VRAAGBAAK - Antwoord op de meest gestelde vragen over improviseren

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen over improviseren. De vragen en antwoorden zijn ingedeeld per onderwerp. Mis je iets? Stuur gerust een mailtje naar info@improcircle.nl.

IMPROVISEREN ALGEMEEN

Als ik improviseer zit ik teveel in mijn hoofd. Daardoor lukt het me niet om spontaan te spelen. Hoe kan ik dat oplossen?

Kun je leren improviseren, of is het een gave?

Hoe kan ik beter leren improviseren?

 

Hoe werkt het leerproces bij improviseren?

 

 

IMPROVISEREN IN EEN VORM

 Als ik improviseer weet ik niet waar ik ben. Ik verdwaal en raak de weg kwijt. Hoe kan ik dat voorkomen?

De meeste muziekstijlen waarin je improviseert hebben een duidelijke structuur. Meestal zijn er zinnen van vier maten. Bijvoorbeeld een Blues heeft 12 maten. Dat zijn dus 3 groepjes van 4 maten. De meeste jazzstukken hebben een AABA vorm van 32 maten. Dat zijn 8 groepjes van vier maten.

 Zorg er dus voor dat je zinnen van vier maten kunt spelen op je instrument zonder erbij na te hoeven denken. Dat kun je doen door een vraag van 2 maten te spelen met een antwoord van 2 maten. Net alsof je aan het praten bent met iemand.

 Ook kun je het basisritme van de viermatenfrasering oefenen. In mijn boek improviseren doe je zo! Ontdek je hoe je dit ritme kunt aanpassen aan leuke ritmes, van reggae tot blues, van swing tot rumba, van rock tot afro. In mijn YouTube video doe ik het voor. Ook heb ik een vlog gemaakt over dit onderwerp.

 

IMPROVISEREN EN AKKOORDEN

 Welke akkoorden zijn er?

Eigenlijk zijn er maar vijf akkoorden als je improviseert. Je ontdekt ze in mijn boek slim improviseren – deel 1. In dit boek laat ik zien hoe ook jij ze kunt gebruiken zodat ze geen geheimen meer hebben.

Hoe leer ik akkoorden spelen?

 

DE OPBOUW VAN EEN SOLO

Hoe kan het beste mijn solo of improvisatie beginnen?

 

 

OVER LICKS

 Wat is een ‘lick’?

Een lick kun je zien als een kant en klaar woordje of zinnetje dat heel goed klinkt in een bepaalde muziekstijl of op een bepaald akkoord. Het is net als een vreemde taal leren spreken. Om je verstaanbaar te maken is het handig dat je een paar zinnetjes uit je hoofd kent. De beste licks vind je in de meespeelboeken Talking Bebop.

Wat is een goede lick om te spelen?

Er zijn ontzettend veel licks. Sommigen zijn makkelijks, anderen lastig. Een supergoed werkende lick die je in mineur kunt spelen is bijvoorbeeld de ‘cry me a river lick’. In deze vlog ontdek je hoe ook jij deze lick moeiteloos kunt gebruiken in je improvisaties. De gratis vervolgvideo kun je opzoeken in het archief.

In de meespeelboeken Talking Bebop vind je de beste licks. Bovendien ontdek je in deze boeken hoe je zo’n lick smaakvol kunt gebruiken zodat het net lijkt alsof jij die zelf hebt verzonnen!

Hoe kom ik aan goede licks voor mijn improvisatie?

Om goede woordjes en zinnetjes te leren, moet je anderen naspelen. Dat kost best vel tijd en hoe weet je nou of het goed is wat je zelf uitzoekt? En hoe pas je het nou zelf toe om er een leuke solo mee te spelen?

Gelukkig kun je een heleboel kostbare tijd besparen. Om je daarmee te helpen vind je namelijk in de meespeelboeken Talking Bebop de beste licks. Bovendien ontdek je in deze boeken hoe je zo’n lick smaakvol kunt gebruiken zodat het net lijkt alsof jij die zelf hebt verzonnen!

Waarom zou ik licks spelen als ik improviseer? Het gaat er toch om dat ik iets ter plekke verzin en dat ik iets van mezelf speel?

Hoe vertel ik een verhaal in mijn solo, in mijn improvisatie?

 

OVER TOONLADDERS

 Hoe maak ik van een saaie toonladder leuke muziek?

Hoe kan ik het allemaal bij houden? Toonladders, akkoorden licks.

 

OVER JAZZMUSICI

Ik heb gehoord dat ik anderen moet naspelen om beter te kunnen improviseren. Wie kan ik dan het beste naspelen?

Dat hangt af van je instrument en je muzikale voorkeur. Het beste speel je iemand na die jou meteen in vuur en vlam zet als je hem of haar hoort, iemand die tot de verbeelding spreekt. Dat is heel persoonlijk. Als je goed jazz wilt leren spelen, dan kun je het beste de beboptaal van de grote meesters bestuderen. Van daaruit werk je toe naar modernere spelers en ontwikkel je een eigen stijl.

Voor saxofonisten is Sonny Stitt heel waardevol. Zijn improvisaties zitten vol bebop-clichés. Video’s op YouTube kun je op lagere snelheid afspelen, waardoor je zijn solo’s makkelijker kunt uitzoeken. Als je Stitt toch te lastig vindt dan kun je ook heel goed solo’s van Hank Mobley of Dexter Gordon uitzoeken.

Natuurlijk kun je ook ‘grote jongens’ als Charlie Parker, John Coltrane, Cannonball Adderley, Stan Getz en Paul Desmond uitzoeken, maar zij spelen vaak heel virtuoos en hebben ook veel meer een eigen stijl. Je hebt in eerste instantie meer aan bebop-clichés. Saxofonisten spelen vaak veel noten. Daarom kan het ook heel waardevol zijn om trompettist Chet Baker uit te zoeken. Minder virtuoos, maar minstens even mooi en bruikbaar.

Het gaat te ver om iedere speler op te sommen. Laat je leiden door je smaak. Vergeet ook niet om naar moderne spelers te luisteren. Je kunt dan ontdekken hoe zij de bebop-clichés verwerkt hebben tot hun eigen taal. 

 

 

 

HET VERHAAL IN JE IMPROVISATIE

 

Wat zijn tips voor een goede improvisatie?

Ik heb een vlog gemaakt waarin ik 11 gouden tips met je deel voor een goede jazzsolos. Succes gegarandeerd!

Waaraan moet een goede jazz solo voldoen?

Ik heb een vlog gemaakt waarin ik 11 gouden tips met je deel voor een goede jazzsolos. Succes gegarandeerd!

Waar of hoe kan ik het beste beginnen met improviseren?

Wat is de eenvoudigste manier om te improviseren?

Is het erg om op gehoor te spelen?

Veel muzikanten denken dat het erg is als je op gehoor speelt. Je oren zijn juist je belangrijkste zintuig als je muziek maakt. Het is dus prima om op gehoor te spelen!

Hoe kan ik spontaan spelen wat er in me opkomt?

Hoe kan ik mijn (muzikale) gehoor verbeteren?

Wat is de beste manier om te leren improviseren?

Hoe kan ik leren improviseren?

 

OVER OEFENEN

Wat kan ik het beste oefenen?

Wat is een goede studeer strategie?

Moet ik elke dag oefenen op mijn instrument?

Scroll naar boven