improtip #1 Speel zinnen als je improviseert

Korte improvisatietip van Werner Janssen / impro Circle

LET OP: Deze tip is bedoeld voor niveau: alle

‘SPEEL ZINNEN ALS JE IMPROVISEERT’

Waarom?

Als je improviseert vertel je een verhaal op je instrument. Dat kan best lastig zijn, omdat je aan zoveel moet denken. Veel muzikanten gaan drukker spelen als ze het niet helemaal weten, ze spelen dan hun vingers na zonder te weten wat ze doen…

Politici komen daar vaak mee weg, maar muzikanten niet! Houd het overzicht, concentreer je op wat je wilt overbrengen. Ritme is daarbij belangrijker dan welke noot je nou precies speelt!

Laat je inspireren door de solo op Saint Thomas van Sonny Rollins. Hij begint zijn solo met maar drie noten die hij heel ritmisch speelt. Steeds korte zinnetjes. Van daaruit ontwikkelt hij zijn improvisatie. Enjoy!

Wat vind je van mijn tip? Kan ik je verder helpen? Laat je reactie achter onderaan dit bericht en je krijgt persoonlijk antwoord van mij!

PS – NIEUW!
Jouw band of orkest ligt al weer maanden stil. Toch kun je samen muziek maken ondanks Corona. Elkaar weer even zien en nog wat nieuws leren ook? Kijk eens naar mijn aanbod van orkestworkshops. Inspirerend, live en veilig online.

Tot en maart 2021 nog te boeken voor het voordelige tarief!

13 gedachten over “improtip #1 Speel zinnen als je improviseert”

 1. Allard Gerritsen

  Geweldig voorbeeld! Start met korte quotes uit de melodie en neem de tijd om te luisteren wat het doet. Dat vraagt durf en is moeilijker dan het lijkt. We zijn zo gewend om te veel woorden te gebruiken. Het leukste van les krijgen vind ik vraag en antwoord, vier om vier maten. Of acht om achtvan. Als beginnend improviseren helpt het als je leraar je stimuleert met korte quotes. Best moeilijk om in praktijk te brengen. Gelukkig bieden de cursussen van Werner mij veel houvast hierbij!

 2. Hoi Werner,

  Aan je lessen en mailtjes houd ik op dit moment naast beginnende ideeën over improviseren vooral meer begrip van jazz en plezier in luisteren daarnaar over. Ben ik net zo blij mee!

  1. Hallo Han,
   Zeker! Maar er is zoveel ontzettend mooie muziek. Helaas kan ik maar een klein deel daarvan delen in mijn vlogs / blogs. Bedankt voor je reactie!

 3. En eigenaardig genoeg lukt dat verhaal vertellen de ene keer soms beter dan de andere keer. Ik speel voornamelijk in big band en zo had ik bv. in All Of Me of Oye Como Va al vlug in iets in mijn hoofd hoe het moest gaan klinken. Maar soms lukt het me hoegenaamd niet om iets zinvol te vertellen of zo voel ik het toch aan. Maar ik probeer vooral veel te luisteren naar opnames en te stelen met de oren.

  1. Hi Stany,
   Dat is de manier: op je oren. Ik noem het liever lenen dan stelen. Vind ik iets netter klinken, maar het komt op hetzelfde neer. En ja, inspiratie is ongrijpbaar. Niemand speelt altijd briljant. Geniet gewoon van de vrijheid en het plezier dat improviseren geeft. Succes!

 4. Erg leuk, deze tip. Wist eerst niet wat ik met het muziekvoorbeeld kon doen. Met 2 handen op de piano improviseren is mijn droom, maar niet de realiteit. Heb het klein gehouden en riedeltjes mee gespeeld. Dat was grappig.

  1. Hoi Maddy,
   Bedankt voor je reactie. Riedeltjes meespelen klinkt heel bescheiden, maar het is de (enige) manier om te leren improviseren over akkoorden. Viel speelplezier ermee!

 5. Met kleine motiefjes heb je mij enorm geholpen. Op dit moment heb ik mijn aandacht op het improviseren over de 5 basis akkoorden in de toonladders C – F -en Bes.
  Ik gun mezelf alle tijd wat mij nog resteert in mijn gevorderde leeftijd van 76 jaren.
  Dank!!!

  1. De meest excentrieke uitvoering die ik ooit heb gehoord. Humor, saxofoontechniek, verhaal, melodie, schizofrenie, alles zit er in. Ik vind hem met Bob Malach de tenor saxofonist waar ik het liefst naar luister.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven