove.
De JazzBlues wordt gespeeld in de toonsoort F. Je kunt natuurlijk een blues in elke willekeurige toonsoort spelen, maar in de jazzmuziek is de toonsoort F het meest gebruikelijk. Als je de melodie van “Bag’s Groove” analyseert dan zie je dat die is opgebouwd uit maar vijf verschillende noten: F C Bb Ab en Eb. Dat is de pentatonische ladder van As. Dat zijn dezelfde tonen als F mineur pentatonisch. Dit laatste is iets makkelijker te onthouden als je improviseert over de Jazz Blues in F, want je kunt dan als regel onthouden: Op een blues in toonsoort F, speel je de ladder F mineur pentatonisch: F Ab Bb C Eb. Dat zijn precies de noten waaruit de melodie van Bag’s Groove is opgebouwd. Dus op Bag’s Groove kun je prima improviseren met de ladder F-mineur pentatonisch.
Voor bes-instrumenten is dat G-mineur pentatonisch: G Bb C D F, voor es-instrumenten is het D-mineur pentatonisch: D F G A C.
OPDRACHT. Speel een solo op Bag’s Groove en speel uitsluitend de ladder F-mineur pentatonisch, of als je dat makkelijker vindt, de ladder As pentatonisch.
Vind je het ook best lastig om alleen maar die vijf noten te mogen gebruiken? Heb je er misschien andere noten bij gespeeld? Het voordeel om je te beperken in plaats van het hele palet te gebruiken in je solo is dat je moet focussen op het ritme en je creativiteit om je solo interessant te houden en zeggingskracht mee te geven.