Hoe zorg je dat je niet steeds hetzelfde speelt in je improvisatie?

Heb je dat ook? Heb je een te gek klinkend zinnetje gevonden voor je improvisatie en blijf je dat maar herhalen. Je bent er zo verliefd op geworden dat je niet iets anders meer kunt verzinnen. Als je improviseert wil je juist kunnen variëren om een boeiend verhaal te vertellen op je instrument.

Wat dat betreft doet de natuur voor hoe dat kan. Onze Aarde draait elk jaar hetzelfde rondje om de zon en draait elke 24 uur één keer om zijn eigen as. Dat is heel voorspelbaar, maar toch ziet elke dag er anders uit. Heel fascinerend vind ik bijvoorbeeld de verschillende zonsondergangen vanuit mijn werkkamer. Ik deel hier even wat beelden:

Improviseren kun op allerlei manieren en in allerlei muziekstijlen, maar binnen de jazzmuziek doe je dat meestal over een vastliggend akkoordenschema. Je speelt dan een aantal ‘rondjes’, net als de Aarde die in precies 24 uur één keer om zijn as wentelt.

Op het conservatorium was ik eerst al blij als ik passende noten kon spelen over een akkoordenschema. Op sommige plekken had ik iets ingestudeerd dat goed werkte. Leuk, maar na 3 rondjes speelde ik steeds datzelfde zinnetje. Als ik dan aan mijn leraar, Ferdinand Povel, vroeg hoe ik kon variëren zei hij altijd droogjes: ‘Als je anders wilt spelen, moet je anders beginnen’.

Tja, logisch. Dat had ik zelf ook kunnen bedenken. Een waarheid als een koe, maar hoe dan? Hier begint eigenlijk de fascinerende reis van improviseren pas echt. Als je trouwens Ferdinand Povel niet kent (of juist wel) bekijk dan even deze video. Erg mooi!

Om te kunnen variëren moet je ‘materiaal’ in je vingers hebben. Zinnetjes en woordjes die lekker klinken. Het is precies hetzelfde als een taal leren. Je moedertaal heb je leren spreken door je ouders te kopiëren. In de jazz kopiëren we onze ‘jazz ouders’ door ze na te apen.

De basistaal van de jazz is bebop. Als je bebop doorhebt kun je ook veel makkelijker improviseren in popstijlen als soul, lounge en funk, in fusion, in latinstijlen als samba en bossa en in moderne jazzstijlen.

Al mijn boeken zijn er op gericht je te helpen om je vocabulaire te vergroten en je eigen taal te ontwikkelen. Maar je krijgt het sneller door als je het live hoort, als het wordt voorgedaan. Dat kan in online cursussen, live lessen en workshops.

Ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt. Hoe zorg jij dat je kunt variëren en niet steeds hetzelfde speelt? Heb je een tip, laat het dan weten in het commentaarveld beneden. Je krijgt van mij een persoonlijke reactie.

PS

Binnenkort organiseer ik weer een aantal workshopweekends in Duitsland waar ik je persoonlijk help om boven jezelf uit te stijgen. Elke dag lekker samenspelen zodat je helemaal opgeladen met nieuwe ideeën er minstens weer een half jaar tegenaan kan. 

Een unieke plek in een prachtige omgeving, waar je hartelijk wordt ontvangen door Frau Anne, waar Tonmeister Charlie je in de watten legt en een professionele opname van je maakt, waar Koch Markus de lekkerste gerechten voor je bereidt en waar we bij Nachbar Richard versie pizza uit zijn Holzofen eten en een jamsessie houden. En dat op maar 1 uurtje rijden van de Nederlandse grens.

Saxofonist Roland uit België zegt dit over mijn workshop in Duitsland:

Op deze pagina vind je een overzicht van de volgende workshopweekends: https://improcircle.nl/duitsland

De webpagina’s waarop je alle informatie kunt vinden zijn helaas nog niet af. Ik kreeg namelijk onlangs een ontzettend leuke toernee aangeboden met Karin Bloemen en het Metropole Orkest. Tien concerten door heel Nederland. Erg leuk!

Gisteren hebben we TV opnames gemaakt in theater Carré in Amsterdam. Hier zie je de “Stilte voor de storm’.

 

In de toekomst kun je nog de volgende workshops verwachten:

 • Improviseren voor beginners
 • Saxofoon sectie
 • Latin workshop
 • Bossa & Samba – Jobim 

Heb jij misschien nog een leuke suggestie voor een onderwerp voor een workshop? Of wil je jezelf of jouw band in Duitsland laten coachen door mij? Stuur me dan even een mailtje.

3 gedachten over “Hoe zorg je dat je niet steeds hetzelfde speelt in je improvisatie?”

 1. als ik improviseer ontstaan er zinnetje die idd na verloop van enige tijd saai worden
  dan ga ik allerlei bij nootjes proberen en dan word het leuk ik hou dan de eerste inmiddels
  wat saai geworden deuntje aan als een soort weg waarlangs ik dan allerlei uitstapjes maak
  kom ik er niet meer uit dan heb ik altijd de eerste weg nog waar ik op terug val.
  Hoofdmelodie met zijn melodietjes soms verander ik de hoofd melodie ook wat
  Maar ga ook heel vaak de mist in hoor maar ik vind de weg alsmaar sneller terug
  gr Peter

   1. Heb je boek gekocht tijdje geleden en had nooit zo veel op met al die akkoorden ladders enz maar begin het alsmaar beter te begrijpen en heel langzaam lijkt de puzzel logisch en in elkaar te passen Top !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven