In deze les kijken we naar het akkoordenschema van de jazzblues in de toonsoort F. Het tonica akkoord is weer een dominant septiem akkoord, namelijk F7 op de eerste trap. Net als bij de I – IV – V blues zie je de eerste trap al in de eerste maat. Het schema van de Jazz Blues wijkt behoorlijk af van de I – IV – V blues. In de tweede maat wordt bijvoorbeeld al de vierde trap, de subdominant Bb7, gespeeld. In maat 3 en 4 zie je net als in de I – IV – V blues weer het tonica akkoord en ook in de jazzblues buigt het karakter om van een stabiel tonica akkoord naar een dominant die ergens naar toe wil oplossen. F7 lost namelijk op naar Bb7 op de vierde trap in maat 5 en 6.
In maat 7 gaan we net als bij de I – IV – V blues terug naar de eerste trap. In dit geval het akkoord F7. Het grootste verschil vinden we in maat 8 – 11. In maat 9 en 10 wordt de II – V verbinding Gm7 – C7 gespeeld. Tja, jazzmusici zijn nou eenmaal dol op de II – V – I verbinding. Om het bluesy karakter te behouden kun je dan het beste oplossen naar F7 in plaats van naar Fmaj7 zoals gebruikelijk is bij de II – V – I verbinding in de toonsoort F-majeur.
Om het plotselinge akkoord Gmi7 in maat 9 mooi in te leiden, wordt in maat 8 gewoonlijk de dominant naar Gmi7 gespeeld. In de toonsoort F is dat D7. Want als je vanuit G vijf trappen omhoog rekent volgens de toonladder van F-majeur, krijg je G A Bb C D. Het is de dominant op de zesde trap. De mol 9 wordt toegevoegd omdat D7 oplost naar mineur, dus D7b9.
Er bestaan allerlei varianten op dit schema, maar je kunt dit als basisschema van de jazzblues in F aanhouden. De meest gebruikelijke varianten ga je in dit boek allemaal ontmoeten. En natuurlijk ontdek je hoe je erover kunt improviseren.
Je kunt grip krijgen op het iets complexere akkoordenschema van de JazzBlues in F door weer alle arpeggio’s uit het hoofd te leren.
OPDRACHT: Speel de arpeggio’s van de akkoorden van het basisschema van de jazzblues in F. Je kunt het los doen of met een track.
Weet je nog dat je over de jazzblues de ladder F-mineur pentatonisch kunt spelen? Die lijkt heel veel op de bluesladder, want je krijgt de bluesladder door aan de pentatonische ladder één blue note toe te voegen. In dit geval de noot B (of Ces).
Als je over de jazzblues in F gaat improviseren dan heb je de keuze uit :
OPDRACHT: Speel een aantal rondjes solo over de jazzblues in F en verwerk de mogelijkheden 1-5 in je improvisatie.