donderdagblog : het saxofoon quartet

199043_612569642091125_1015666353_n(1)Het saxofoonquartet is een bekend kamermuziek ensemble. De violist Jean-Baptiste Singelée (1812-1875), vriend van Adolphe Sax, hoorde wel iets in de combinatie van een sopraan, alt, tenor en bariton saxofoon als een evenknie van het strijkkwartet. De eerste compositie voor saxofoonquartet, het “Premier Quatuor, opus 53” (uit 1857) is dan ook van zijn hand.

Het Aurelia Saxofoon Quartet speelt Premier Quatuor http://youtu.be/wRI7W82oLWg

Sindsdien heeft het saxofoon quartet zich ontwikkeld met de  muziekgeschiedenis en zijn er prachtige bewerkingen van ondermeer Tango Nuevo (voornamelijk Astor Piazzolla), Jazz (bijvoorbeeld van Phil Woods) en eigentijds klassiek repertoire. In een jazzsetting wordt de sopraan vaak ingeruild voor een alt, omdat de sopraan voor swingritmes niet het goede geluid heeft.

“Three Improvisations” van Phil Woods http://youtu.be/OLcHaQMCgms

Als ik met quartetten werk valt mij op dat over het algemeen de buitenstemmen, de sopraan en bariton, het beste te horen zijn. In een tutti passage mogen alt en tenor daarom ietsje harder spelen dan de rest, maar het is een delicate balans. Ook valt mij op dat Tango Nuevo vaak erg klassiek gespeeld wordt. Piazzolla zelf speelde met grote passie en vrijheid (melodielijn eerder of juist later beginnen, noten omspelen vanuit het onderliggende akkoord, korte noten echt kort). Luister maar eens naar opnames van zijn quintet of sextet.

Wil je meer verdieping met je quartet ? Of tips over de uitvoering van Tango Nuevo ? Of wil je werken aan het samenspel, frasering of balans ? Kom dan naar de workshop “Saxofoon sectie / quartet” bij Harry Bakker, Dorpsstraat 12a, Muiderberg op 28 maart 2015 van 16.00 tot 18.30 uur. Entree € 20, aanmelden via info@wernerjanssen.nl

ACTIVITEITEN
13 maart Big Band Fort Night Swing, Wilnis
14 maart workshop “improviseren voor HaFa / beginners”, 13-16 uur Cultuurhuis, Deventer. Opgeven via info@wernerjanssen.nl
21 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
22 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
22 maart Big Band Fort Night Swing, Bilthoven
23 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
24 maart Metrpole Orkest en Percossa, Utrecht
28 maart 16.00-18.30 uur. Workshop saxofoon sectie en quartet. Harry Bakker saxofoons, Dorpsstraat 12, Muiderberg.
31 maart directie Muziekvereniging “de Volharding”, Berkhout

logo_05_nieuw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven