Donderdag blog : Hammond orgel met sax oubollig ?

Aan Laurens Hammond hebben we het door hem ontwikkelde  Hammond orgel te danken. Deze uitvinding werd in april 1934 gepatenteerd. Net als de bandoneon, die later handelsmerk van de tango is geworden, was het hammond orgel bedoeld als goedkoper en mobieler alternatief voor het kerkorgel. Bij het Hammond orgel denk je niet meteen aan een klassiek orkest, haromie, fanfare  of wereldmuziek, maar ik wil in deze blog laten zien dat het Hammond orgel veelzijdiger is dan je misschien denkt.

Joey de Francesco speelt “Blues for Bobby C”

Het geluid van het hammond orgel is nostalgisch, maar spreekt nog steeds tot de verbeelding en is een geweldig stuk speelgoed voor geluidfanaten. Met de drawbars kun je steeds andere geluiden “maken”. Zo kun je de hammond laten snerpen, vooral gebruikt in de popmuziek. Vaak worden lesliespeakers gebruikt bij hammondorgels. Bij hammondorgels wordt dit geluidssysteem toegepast in de vorm van een lesliebox. In deze separaat opgestelde geluidskast draait een trommel met een gleuf erin rond en deze verspreidt het geluid van de in de trommel geplaatste luidspreker. Dit veroorzaakt een ruimtelijk effect door het optredende dopplereffect.

Michael Becker met Larry Goldings en Pat Metheny

Het instrument vond zijn weg naar de jazzmuziek, gospel en diverse popstijlen. Bekende spelers zijn Jimmy Smith, Joey de Franceso, Larrie Goldings, Dr. Lonnie Smith, Rhoda Scott, John Medeski en in eigen land hebben met name Carlo de WIjs en Sven Figee dit instrument een prominentere plek gegeven in de muziekwereld. In de hippe amerikaanse funk/soul/jazz band Snarky Puppy speelt toetsenist Cory Henry het Hammond Orgel. Het Hammond orgel wordt vaak gespeeld in de bewezen combinatie gitaar, drums, tenorsax, maar het kan ook avontuurljker.

Cory Henry in actie (niet met Snarky Puppy)

Tegenwoordig zijn ook heel goede samples verkrijgbaar voor je keyboard, maar een echte B3 met vette lesliespeaker doet echt heel je lijf trillen, supermooi ! Zelf heb ik met mijn jazzquartet JAnZZn4! een CD gemaakt met het Hammond Orgel in een wereldmuziek / jazz setting. Benieuwd hoe dit klinkt ? Ik wil graag mijn liefde voor het Hammond orgel met je delen en bied mijn CD “The Hammond Revisited” GRATIS aan. Je betaalt alleen €2,50 portoksten. Stuur een mail naar info@wernerjanssen.nl en het komt in orde.

Voorbeelden van mijn CD “THe Hammond revisited” (2009)
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/56929483″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

JAnZZn4 ! bestaat uit Bob Wijnen hammond B3 orgel, Kai von Rosenberg, gitaar, Rene Winter, drums en Werner Janssen, saxen, fluiten, klarinetten

Enkele van deze groovy composities heb ik bewerkt voor HaFaBra en volgende week zal ik in mijn blog schrijven over het toepassen van grooves in blaasorkesten. Maar je mag alvast een kijkje nemen voor mijn repertoire op http://www.wernerjanssen.nl/composer.php

4 gedachten over “Donderdag blog : Hammond orgel met sax oubollig ?”

    1. Hoi Marco,
      Ja deze jongen is een al groove en muzikaliteit. Op het North Sea van 2013 speelde Snarky Puppy en hun drummer kon niet op tijd weg uit Londen omdat zijn paspoort kwijt was. Allerlei Nederlandse groove coryfeeen werden gebeld en wilden graag spelen, maar uitendelijk heeft Cory ‘gewoon” het optreden gedrumd en helemaal super ook nog eens. Ongelofelijk. Ik maakte hem mee in maart toen we met het Metropole Orkest een serie concerten deden met Snarky Puppy, wat een feest !

  1. Misschien ook nog leuk om te vermelden dat Laurens Hammond zelf geen musicus was maar primair een uitvinder. Bij zijn dood had hij 110 patenten op zijn naam staan. Van bridgetafels tot wapengeleidingsystemen!! De Lesliebox is ontworpen door Don Leslie. En Laurens Hammond en Don Leslie zijn nooit ‘vrienden’ geworden. Hammond verbood zelfs de verschillende dealers van zijn orgels om Leslie-boxen in hun winkels te verkopen!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven