Improtip #2 Studeer het begin van je solo in

Korte improvisatietip. Deze tip is bedoeld voor niveau: alle

‘Ik herinner me nog heel goed de eerste keer dat ik live op de radio een geimproviseerde solo mocht spelen met het Metropole Orkest. ​Dan wil je wel goed voor de dag komen! Duizenden mensen aan de radio die naar je luisteren, 1000 mensen publiek en 55×2 kritische oren van collega musici…

Ik besloot niets aan het toeval over te laten. Oefende het akkoordenschema en kocht een paar mooie nieuwe zwarte schoenen om er ook pico bello uit te zien.

Het moment brak aan… Zo’n 16 maten voor mijn solo inzet stond ik op vanuit de saxofoon sectie en liep met een energieke, quasi nonchalante beweging (ik wilde zelfverzekerd overkomen, terwijl ik best zenuwachtig was) naar de solistenmicrofoon voor het orkest, bijna bij het publiek op schoot.

Op een ding had ik niet gerekend: De zolen van mijn nieuwe schoenen waren spekglad. Op de netjes geboende parketvloer gleed ik uit. Ik zag de schrik bij de mensen in het publiek. Nog net op tijd bereikte ik de microfoon en speelde toch een goede solo.’ Mijn geheim? 

IMPROTIP #2 ‘STUDEER HET BEGIN VAN JE SOLO IN’

Waarom?

Als je een solo mag spelen is dat aan de ene kant heel leuk. Aan de andere kant kan dat ook heel spannend zijn : jij staat helemaal in de spotlight, alle aandacht is op jou gericht! Logisch dat je dan goed voor de dag wilt komen. 

Zal je net zien dat er iets onverwachts gebeurt bij jouw solo, net als bij mij destijds. Dan is het wel zo fijn dat je je hierdoor niet van de wijs laat brengen. 

Je weet: de eerste klap is een daalder (hoeveel €?) waard. Als je dus het begin van je improvisatie uit je hoofd leert heb je iets om op terug te vallen. Daarna kun je lekker gaan improviseren, het moet wel leuk blijven!

Als je gretig aan  jouw solo wilt beginnen speel dan een opmaat. In onderstaande video leg ik 4 simpele mogelijkheden uit. Succes!

Wat vind je van mijn tip? Laat je reactie achter onderaan dit bericht en je krijgt persoonlijk antwoord van mij!

PS – Orkestworkshops.nl

Jouw band of orkest ligt al weer maanden stil. Toch kun je samen muziek maken ondanks Corona! Elkaar weer even zien en nog wat nieuws leren ook? Kijk eens naar mijn aanbod van orkestworkshops. Inspirerend, live en veilig online.


Tot en maart 2021 nog te boeken voor het voordelige tarief!

 

 

 

 

  

1 gedachte over “Improtip #2 Studeer het begin van je solo in”

  1. Beste Werner,

    Ja heel goede tips! Als je al goed begint aan een solo, wordt de rest makkelijker, lijkt mij.

    Met vriendelijke groet,

    Mark van Dun

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven