De vrolijke mineurladder

Bij mineur denk je aan droevig. Toch is er een mineurladder die best vrolijk klinkt. In onderstaande video laat ik het even horen. 

 

Vaak leer je deze ladder te onthouden als de mineurladder met de 6e en 7e toon verhoogd. Dalend laat je deze verhogingen achterwege. Dat is gebruikelijk in de klassieke muziek.

De gypsy song uit de de opera Carmen van George Bizet die ik speek in de eerste video, is daar trouwens een uitzondering op. Daar speel je ook dalend de 6e en 7e toon verhoogd, net als dat je doet als je improviseert. Want een ritmesectie gaat natuurlijk niet een akkoord aanpassen al naar gelang jij stijgend of dalend speelt.

Op mijn archiefpagina vind je de tweede (vervolg) video, compleet met play along om te oefenen. In de tweede video hoor je een handiger ezelsbruggetje hoe je deze ladder heel makkelijk kunt onthouden. Dan snap je ook waarom deze mineurladder best vrolijk klinkt. Rechtstreeks naar de tweede video? Klik hier. 

Ben je nog niet zo bekend met de mineurladders? In mijn beginnersboek Improviseren doe je zo!  heb ik de belangrijkste mineurladders op een rijtje gezet, compleet met handige ezelsbruggetjes. Meer informatie over het boek vind je hier.

PS: VANAF 1 OKTOBER AANMELDEN VOOR DE LIVE CURSUSSEN

De melodische mineurladder hoor je meestal alleen bij profs. In het nieuwe jaarprogramma ‘slim improviseren 2 – akkoordverbindingen‘ help ik je persoonlijk hoe ook jij dit geheim kunt gebruiken in je solo’s. Heel eenvoudig. 

Heb jij ook zo’n zin om eindelijk weer lekker samen muziek maken na die Corona? Geen kostbare tijd meer verliezen en persoonlijk gecoacht worden door mij? In oktober gaan de volgende cursussen van start:

 • Slim improviseren 1 – de 5 basisakkoorden (bij het gelijknamige boek)
 • Slim improviseren 2 – akkoordverbindingen (bij het gelijknamige boek)
 • START met improviseren (bij het boek Improviseren doe je zo!)
Deze programma’s zijn completer dan ooit tevoren zodat je echt ALLES leert wat er nodig is om meer zelfvertrouwen en speelplezier te ervaren. Hier vind je meer info. (LET OP: JE KUNT NOG NIET DOORKLIKKEN OP DEZE WEBSITE!)
 
VANAF 1 OKTOBER KUN JE JE AANMELDEN. ZEKER ZIJN VAN EEN PLEK OF MEER INFO? STUUR ME DAN EVEN EEN MAILTJE

5 gedachten over “De vrolijke mineurladder”

 1. René Middelbergh

  Beste Werner, graag ontvang ik de tweede video over de melodische mineurladder.
  Met vriendelijke groet,
  René Middelbergh
  rené@roodbaard.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven