De schijnzekerheid als je van blad leest

Heb je wel eens uit het Real Book gespeeld? Bijvoorbeeld op een jamsessie? Als je de akkoorden uit het boek van blad leest, dan heb je voor je gevoel een houvast. Misschien ben je bang dat je anders ‘fouten’ maakt. Maar ben eens eerlijk. Speel je echt beter als je van blad leest?

Is het je trouwens wel eens opgevallen dat jazzmusici zelden van blad lezen als ze improviseren? Daar is natuurlijk een reden voor. Als je namelijk van blad leest dan gaat daar je aandacht naar toe.

Hoe je het ook wendt of keert, lezen belemmert het contact met je fantasie en met je medemuzikanten. Het is dan bijvoorbeeld lastiger om op elkaar reageren en samen een muzikaal verhaal maken. En laat dat nou net een van de dingen zijn die live jazzmuziek zo leuk maakt.

Ook speel je minder in het moment en kun je minder goed onthouden wat je allemaal gespeeld hebt. En dat is nodig als je een verhaal wilt opbouwen. Je kunt dus beter uit je hoofd spelen! 

Om uit je hoofd te kunnen spelen moet je ook uit je hoofd oefenen. Ik doe het door een combinatie van vaak spelen (melodie en arpeggio’s; daardoor gaat het in mijn gehoor zitten) en het akkoordenschema te visualiseren. 

In de video improviseer ik uit mijn hoofd, zonder bladmuziek en begeleiding (‘A capella’) op Softly as in a morning sunrise. Dit stuk komt in mijn nieuwe boek Slim improviseren – Deel 2 Akkoordverbindingen uitgebreid aan bod. Check mijn aanbieding beneden.

Ik ben benieuwd of het ook jou lukt om uit je hoofd de changes te spelen. Hoe doe jij dat? Heb je een tip voor mij en andere lezers? Deel het eens beneden in het commentaarveld als je wilt. Dan krijg je ook persoonlijk antwoord van mij.

 

AANBIEDING PINKSTEREN – Slim improviseren – deel 2

HOERA! Op 1 juni verschijnt mijn NIEUWE boek Slim improviseren – deel 2 Akkoordverbindingen.

Wil je na Corona ook goed voorbereid aan de slag met je hobby? In dit boek ontdek je hoe je akkoordenschema’s van  jazz-standars kunt versimpelen zodat ook jij uit je hoofd kunt improviseren. 

Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar met de oefeningen heb je een duidelijke stap voor stap methode waarmee je steeds een stukje beter wordt. Stel je eens voor wat een verschil dat maakt over een jaar! Dat het ook werkt bewijzen mijn honderden tevreden klanten.

 

– – – >    AANBIEDING   < – – – 

Als je tussen 21 en 25 mei het pakket boek en play along pack bestelt, dan stuur ik het boek begin juni GRATIS naar je op (Alleen in Nederland). Dit pakket heeft een waarde van € 61. Je bespaart dus € 22! Alleen geldig in dit Pinksterweekend.

HOE WERKT HET?

 1. Ga naar webpagina https://improcircle.nl/pinksteren
 2. Klik op de bestelbutton voor het pakket (€ 39)
 3. Vul bij couponcode als kortingsbon in: slim2
 4. Vink aan ‘Gratis verzending: Gratis’ (anders worden de normale verzendkosten (€ 6) in rekening gebracht)
 5. Reken af met internetbankieren of PayPal
 6. Je kunt meteen het play along pack downloaden in de bevestigingsmail
 7. In de eerste week van juni ontvang je het boek per post

8 gedachten over “De schijnzekerheid als je van blad leest”

 1. Hoi Werner heb net no more blues uit mijn hoofd geleerd heeft me trouwens wel wat tijd gekost .Ik ben er nog erg onzeker over. ik speel het met de track mee en krijg uiteraard alsmaar meer oor voor de andere instrumenten en de wisselingen in de akkoorden waar door ik precies weet waar ik zit. Als ik de fout inga (doordat ik niet meer weet waar ik zit dan komt er altijd snel een maat dat ik denk o ja en dan pak ik het weer op) komt soms ook voor in het thema nou ja dan begin ik gewoon eerder met improviseren -:)
  Ik speel ook equinox het thema geeft geen problemen Amin maar dan hoor ik de akkoordwisselingen zo slecht dan moet ik echt tijden het improviseren tellen dat vind ik een regelrechte ramp

  1. Hoi Peter,
   Dat zijn ook al beste lastige stukken. Goed om te lezen dat je je steeds meer bewust wordt van jouw noten in relatie tot de muziek. Dat si de sleutel om je te ontwikkelen. Geniet ook van de weg. Het is zo waardevol om jezelf te kunnen verliezen in je eigen muziek. Ga zo door!

 2. Ha Werner,
  Lang naar uitgekeken, maar nu is het in zicht!
  Meteen besteld natuurlijk, want deel 1 is al zo de moeite waard. En fijn dat je het ook nog in-pact
  Ik verwacht er veel van..
  Groet! Christa

  1. Hoi Christa,
   Bedankt voor je reactie … en je bestelling. Ik hoop dat dit boek je ook weer verder brengt… en je speelt al zo mooi. Ik kon het niet nalaten om andere mensen een stapsgewijze weg te wijzen die mezelf ook verder heeft geholpen. Dit wordt voorlopig mijn laatste boek. Ik wil wel nog meespeelboeken gaan maken waar de stof uit mijn boeken toegepast is.

  1. Hoi Peter,
   In deel 2 kom je sommige concepten tegen die ik in deel 1 heb aangesneden. Het is dan wel handig om deel 1 te hebben, dan heb je het complete verhaal. Mocht je beide boeken willen hebben, stuur me dan even een mailtje. Dan doe ik iets extra’s voor je.

 3. Hoi Werner,
  Zojuist Slim 2 besteld en kijk er erg naar uit. Het komt ook op het juiste moment. Ik ben in Slim1 veel met modale stukken bezig geweest maar de stap naar akkoordverbindingen wordt weer een volgende uitdaging. Uit het hoofd spelen is voor mij denk ik wel een oplossing, want zoals je aangeeft, word ook ik afgeleid door de scores en hoor dan niet goed waar ik ben in het stuk. Vaak is dan de inzet net te laat.. Dus weer wat om aan te werken in de prima impro turbo cursus.

  1. Hoi Arno,
   Bedankt voor je reactie! Steeds een stapje verder, that’s the spirit. Ik weet zeker dat het ook jou gaat helpen om moeiteloos over akkoorden te kunnen improviseren. Het gaat niet binnen een dag, maar als je een paar keer week een stapje zet moet je eens kijken waar je over een jaar staat. Veel leesplezier alvast, het boek komt binnenkort jouw kant op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven