Het is sinds de jaren twintig van de vorige eeuw een kleine traditie dat saxofonisten, naast saxofoon als hoofdinstrument, ook dubbelen op klarinet, basklarinet en fluit. Soms ook altfluit, piccolo en dubbelriet instrumenten als hobo en fagot. Dit is ontstaan in de studio’s waar cartoons werden opgenomen en voorzien moesten worden van allerlei sferen. En ja, een muzikant die vijf instrumenten speelt is natuurlijk goedkoper dan vijf muzikanten. Als je de bij-instrumenten enigszins beheerst ben je zowel als prof of amateur breder inzetbaar, waardoor je vaker kunt spelen. Maar het is vooral leuk omdat je van elke nieuw instrument weer iets kunt leren. Doen dus !
Toen ik nog op de Universiteit Wiskunde studeerde, voelde ik me altijd heel stoer als ik op vrijdagmiddag met een altsax, sopraansax, klarinet en fluit op het perron stond. O ja, ook nog een tas met wasgoed, iets minder stoer. Wiskunde was (en is ) erg leuk maar ik wilde naar het conservatorium. Hier heb ik me tijdens mijn opleiding Jazz saxofoon gespecialiseerd in klarinet, dwarsfluit, en later nog in basklarinet, piccolo, diverse bamboefluiten en EWI. Ik mag dan ook ondermeer filmstudios, Big Bands, het Metropole Orkest en musicalproducties tot mijn werkgevers rekenen. Ik wil graag met jullie een aantal van mijn tips delen hoe je beter wordt op klarinet en fluit.
voorbeeld waar ik klarinet speel :
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/168980100″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Mijn uitgangspunt is dat je de fluit en klarinet als klassieke instrumenten moet benaderen. Eerst is het belangrijk een goede klankvoorstelling te hebben. Ik heb voor mijn conservatoriumtijd veel in Harmonieorkesten gespeeld en goede klarinettisten en fluitisten gehoord. Ook heb ik CD’s beluisterd met voor mij aansprekende klarinettisten en fluitisten. De l’Arlesienne suite met de Berliner Philharmoniker met von Karajan heb ik grijs gedraaid en het geluid van fluit en klarinet goed in mijn hoofd geprent.
In de jazzmuziek is imitatie heel belangrijk, je kunt niet jazz leren spelen uit een boekje, je moet anderen kopieren. In een klassieke opleiding speelt dit kopieren vreemd genoeg nauwelijks een rol. Dit principe heb ik toegepast op mijn klassieke voorbeelden en zo klonk ik na enige oefening enigszins als een “echte” fluitist of klarinettist.
voorbeeld waar ik fluit speel :
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/168979980″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Aan de ene kant zijn er concrete oefeningen die je kunt doen om bij-instrumenten beter te beheersen. Bijvoorbeeld de instrumenten heel snel met elkaar af te wisselen en dan proberen meteen een mooie toon te spelen. De overgang van klarinet naar fluit is hierbij heel vervelend. Maar je leert zo vanuit je klankvoorstelling te denken. Als je hersenen weten wat je oren willen horen dan gaan alle benodigde spieren in de goede “houding”.
Ik kan je helpen als je een betere dubbelaar wilt worden en wil graag vijf dubbel-oefeningen met je delen. Vul onderstaand formulier in, of stuur een mail naar info@wernerjanssen.nl , of stuur een persoonlijk bericht met je emailadres op Facebook en ik mail ze gratis naar je.
Op donderdag 30 oktober organiseer ik een event over bij-instrumenten bij Harry Bakker saxofoons, Dorpsstraat 12 Muiderberg. Van 19.30-21.00 uur. Normale prijs € 30, bij aanmelding via onderstaand reactie formulier € 20. Voor selecte groep van hooguit 10 mensen, profs en amateurs. Wees er snel bij als je graag meedoet !
Aan de andere kant kun je ook spullen aanschaffen die het “dubbelleven” makkelijker maken. Zo zijn er diverse klarinetmondstukken beschikbaar waar je wel heel erg je best op moet doen om niet klassiek te klinken, zoals bijvoorbeeld Viotto, Zinner (voor duitse baan, maar ook voor franse klarinetten) en de Vandoren CL serie (voor franse baan).
Mijn setup bij-instrumenten vind je op mijn website http://www.wernerjanssen.nl/nl_bio.php
[contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]