Video 89.1. UitLEG

In deze video leer je :

Uitleg van de video in woorden

Het basis akkoorden schema dat je kunt aanhouden vind je hieronder bij de pdf downloads. Je kunt net als bij “rhythm is the thing” (les 88) de eerste vier maten vereenvoudigen door in maat 1 en 3 de tonica te spelen en in maat 2 en 4 de dominant. Natuurlijk kun je ook de akkoorden uitspelen.

Het grote verschil zit in maat 5-8. In maat 5 tref je naast de Ie trap de dominant op trap I, Bb7. Deze lost op naar Eb in maat 6. Vervolgens wordt in maat 6 op tel 3 en 4 gewoonlijk de IV moll dur gespeeld, Eb mineur. De meest logische GTL die je over 5 en 6 kunt spelen vanaf Bb7 is Ab (die had je immers nog niet en maakt duidelijke dat je naar de IVe trap gaat), gevolgd door G (de terts van Eb majeur) en Ges (de terts van Eb mineur). In maat 7 en 8 vind je een soort Turn Around. Je kunt eventueel het akkoord Gmi7 inruilen voor G7 (b), dan heb je een complete Turn Around. In les 58 leer je alles over de Turn Around.

OPDRACHT: Speel een aantal rondjes solo over het basisschema van de rhythm changes, waarbij je deze kennis probeert toe te passen. Je kunt hiervoor de track “medium slow” gebruiken. Zoek je meer uitdaging, gebruik dan de track “medium”

Scroll naar top