Eerbetoon aan Ack

Gisteren bereikte mij het droevige bericht dat Ack van Rooyen is overleden. Met zijn bijna 92 jaar was hij de nestor van de Nederlandse jazz. Hij ging al in 1949 samen met zijn broer Gerard ‘Jerry’ met de boot naar New York om de grote meesters van de jazz live te kunnen horen, waaronder Charlie Parker en Dizzy Gillespie. 

Nu vinden we het heel gewoon om een video op te zoeken op YouTube, of om lekker decadent een weekendje naar New York te gaan om te ‘shoppen’. Maar in die tijd waren er nauwelijks audio opnames verkrijgbaar. Ook was er geen zoekmachine om het even in te tikken.

Ze moesten dus naar New York toe om live jazzmusici te kunnen horen. In die tijd een enorme onderneming. Het tekent hun drive om muzikaal te groeien door zich te laten inspireren uit de eerste hand. Het heeft hun ook geen windeieren gelegd.

Oudere broer Jerry (1928-2009) werd een van de meest toonaangevende arrangeurs en orkestleiders in Europa en ‘broertje’ Ack (1930) speelde vanaf de jaren ’70 in zowat ieder Duits orkest. Vooral op de flugelhorn (bugel) was hij ‘the man’. Op die manier maakte hij de weg vrij voor een keur aan Nederlandse jazzmusici die een goede boterham konden verdienen in Duitsland. 

Hier is een video van begin jaren ’90 waarin Ack en Jerry samen optreden op TV.

In ons eigen land vormde Ack met saxofonist Herman Schoonderwalt, mijn leraar saxofonist Ferdinand Povel en trombonist Bart van Lier het keurkorps aan stersolisten in de roemruchte AVRO’s Big Band ‘The Skymasters’. Ook doceerde hij op het ‘Koninklijk’ Haags Conservatorium.

Persoonlijk bewaar ik ook heel veel goede herinneringen aan hem. Met de hele familie bij opa en oma keken we namelijk regelmatig naar muziekprogramma’s op de Duitse TV. Zij hadden namelijk een van de eerste kleuren TV’s in ons dorp. Een waar wonder was deze enorme Blaupunkt. 

Ik kan me nog goed herinneren dat Ack verscheen op het scherm van de Blaupunkt. Het gezellige geroezemoes over koetjes en kalfjes hield op en de hele familie zat met verbazing te kijken naar Ack die uit zijn trompet allemaal geheimzinnige noten tevoorschijn toverde.

In mijn leven als professioneel musicus heb ik regelmatig met Ack mogen werken. Vooral in het ter ziele gegane Dutch Jazz Orchestra o.l.v. Jerry heb ik hem vaak van dichtbij gehoord. Maar bijvoorbeeld ook als solist bij de eveneens opgeheven Holland Big Band.

Een leuke anekdote is dat ik hem in 2017 tegenkwam op Utrecht Centraal. Ik groette hem en gelukkig bleek hij mij nog te kennen. Hij was nogal in paniek. Door een vertraging had hij zijn rechtstreekse trein naar een gig op een jazzfestival in Duitsland gemist. Hij zou in Keulen worden opgepikt, maar hij had geen telefoon bij zich om te bellen dat hij later zou komen. Hij bleek niet eens een nummer van de organisatie bij zich te hebben.

Razendsnel zocht ik uit wat zijn beste reisroute was. Ah dat kwam goed uit. Hij moest dezelfde trein richting Eindhoven hebben als ik. In de trein belden we zijn vrouw op die dan weer contact opnam met de organisatie. Wat begon als een stressvol moment werd een ontzettend leuke treinreis. En later hoorde ik dat alles goed was afgelopen gelukkig. 

Een minder bekend, maar ontzettend mooi project waar Ack aan mee werkte is de opnames voor Grijpstra & de Gier. In prachtige arrangementen van Rogier van Otterloo. Samen met Ferdinand Povel speelt hij ook in deze setting de sterren van de hemel. Even kijken vanaf 1:35 … met een jonge Ack en Ferdinand.

Maar het meeste bekend is Ack natuurlijk van het Efteling muziekje ‘Afrikaan Beat’ bij de waterlelies. In deze video treedt hij als solist op met het orkest van Bert Kaempfert en speelt Afrikaan Beat.

Ack, bedankt voor al je mooie noten, je inspiratie, je warme woorden en je aimabele energie. 

13 gedachten over “Eerbetoon aan Ack”

  1. Als ijverige en goedwillende amateur – wat is de trompet toch een onmogelijk lastig instrument – was Ack altijd het voorbeeld voor mij hoe je, ook op latere leeftijd, blijkbaar toch prachtig kan spelen. Mooie lijnen speelde hij, melodieus en verrassend.En kwa persoonlijkheid vond ik hem een heel prettige man: bescheiden met een duidelijke mening, oog en oor voor zijn gezelschap.Een uniek mens.

  2. Jammer , heel jammer, heb ook veel mogen genieten van Ack van Rooyen en met hem mogen converseren in cafe de Sport in den Haag. Daar waren in der tijd veel jamsessies met Ferdinant Povel , Ack van Rooyen, Victor Kaihatu, Frans Elsen, Rob Pronk, Eric Ineke, enz enz met leerlingen van het conservatorium, waaronder later ook Juray Stanik.
    Hij laat bij mij veel weemoed achter en herinneringen aan een prachtige tijd die ik in dat cafe heb mogen beleven.

  3. Prachtig eerbetoon, Werner. Wat mooi dat je hem zo ontmoet hebt.
    Hij leek mij, naast een begenadigd musicus, een zeer vriendelijke persoon. Eenmaal heb ik hem kort gesproken. Onze bigband trad op vóór de Skymasters. Terwijl wij plaats maakten gaf Ack ons een compliment: ‘mooi gespeeld, jongens!’. Wij waren bijzonder verguld hiermee, maar toen ik het later op mijn werk vertelde, bleek zijn naam bij weinig collega’s bekend. Zij lieten mij geheel perplex achter.

  4. Gisteren is Ack van Rooyen overleden.
    Ack was een van onze grote Jazzmuzikanten,een wereldster op de flugelhorn.
    Zijn carrière begon in 1952 bij The Ramblers.
    Jarenlang speelde hij bij Bert Kaempfert,Dutch jazzorchestra en als solist bij het Metropole Orkest, Wdr bigband.
    Ook stond hij in 1992 met Miles Davis op de bühne tijdens een van zijn laatste concerten in Montreux.
    Verleden jaar was hij de winnaar van de prestigieuze Boy Edgar prijs.
    Ack is 91 jaar geworden.
    Toen ik nog Jazzconcerten organiseerde in Maastricht was Ack vaak bij ons te gast en vroeg hij altijd Serve gaan we weer Mestreechs zoervleis eten? zeker Ack en dan gingen wij naar Ut Lieuwke bij Ed Vos.
    Onvergetelijke momenten.
    Nu draai ik de driedubbel lp van hem met de arrangementen van zijn broer Jerry, verleden jaar uitgekomen.
    The Artistry of Ack&Jerry van Rooyen 1975-2020 met het Metropole Orkest.
    Een prachtige lp.
    Ik denk dat Jerry voldoende arrangementen voor hem heeft klaarliggen het wordt swingen in Heaven❤️

  5. Een prachtige hommage Werner aan een fantastische trompettist en later bugelspeler, en bovendien een beminnelijk, aangenaam en bescheiden mens! Heb hem achter de coulissen kunnen meemaken bij het Tivoli concert in oktober 2020 t.g.v. de release van de 3-LP Then And Now, waar ik bij mocht zijn als onderdeel van de crew van het MO. Zeer gerespecteerd door de orkest musici, uiteraard de held van Metropole’s trompetsectie (Rik Mol, Martijn de Laat, lead Ray Bruinsma en Nico Schepers). De Nederlandse jazzscene en de wereld moeten verder zonder hem en zijn prachtige bugelspel.

  6. Wat een mooi Blog Werner! Ik wist niet dat Ack het Efteling melodietje speelde.
    Jeugdsentiment. Heb meteen de lp van mijn ouders van Bert Keampfart opgezet. Grijs gedraaid!

  7. Ben ook opgevoed en groot geworden met de band vanBert Kemgfer op de Duitse televisie bij een vriendje dan wel. Ik heb AAceen paar keer gezien bij de Tor in Enschede ben daarom een bugelfan fan geworden Dank Herman

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven