donderdag blog : Lichte Muziek dirigeren

_MVO5084-bewerkt-2 Wat is Lichte Muziek ? Afhankelijk van de invalshoek vinden sommigen een stukje uit een operette, een mars, of filmmuziek lichte muziek. Ik bedoel met lichte muziek echter muziek met een “groove”.

Dit kan een groove zijn uit de popmuziek, zoals bijvoorbeeld hip-hop, soul, ska of funk. In de jazzmuziek kennen we bijvoorbeeld swing en bossa nova en uit de wereldmuziek afrikaanse grooves, vaak in 12/8 en latin grooves, zoals cha cha cha of samba. Ze hebben met elkaar gemeen dat het RITME een belangrijke rol speelt.

 

Fellows workshopOmdat ritme een belangrijke rol speelt in de lichte muziek,  bestaat een jazzcombo, popgroep, big band, of afrikaanse trommelgroep altijd uit een ritmesectie. In zo’n ritmesectie zit een combinatie van piano, bas, drums, gitaar en percussie instrumenten. De ritmesectie is de bepalende factor qua tempo, stijl en (soms helaas) volume.

Als een klassiek ensemble, van Fanfare Orkest tot Symfonie Orkest, lichte muziek speelt, dan kan het ensemble worden aangevuld met zo’n ritmesectie. Is er een ritmesectie dan verandert de rol van de dirigent van degene die controle heeft over elke noot naar iemand die cues geeft voor belangrijke inzetten en het grote muzikale plaatje in het oog houdt. Is er niet zo’n ritmesectie dan moet het orkest zelf de groove neerzetten.

In mijn composities voor klassieke orkesten  (zie http://www.wernerjanssen.nl/nl_composer.php) is een ritmesectie optioneel. Ik heb grooves vertaald zodat ze gespeeld kunnen worden door klassiek opgeleide instrumentalisten, ook zonder ritmesectie.

Artes7 Werner uitlegZelfs in een top orkest als het Metropole Orkest heb ik wel eens mee gemaakt dat een dirigent elke tel mee zwaait en eerder een blok aan het been van de ritmesectie en daarmee het hele orkest is, in plaats van een stuwende kracht. Een dirigent die lichte muziek dirigeert geeft de ritmesectie (mits capabel) de regie over het tempo en de feel !

Sinds 2005 dirigeer ik diverse Big Bands, waaronder sinds 2012 Big Band Fort Night Swing als vaste dirigent. Deze week ben ik benoemd als dirigent van het opleidingsorkest van muziekvereniging de Volharding, Berkhout.

Ik ben nog lang geen volleerd dirigent en daarom studeer ik op dit moment klassieke directie en wil graag de klassieke muziek verbinden met de lichte muziek. Ik ben daarom benieuwd hoe dirigenten lichte muziek zien en hun rol daarin en wil graag een discussie starten. Daarom de volgende vragen :

Wat versta je onder lichte muziek ?
Wat is het belang van lichte muziek voor je orkest ?
Hoe zie je de rol van dirigent in de lichte muziek ?
Denk je dat je voldoende onderlegd bent op het gebied van de lichte muziek ? En zo nee, wat zou je graag willen leren ? Ben je bereid hierin in te investeren ?
Speelt lichte muziek een rol in het jeugdbeleid van je orkest ?

Reacties graag in het commentaarveld beneden.

 ACTIVITEITEN

2 april directie Koki Boga Big Band, Amsterdam
10 april directie Fort Night Swing, Wilnis
11 april workshop improviseren voor HaFa / beginners, Saxcompany, Den Bosch
15 april directie / workshop Lichte Muziek, Fanfare “Kunst en Vriendschap”, Wittem
17 april directie / workshop Lichte Muziek, Fanfare “de Hoop”, Stellendam

logo_05

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven