improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Het avontuur van improviseren

Wat maakt improviseren zo aantrekkelijk? Ik denk dat er minimaal drie redenen zijn.

  1. Je weet niet wat er van te voren allemaal gaat gebeuren. Dat is  avontuurlijk. Veel mensen schrikt dat juist af, maar hoe je daarin overeind blijft lees je zo meteen. 
  2. Je kunt je eigen verhaal vertellen op je instrument met je eigen emotie, je eigen timbre, vanuit je eigen fantasie. In plaats van braaf spelen wat iemand anders voor jou bedacht heeft.
  3. Je kunt het samen doen met andere muzikanten, die je misschien nog nooit eerder hebt ontmoet. Je moet dan wel een beetje dezelfde taal spreken. Die taal kun je gewoon leren.

Afgelopen weekend was de jamsessie ‘Modal Jazz‘, de feestelijke afsluiting van het jaarprogramma ‘Slim Improviseren 1‘. In dat programma ontdek je de taal die hoort bij improviseren over akkoorden en vertaal je stap voor stap de inhoud van mijn boek Slim Improviseren – deel 1 De vijf basisakkoorden naar de mooiste noten op je instrument. 

Bij de jamsessie schoven ook andere muzikanten aan. Met een fantastische ritmesectie van Reinier (drums), Daniël (bas) en Job (gitaar) speelden we een paar modale stukken.

Het bijzondere van mijn jamsessies is dat je als deelnemer leuke opdrachten krijgt. Je moet dan aan de ritmesectie duidelijk maken wat je muzikale bedoelingen zijn. Ik deel dan een paar van mijn trucjes en iedereen mag het zelf uitproberen. Omdat de sessies besloten zijn, kun je dan naar hartelust experimenteren. 

Hier zie je bijvoorbeeld Ellis, die deelnam aan het jaarprogramma. Met een drukke baan en jonge kinderen is het niet altijd makkelijk om ook nog eens te oefenen. Ze verbaasde me tijdens de jamsessie met de mooie lijnen die ze uit haar trompet toverde. Soms nog met bladmuziek als houvast, maar wel met veel meer overtuiging en vrijheid dan aan het begin van de cursus.

Hier zie je ook nog hoe deelnemer Jurriaan contact legt met de ritmesectie om samen een spannend muzikaal verhaal te maken. En … helemaal uit het hoofd! 

 

Maar hoe zorg je nou dat je overeind blijft in zo’n jamsessie?

Je kunt er natuurlijk helemaal blanco in gaan en vertrouwen op je muzikale intuïtie. Dat is eigenlijk ook altijd je belangrijkste houvast. Maar het wordt zoveel makkelijker als je een aantal kant en klaar zinnetjes paraat hebt die je spontaan kunt spelen wanneer jij het wilt. 

Die zinnetjes haal je bijvoorbeeld van YouTube, uit boeken, of misschien pik je ze wel op van opnames die je beluistert. Je kunt ze eerst thuis oefenen en dan uitproberen in je band, op een jamsessie, of bij een optreden. Dat is de voorbereiding die je kunt doen.

Als je niet weet waar je moet beginnen in die oneindige mogelijkheden kan ik je helpen. Zodat je met glasheldere en concrete opdrachten die niet meer dan 15 minuten tijd kosten jezelf stapje voor stapje ontwikkelt. Moet jij eens op letten waar je over een jaar staat! 

En als je dan samenspeelt met anderen durf jij ook alles los te laten en gewoon lekker te spelen wat er in je op komt. Met vertrouwen en plezier te spelen. Omdat je weet en hoort dat het klopt wat je speelt.

Binnenkort organiseer ik weer een aantal weekends in Duitsland. Als je inspiratie zoekt in een korte, geheel verzorgde muziekvakantie, bekijk dan eens het aanbod. Bijvoorbeeld de workshopImproviseren doe je zo!‘ van 21-24 juli. Speciaal voor muzikanten die nog niet zo lang improviseren of juist kennis willen maken met improviseren. Kijk hier voor het complete aanbod in Duitsland.

Wil je het liever meteen grondig aanpakken? Houd dan mijn mails in de gaten. Binnenkort mail ik je over mijn complete groepsprogramma’s. Elke maand een uitgebreide groepsles waarin je stap voor stap akkoordenschema’s de baas wordt, tussendoor een online spreekuur voor al je vragen… en natuurlijk jamsessies met live ritmesectie.

O ja, mijn programma’s zijn zeker niet alleen voor saxofonisten. Bij vorige edities deden mee: bassisten, trompettisten, trombonisten, fluitisten, klarinettisten, gitaristen en pianisten. Hoe dat kan? De taal die je moet leren is universeel en niet instrument gebonden.

Op JOUW muzikale avontuur!

Werner Janssen

impro Circle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven