GROEPSPROGRAMMA
'Bewust improviseren'

GROEPSPROGRAMMA
'Bewust improviseren'

Voor gevorderde muzikanten

Je bent een ervaren muzikant en improviseert graag op je instrument

Je verwerkt in je solo’s al leuke motiefjes die je hebt opgepikt, zoals de 4 gouden formules voor de II – V – I verbinding, de chromatische basislicks en de Cry me a river lick.

Je kent de belangrijkste toonladders en kunt de arpeggio’s van akkoorden uit je hoofd spelen. Je kunt een analyse maken van een akkoordenschema.

Je kunt je zo lekker uiten en dat geeft voldoening!

Toch klinkt het nog nét niet lekker en ontbreekt het verhaal in je  solo’s

Je weet wel wát je kunt spelen, maar niet hoe. Die lekkere ‘jazzy feel’ ontbreekt nog. Als je improviseert dan speel je keurig, maar hoe maak je nou een echt verhaal van je improvisatie? In plaats van losse flarden.

Naspelen kost zoveel tijd …

Je weet al lang dat je een taal moeten leren op je instrument om te kunnen improviseren over akkoordenschema’s. Het is dus niet steeds iets nieuws verzinnen!

Om die taal te leren moet je solo’s moet naspelen, net als de grote meesters. Maar dat is heel intensief. Die tijd heb je niet…

 

Jouw beste stap nu? Jaarprogramma Bewust Improviseren!​

In dit programma ga je korte fragmentjes naspelen waardoor je meteen beter klinkt in je improvisaties!

De focus ligt op ritme, feel en het verhaal  in je improvisatie. We gaan dus vooral spelen, de meeste theorie ken je immers al.

 

In het jaarprogramma Bewust Improviseren ontdek je hoe je akkoordenschema’s vereenvoudigt tot 5 modellen:

  • De II – V – I verbinding
  • De dominant op trap VI
  • De dominant op trap II
  • De IV Moll Dur
  • De dim tussen trap II en III

De inhoud van het groepsprogramma is gebaseerd op het gelijknamige boek (inbegrepen).

Praktische info en aanmelden

Data:
14 september 2025
12 oktober 2025
09 november 2025
07 december 2025
11 januari 2026
08 februari 2026
15 maart 2026
12 april 2026
10 mei 2026
07 juni 2026
 
Tijd:
10.00 – 12.45 uur
 
Locatie:
QFactory, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam-Oost
(Op zondag gratis parkeren, NS station Muiderpoort 5 minuten lopen)

Normaal is je investering 1997 euro, maar tot 1 september slechts 1597 euro!

Ik doe ook mee met het jaarprogramma
Bewust Improviseren

Ik doe ook mee met groepsprogramma Bewust Improviseren

GARANTIE

Tot een maand voor aanvang mag je kosteloos annuleren. Daarna mag je je altijd laten vervangen door iemand anders, of het door jou betaalde bedrag besteden aan andere producten en diensten van impro Circle.

Wat krijg je allemaal?

  • 8 live groepslessen van ca. 3 uur
  • 2 jamsessies met live band van 3 uur
  • Feedback op je wekelijkse huiswerk opdracht
  • Boek ‘Bewust improviseren’
  • Onbeperkt vragen stellen tussendoor
  • Voorbeeldsolo van elk stuk dat aan bod komt (bladmuziek en opname)

Wat maakt dit programma uniek?

  • Elke les spelen we twee stukken en maken een analyse van een ander stuk dat iemand uit de groep inbrengt.
  • De focus ligt op ritme en feel. Je gaat duidelijke fragmenten naspelen die je makkelijk kunt kopiëren en gebruiken in je solo’s.
  • Er zijn twee jamsessies met live band.
  • Je krijgt elke week een huiswerkopdracht waarop je stimulerende feedback krijgt. Zo ga je stap voor stap vooruit.
  • Je staat er niet alleen voor. Tussen de groepslessen door mag je onbeperkt vragen stellen.
  • Van elk stuk krijg je een melodieuze voorbeeldsolo, door mij bedacht en ingespeeld. Superhandig om paraat te hebben!
  • Je noteert (optioneel) stukjes solo, zodat je een archief opbouwt waarop je terug kunt vallen. Bovendien heb je dan een schets voor een kloppende improvisatie.

Dit levert het groepsprogramma Bewust Improviseren​ op

Net als Roel (trombone)

Bart (tenor sax)

en Ellis (trompet)

Hoe gaan we te werk?​

De kracht van de groep

Je volgt het programma in een groep van maximaal 6 gelijkgestemde muzikanten die ook niets liever willen dan lekker spelen. Zo leer je van elkaar en krijg je toch genoeg persoonlijke aandacht. In een groep sta je er niet alleen voor: je motiveert elkaar en trekt je aan elkaar op. 

Maandelijkse groepsles

Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van bijna 3 uur gaan we steeds uitgebreid in op twee bekende muziekstukken. Omdat je de theorie ondertussen wel kent, gaan we vooral spelen. Je krijgt tips hoe je met een lekkere feel speelt en hoe je van je improvisatie een sterk verhaal maakt. Alles wat je in de ene les hebt geleerd, komt terug in de volgende les met een nieuw onderwerp erbij. Helemaal opgeladen ga je weer naar huis.

Wekelijkse opdracht

Om je te helpen echt vooruit te gaan, krijg je elke week een concrete opdracht. Hiermee integreer je stap voor stap de items die behandeld zijn in de groepsles. Gewoon thuis, lekker op je gemak. Zo blijf je tussen de groepslessen door ‘on track‘.

Uniek: het ‘geheime’ hulpmiddel dat andere docenten over het hoofd zien

Als je beter wilt leren improviseren moet je meestal alles maar op gehoor even naspelen. Dat is soms best ingewikkeld. In deze cursus gebruiken we een ‘geheim wapen’ als een tussenstap.

Je gaat namelijk stukjes solo opschrijven. Dat heeft veel voordelen. Je kunt iedere noot bewust kiezen in plaats van je vingers naspelen, je kunt het corrigeren en je bouwt ook nog eens een archief op waar je later op terug kunt vallen. Jouw mooiste bedenksels leer je uit je hoofd.

Je zult zien dat zo steeds meer mogelijkheden in je systeem inslijten! Omdat je een aantal goed klinkende zinnetjes paraat hebt, improviseer je veel makkelijker uit je hoofd!

Feestelijke jamsessie

Tijdens de twee jamsessies kun je in de praktijk ervaren hoe je vooruit bent gegaan. Je speelt dan namelijk samen met een live ritmesectie van drums, bas en piano en/of gitaar. De eerste jamsessie is alleen met jouw groep, op de tweede jamsessie ontmoet je ook andere muzikanten. 

De kracht van een kleine groep

Je volgt het programma in een groep van maximaal 6 gelijkgestemde muzikanten die ook niets liever willen dan lekker spelen. Zo leer je van elkaar en krijg je toch genoeg persoonlijke aandacht. In een groep sta je er niet alleen voor: je motiveert elkaar en trekt je aan elkaar op. 

Maandelijkse groepsles

Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van bijna 3 uur gaan we steeds uitgebreid in op twee bekende muziekstukken. Ik doe in detail voor hoe je grip krijgt op je improvisaties. Zodat je met een lekkere feel speelt en van je improvisatie een sterk verhaal maakt. Alles wat je in de ene les hebt geleerd, komt terug in de volgende les met een nieuw onderwerp erbij. Helemaal opgeladen ga je weer naar huis.

Wekelijkse opdracht

Om je te helpen echt vooruit te gaan, krijg je elke week concrete opdrachten. Zo integreer je stap voor stap de items die behandeld zijn in de groepsles en blijf je tussen de groepslessen door ‘on track‘. Als extra  ondersteuning bij je leerproces krijg je ook nog eens antwoord op al je vragen!

Uniek: het ‘geheime’ hulpmiddel dat andere docenten over het hoofd zien

Als je beter wilt leren improviseren moet je meestal alles maar op gehoor even naspelen. Dat is soms best ingewikkeld. In deze cursus gebruiken we een ‘geheim wapen’ als een tussenstap.

Je gaat namelijk voorbeelden opschrijven. Dat heeft veel voordelen. Je kunt iedere noot bewust kiezen in plaats van je vingers naspelen, je kunt het corrigeren en je bouwt ook nog eens een archief op waar je later op terug kunt vallen. Jouw mooiste bedenksels leer je uit je hoofd.

Je zult zien dat zo steeds meer mogelijkheden in je systeem inslijten! Omdat je een aantal goed klinkende zinnetjes paraat hebt, improviseer je veel makkelijker uit je hoofd!

Jamsessies

Tijdens de twee jamsessies kun je in de praktijk ervaren hoe je vooruit bent gegaan. Je speelt dan namelijk samen met een live ritmesectie van drums, bas en piano en/of gitaar. Uit je hoofd! De eerste jamsessie is alleen met jouw groep, op de tweede jamsessie ontmoet je ook andere muzikanten. 

Voor wie is het programma bedoeld?

Een jaar lang onder mijn hoede! Waarom ik je wél kan helpen ...

werner janssen altsax

Toen ik zelf begon met improviseren, dacht ik dat ik op een of andere magische manier altijd iets origineels moest verzinnen. Ik snapte niets van al die akkoorden en speelde meestal één toonladder heen en weer.

Pas toen ik woordjes en zinnetjes van andere spelers ging naspelen kreeg ik grip op akkoordenschema’s. Mijn ontdekkingstocht was in een stroomversnelling terecht gekomen en ik kreeg steeds meer er plezier in, omdat ik zo mijn eigen muzikale taal kon maken… en anderen positief reageerden op mijn solo’s!

In mijn lespraktijk zag ik dat alle muzikanten deze worsteling hadden. Met mijn achtergrond als wiskundige houd ik van logische structuren.

Om de stappen voor deze transformatie voor elke muzikant mogelijk te maken, heb ik mijn eigen improvisatiemethode ontwikkeld.

Wat zeggen cursisten?

“Werner kan heel goed uitleggen hoe je vocabulaire kunt uitbreiden. Hij speelt ook zelf mee en dat is inspirerend.” 

Ewian Vos – tenorsax

“Soms best pittig. Maar prettige docent, aanmoedigend. Speelt zelf heel mooi waardoor je zelf geïnspireerd raakt”.

Godie Aertsen – altsax

Praktische info en aanmelden

Data:

  • 14 september 2025
  • 12 oktober 2025
  • 9 november 2025
  • 7 december 2025
  • 11 januari 2026
  • 08 februari 2026
  • 15 maart 2026
  • 12 april 2026
  • 10 mei 2026
  • 07 juni 2026

Tijd:

10.00 – 12.45 uur

Locatie:
 
QFactory, Atlantisplein 1, Amsterdam

(gratis parkeren op zondag, station Muiderpoort op 5 minuten lopen)

Jouw investering:
€1997 (tot 1 september 2025 € 1597)

Ik doe ook mee met het jaarprogramma
Bewust Improviseren

Ik doe ook mee met groepsprogramma Bewust Improviseren

De inhoud van het programma

Dag 1 – De nulmeting

Nadat we kennis met elkaar hebben gemaakt, spelen we een bekende jazz-standard waarin we de vier gouden formules kunnen toepassen. Daarna maken we kennis met twee van de 5 hoofdroutes van akkoordenschema’s. Met een glasheldere oefenstrategie ga je opgeladen naar huis.

 

Dag 2 – Blues

Je maakt kennis met de belangrijkste varianten van de majeur-blues en speelt de mineur blues.  Je ontdekt zo hoe je met turbokracht kunt oplossen naar een tonica, het belangrijkste geheim van de moderne jazzmuziek. Coleman Hawkins had dit al in 1939 door…

 

Dag 3 – Sinatra

Vandaag komen twee klassiekers uit het jazz repertoire voorbij. Ze zijn door Frank Sinatra heel bekend geworden. Je maakt kennis met de derde route in akkoordenschema’s van jazz-standards. Met de voorbeeldsolo’s die je van mij krijgt, heb je goud in handen. Je gaat hier zelfstandig je eigen solo mee opbouwen.

 

Dag 4 – Love is in the air

In deze les staan twee liefdesliedjes centraal, een uptempo song en een romantische ballad. Drie van de vijf hoofdroutes zitten erin verstopt.

 

Dag 5 – Jamsessie

Op deze cursusdag herhalen we de stukken die we in de voorafgaande lessen hebben bestudeerd. Maar nu met een live ritmesectie! De focus ligt nu helemaal op samenspel, ritmiek en feel.

 

Dag 6  – Benny Golson

Vandaag spelen we twee leerzame stukken van de saxofonist Benny Golson. Al je vaardigheden met de II – V – I verbinding komen nu van pas!

 

Dag 7  – Jobim

Op naar Brazilië! De bossa nova‘s en samba‘s van Antonio Carlos Jobim zijn ontzettend sfeervol en geliefd. Ze klinken ogenschijnlijk makkelijk, maar de akkoordenschema’s hebben pittige verrassingen als je erover improviseert. In deze les spelen we twee bekende stukken van Jobim en ontdek je wat deze akkoordenkunstenaar allemaal voor trucs in petto heeft!

 

Dag 8  – Standard time

In deze les spelen we 2 standards waar alle 5 hoofdroutes van het Real Book in verstopt zitten. Herken jij ze? Met de tips die je krijgt speel je in no-time een briljante solo!

 

Dag 9  – Samenvatting

In deze les beslissen we samen vooraf welke stukken we gaan doen. We gaan een aantal stukken herhalen en/of er kunnen ook nieuwe stukken behandeld worden. We werken toe naar de afsluiting….

 

Dag 10  – Jamsessie

De feestelijke afsluiting. Samen met onze live ritmesectie kun je alles in praktijk wat je hebt geleerd. Een waar feest. Een prestatie waar je trots op mag zijn!

Ja, maar ...

‘Is het erg als ik een keer niet kan?’

Nee, want je krijgt tussendoor wekelijks een opdracht. Die helpt je om de lesstof optimaal te integreren. Bovendien begint elke les met een korte herhaling van de vorige les en is er ruimte om je vragen te stellen.

 

‘Komt er ook muziektheorie aan bod?’

Om meer inzicht te krijgen in akkoorden is het handig om een stukje theorie te kennen, maar je krijgt alleen dat stukje wat op dat moment van belang is. Theorie is natuurlijk geen doel op zich. Ik help je hoe je de theorie vertaalt naar noten op je instrument, want het gaat er natuurlijk om dat je het kunt toepassen. Zo bouw je je mogelijkheden stap voor stap uit en ervaar je steeds meer speelplezier.

 

‘Ik ben geen saxofonist. Kan ik toch meedoen?’

Jazeker! Aan de groepsprogramma’s nemen zowel gitaristen, trombonisten, trompettisten, pianisten, saxofonisten als bassisten deel. Omdat het meer gaat om het krijgen van inzicht, dan instrument techniek, speelt het totaal geen rol welk instrument je speelt. De voorbeeldzinnetjes die we gebruiken zijn speelbaar op elk instrument.

 

‘Ik weet niet wat beter voor me is. Een groepsprogramma of privéles?’

Elke lesvorm heeft voordelen en nadelen. Bij een groepsles zijn de lessen langer, Je beleeft je transformatie samen met andere muzikanten. Dat is heel gezellig en je leert zo van elkaar. Als je graag flexibel bent, of liever niet met anderen samen speelt kun je beter een 1-op-1 traject kiezen. 

 

‘Ik heb het best wel druk. Hoeveel tijd kost het?’

De live bijeenkomsten duren 3 uur. Een prima spanningsboog voor uitleg en om jezelf helemaal op te laden door lekker te spelen. De opdrachten zijn heel gericht en kosten niet zoveel tijd. Hoe meer tijd je er in stopt, hoe beter het resultaat natuurlijk. Reken op 20 minuten per dag, of totaal zo’n 2 a 3 uurtjes per week om te oefenen. Maar stel je eens voor hoeveel voldoening het geeft als je straks met je band optreedt en de ene na de andere gave solo speelt. Dat je meer zelfvertrouwen hebt en beter uit de verf komt.

 

‘Ik ben niet zo gedisciplineerd. Kan ik dan dit programma toch volgen?’

Omdat het programma in logische stappen is opgebouwd, hoef je helemaal geen gedisciplineerd type te zijn. Dit probleem heb ik voor je opgelost door je praktische tips te geven die meteen toepasbaar zijn! Zo kun je heel gericht oefenen. Ook begint elke groepsles met een herhaling van de belangrijkste stof uit de vorige les en is er ruimte voor al je vragen. 

 

‘Kan ik in termijnen betalen?’ 

Natuurlijk! Stuur gerust even een mailtje en we regelen het.

 

‘Ik vind mezelf  niet zo creatief, ik speel het liefst van blad. Is dit programma geschikt?’

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet creatief te zijn om beter te kunnen improviseren! Het is juist prima om van blad te spelen. Dat geeft houvast en is een duidelijk vertrekpunt. In het programma leer je hoe je beter op je gehoor kunt vertrouwen zodat je de bladmuziek niet altijd meer nodig hebt. Het gaat er namelijk om dat je terugkerende structuren herkent. Je leert standaard materiaal wat daarop prima klinkt. Als je dit verder wilt ontwikkelen en een persoonlijk tintje aan je improvisaties wil geven, dan krijg je hiervoor concrete tips hoe je dat op een creatieve manier kunt aanpakken.

 

‘Ik vind het best een investering. Haal ik dat er wel uit?’

Stel je eens voor dat je straks moeiteloos de ene na de andere betoverende solo speelt. Dat jouw mede muzikanten zich afvragen hoe je opeens zo veel beter bent gaan spelen. Dat je weer helemaal happy bent. Dat je trots op jezelf bent omdat je iets nieuws hebt geleerd. Dat gevoel is onbetaalbaar. Als je muziek maakt investeer je ook nog eens in de gezondheid van je hersenen als je muziek maakt. 

 

‘Kan ik niet beter les volgen bij de muziekschool?’

Als je goede bergschoenen wilt kopen ga je naar een gespecialiseerde winkel. Als je beter wilt leren improviseren, ben je ook beter af bij de specialist. Op een reguliere muziekschool sta je na 25 minuten weer buiten. In die korte tijd moet je je instrument in- en uitpakken, warm spelen en instrument-techniek doen. Zo blijft er maar heel weinig tijd over om te improviseren.

Oké, dit is wat ik wil. Ik doe ook mee!

Data:

  • 14 september 2025
  • 12 oktober 2025
  • 9 november 2025
  • 7 december 2025
  • 11 januari 2026
  • 08 februari 2026
  • 15 maart 2026
  • 12 april 2026
  • 10 mei 2026
  • 07 juni 2026

Tijd:

10.00 – 12.45 uur

Locatie:
 
QFactory, Atlantisplein 1, Amsterdam

(gratis parkeren op zondag, station Muiderpoort op 5 minuten lopen)

Jouw investering:
€1997 (tot 1 september 2025 € 1597)

Ik doe ook mee met het jaarprogramma
Bewust Improviseren

Ik doe ook mee met groepsprogramma Bewust Improviseren
 
GARANTIE

Tot een maand voor aanvang mag je kosteloos annuleren. Daarna mag je je altijd laten vervangen door iemand anders, of het door jou betaalde bedrag besteden aan andere producten en diensten van impro Circle.

Twijfel je nog of dit programma het beste bij je past? Geen probleem! Stuur me gerust een mailtje. Dan plannen we even afspraak en denk ik even met je mee.
Scroll naar boven