De eerste stap voor mooie noten in je improvisatie

HELP! Improviseren over een akkoordenschema. Het lijkt zo ingewikkeld met al die akkoordsymbolen. Wat betekenen ze? Wat hebben ze met elkaar te maken? Welke noten kan ik het beste spelen? Herkenbaar? Allemaal vragen die ik zelf had toen ik begon met improviseren.

Je kunt een akkoordenschema vergelijken met de grammatica van een taal. Net zoals woorden in een zin een volgorde hebben, hebben akkoorden ook een samenhang, een relatie tot elkaar.

De eerste stap om mooie noten te spelen over zo’n akkoordenschema is dat je de laddereigen akkoorden herkent. In onderstaande video leg ik uit hoe je dat doet. 

Conclusie: Als je eenmaal de laddereigen akkoorden herkent, dan kun je op die akkoorden het toonmateriaal van de hoofdtoonsoort spelen. Dan ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt vast al door dat zo’n toonladder op en neer spelen nog geen leuke improvisatie maakt. Om er leuke zinnetjes mee te maken, speel je een mix van toonladders, arpeggio’s en licks.

Dat kan niet in één keer, maar kun je wel stap voor stap aanpakken. Mijn boeken geven je een glasheldere oefenstrategie. Er is altijd een boek bij jouw niveau. Stel je eens voor waar je over een jaar bent als je er vandaag mee begint!

Misschien heb je behoefte aan voorbeelden. Dan zijn mijn online cursussen een perfecte manier om in je eigen tempo, helemaal Corona proof en zonder de deur uit te hoeven  je verlangen waar te maken. De video’s kun je net zo vaak pauzeren en terugkijken als jij wilt!

Vanaf 1 januari 2022 bied ik de online cursussen alleen nog maar aan in abonnementsvorm van 12 maanden. Bovendien wordt de totaalprijs dan iets hoger. Als je voor 1 januari meedoet is je totale investering lager en heb je nog onbeperkt toegang

Of wil je liever door mij persoonlijk gecoacht worden? Ik bied groepsprogramma’s en privéles pakketten aan. Op mijn website vind je alle info.

Een tip van mij waar je meteen wat aan hebt? Wil je meer weten over mijn diensten ? Heb je een advies nodig wat het beste bij jou past? Stuur dan even een mailtje naar info@improcircle.nl. Ik help je graag!  

Ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt om over een akkoordenschema te improviseren. Speel je puur op gehoor, of gebruik je ook de mogelijkheden van akkoorden? Heb je er een vraag aan mij over? Schrijf het eens in het commentaarveld onder deze post. Dat is ook leuk voor anderen om te lezen. Bedankt alvast.

Op JOUW muzikale ontdekkingstocht!

Werner Janssen

PS. 

Een gemeen gezegde onder oude generaties Nederlandse jazzmusici is: ‘Het enige goede dat uit Amerika komt is jazzmuziek’. Toch zijn andere dingen die uit Amerika zijn komen overwaaien ook best leuk. Neem nou Black Friday. Ik heb het volgende bedacht voor dit weekend (26-28 november 2021):

Als je een boek bestelt inclusief play along pack (€ 39), dan stuur ik het GRATIS op. Vink dan even ‘Afhalen‘ bij je bestelling en zet er even bij: ‘Black Friday 2021‘. Mijn boeken vind je hier. Geldt ook voor bestellingen naar België!

Gun jezelf (of iemand anders) een mooi cadeau waar je je hele leven lang plezier van hebt! LET OP: ALLEEN DIT WEEKEND (26-28 NOVEMBER 2021) GELDIG.

4 gedachten over “De eerste stap voor mooie noten in je improvisatie”

 1. Hoi Werner

  Dit is de helderste uitleg die ik tot nu toe gezien heb van de toontrapppen!
  Ik begin het nu beter te begrijpen.

  Merci

  vr grt
  Michel

 2. Hallo Werner,

  Ik heb zojuist het boek Improviseren Doe Je Zo Luxe pakket besteld (met optie Afhalen aangekruist) en via IDeal betaald.
  Zag echter geen mogelijkheid om ergens de tekst Black Friday 2021 in te geven.
  Daarom via deze weg wil aangeven dat ik gebruik wil maken van deze aktie.

  Vriendelijke groeten,

  Wim Steskens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven