Een korte oefening die je altijd kunt doen

Heb je dat ook? Je staat te popelen om lekker met je instrument aan de slag te gaan, maar help… Je weet goed niet waar je moet beginnen tussen al die mogelijkheden om beter te leren improviseren.

De oefening die het meest heeft bijgedragen aan mijn transformatie van een onzekere muzikant naar iemand die vanuit vertrouwen durft los te laten als hij improviseert deel ik hier met je. Het is ook nog eens een heel korte oefening…

‘De 1 minuut oefening’

Het leuke van deze oefening is dat je deze op elk niveau kunt doen. Als je beginner bent en grip wilt krijgen op de bluesladder probeer je 1 minuut lang variaties en muzikale zinnetjes er mee te maken. Je plakt dan als het ware ‘wagons’ met losse fragmentjes achter elkaar totdat je een ‘trein’ van 1 minuut hebt.

Je kunt de 1 minuut oefening ook gebruiken als  warming-up. Probeer dan een mooie melodie te verzinnen. Niet ingewikkeld, maar spelen vanuit vanuit je gevoel wat er in je opkomt. Met je mooiste geluid en vanuit overgave.

Als je dat lastig vindt stel je er dan een beeld bij voor. Een zonsopkomst, een slapende baby in een wieg, een mooi landschap, een vredig meer ingeklemd tussen hoge bergen, etc.

Je kunt de één minuut oefening ook doen als je grip op akkoorden wilt krijgen.

Dan speel je, heel ‘verticaal’, een minuut lang op een los akkoord. Maar let op: kies je noten bewust: in plaats van dan lukraak een toonladder op en neer te spelen moet je ervoor zorgen dat jouw noten goed matchen met het onderliggende akkoord.

Hoe doe je dat? Wat goed werkt is als je op zware maatdelen (tel 1 en 3) een akkoordtoon speelt. Je moet dan akkoordtonen met elkaar weten te verbinden. Dat kun je nooit allemaal ter plekke bedenken. Je moet al wat materiaal in je vingers hebben.

Een hulpmiddel dat ik daarvoor heb bedacht is de licks-matrix. In deze video leg ik uit hoe dat werkt:

Benieuwd naar de tweede video? Klik op deze link en vul als wachtwoord in ‘breiwerkje’.

Binnenkort is mijn archiefpagina met oude video’s klaar. Je hoeft dan niet meer een wachtwoord in te tikken en kunt meteen alle bestanden downloaden. Goede service hè? Neem gerust hier alvast een kijkje.

In mijn boek Slim Improviseren – deel 1 vind je licks matrices voor de meest voorkomende akkoorden: majeur 7, mineur 7 en dominant. Meer informatie over het boek vind je hier.

PS GOED NIEUWS!

Wil jij eindelijk ook weer lekker samen muziek maken nu dat Corona gedoe weg gaat? Op 9 oktober begint het half-jaarprogramma de 5 basisakkoorden in AmsterdamEindhoven en Duitsland. Ook komt er een online variant van dit programma, want online leren is niet meer weg te denken na Corona.

De live programma’s bieden meer waarde dan ooit. Samenspelen met een ritmesectie, bijbehorende gloednieuwe online cursus en online spreekuur inbegrepen!

Heb je stil gezeten met Corona, dan is dit je kans om snel vooruit te gaan zonder nog meer kostbare tijd te verliezen. Mis het niet!

Zondag 19 september is er een gratis openbare les in Amsterdam. Je bent welkom om te kijken en andere cursisten te ontmoeten. Als je wilt komen, mail me dan even. Dan leg ik uit waar je moet zijn.​

Voor de programma’s is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als je geïnteresseerd bent, of alvast meer informatie wilt, mail me dan gerust even. Ik zet je dan op de lijst. Je komt dan als eerste in aanmerking. Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden.

Ook binnenkort meer over het unieke meespeelboek ‘Talking bebop‘ bij slim improviseren – deel 1 en het jaarprogramma slim improviseren 2 – akkoordverbindingen.

1 gedachte over “Een korte oefening die je altijd kunt doen”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven