improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

De eerste stap om een akkoordenschema uit je hoofd te kennen

Hoe zou het zijn als je helemaal spontaan kunt improviseren op je instrument en je niet meer druk te hoeft te maken over de akkoorden? 

Het lijkt je misschien lastig om grip te krijgen op akkoordenschema’s, bent bang om ‘foute’ noten te spelen, weet niet waar je moet beginnen.

Het gevolg is dat je op zich misschien best al lekker speelt, maar steeds in herhaling vervalt. Of verdwaalt in een akkoordenschema waardoor jouw solo niet overtuigend klinkt. Niet verder komt.

En dat is frustrerend. Want  je hoort andere muzikanten zoals jij ogenschijnlijk moeiteloos de ene na de andere noot spelen als ze improviseren.

Je gaat misschien denken dat het voor jou niet is weggelegd, terwijl muziek een oneindige bron is om je te ontwikkelen. Je uit te drukken wie je bent. Even te ontsnappen aan de buitenwereld en je lekker terug te trekken in jouw eigen wereldje. Je hart te openen.

Denk je dat je dat niet kunt leren en begin je er daarom maar niet aan? Mijn klanten bewijzen dat het wel kan. Stel je eens voor wat het voor effect heeft op je partner en je vrienden als je straalt van vreugde omdat je eindelijk weer iets hebt gevonden waar je je helemaal in kunt verliezen. Wat doet het met je zelfvertrouwen als het andere muzikanten opvalt dat je opeens veel beter bent gaan spelen.  

Neem het verhaal van P. Na zijn pensioen zocht hij meer verdieping met improviseren. Was zijn hele werkzame leven buiten beeld gebleven, maar de wens was nog springlevend. Toen hij begon ging hij in het begin met grote stappen vooruit door zijn jeugdig enthousiasme. Toen gebeurde er iets ontzettend heftigs in zijn privéleven.

Hij gooide het bijltje er bij neer totdat … hij ontdekte dat muziek maken troost geeft. Een paar maanden later nam bij weer contact op en sindsdien gaat hij ondanks zijn hoge leeftijd met sprongen vooruit en ook nog eens met veel meer plezier dan ooit tevoren!

De leukste solo’s op jazz-standards krijg je als je de mogelijkheden van akkoorden gebruikt. Dat lijkt misschien lastig, maar er is een stappenplan hoe je dat succesvol kunt aanpakken. In mijn nieuwe boek slim improviseren – deel 2 leg ik het in detail uit. 

De eerste stap is dat je de grondtonen van de akkoorden uit je hoofd leert. Waarom?

De grondtonen kun je zien als boeien in de zee waarmee een schip navigeert. Als jij de grondtonen vooruit hoort, dan voel je en weet je waar het akkoordenschema naar toe gaat.

Hoe doe je dat?

Je kunt de grondtonen visualiseren, je kunt ze zingen, je kunt ze proberen te horen en na te spelen, je kunt  eerst van blad ‘spieken’. Maar leer ze stap voor stap uit je hoofd! Begin anders eens met een Blues, of doe alleen de eerste vier maten van een nieuw stuk en breidt dat langzaam uit.

Ik ben benieuwd of het ook jou lukt om uit je hoofd de de grondtonen te spelen. Hoe doe jij dat? Heb je een tip voor mij en andere lezers? Deel het eens beneden in het commentaarveld als je wilt. Dan krijg je ook persoonlijk antwoord van mij.

HOERA! Op 1 juni verschijnt mijn NIEUWE boek Slim improviseren – deel 2 Akkoordverbindingen.

Nu Corona langzaam aan het verdwijnen is wil je vast ook goed voorbereid uit de startblokken komen. In dit boek ontdek je

  • hoe je stap voor stap van saaie toonladders leuke muziek maakt
  • hoe je akkoordenschema’s kunt vereenvoudigen zodat je er moeiteloos over speelt
  • de 12 beste bebop licks en hoe je ze kunt toepassen in bekende jazz-standards
  • een template voor jouw ideale improvisatie en hoe ook jij dit voor elkaar krijgt
  • de makkelijkste manier om akkoorden met elkaar te verbinden

Voor wie is dit boek geschikt?
Eerlijk is eerlijk… het is niet voor iedereen. Als je liever jarenlang alles zelf uitzoekt, in plaats van gerichte stappen te zetten, of als je denkt dat je improviseren toch niet kunt leren, dan heb je weinig aan mijn boeken.

Maar ben je nieuwsgierig om stap voor stap de geheimen van de grote meesters te ontrafelen, investeer dan in mijn boek. Ontdek hoe ook jij met meer speelplezier en zelfvertrouwen kunt improviseren op aantrekkelijke en veel gespeelde stukken zoals

  • Blue Bossa
  • Autumn Leaves
  • Summertime
  • Saint Thomas
  • Caravan
  • De JazzBlues
  • Softly, as in a morning sunrise
Meer informatie over het boek vind je op https://improcircle.nl/slim-improviseren-deel-2/

2 gedachten over “De eerste stap om een akkoordenschema uit je hoofd te kennen”

  1. Dirk den Haan

    Werner, ik vind het allemaal erg intressant om op deze wijze te leren beter te improviseren. Is er ook een boek slim improviseren deel 1.
    Heb helaas nog geen tijd gehad om te starten met de 5 akkoorden maar ga daar binnenkort aan beginnen. Misschien heb ik daar nog wat hulp bij nodig.
    Fijn weekend
    Met vriendelijke groeten
    Dirk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven