Improviseren in klassieke muziek

 

Leuk dat je de oefentrack “Samhain” hebt aangevraagd. Om je op weg te helpen lees je hier hoe je te werk kunt gaan bij het improviseren. Beneden bij de downloads vind je de bladmuziek en oefentrack. Sla dit op de harde schijf van je computer op. Zo kun je altijd oefenen wanneer je maar wilt, ook als er even geen internetverbinding is.

Samhain staat in Bes mineur. De toonladder die je kunt gebruiken bij het improviseren is Bes mineur rein oorspronkelijk. Voor bes-instrumenten is dat C mineur, voor es- instrumenten is dat G mineur en voor F instrumenten F mineur. Geen nood, de toonladder staat genoteerd in de bladmuziek.

Wat werkt goed?

  • Begin rustig, gebruik lange noten
  • Gebruik rusten, speel niet de hele tijd alles vol (zo krijgt jouw solo ruimte)
  • Speel met het mooiste geluid dat je hebt
  • Probeer melodielijnen te verzinnen met de toonladder
  • Bouw dit eventueel uit door op deze lijnen variaties te bedenken
  • Kleur je toon in door vibrato en strak af te wisselen
  • Ontwikkel je improvisatie door intenser te gaan spelen; harder, hoger, drukker
  • Bouw je improvisatie af door rustiger te gaan spelen

 

Succes en veel plezier!

Het boek 'Improviseren doe je zo!'

Wil je meer weten over improvisatie? Dan is mijn boek “Improviseren doe je zo!” een bewezen stap voor stap methode waarmee je op een laagdrempelige manier de belangrijkste aspecten van het improviseren ontdekt. Geen onnodige theorie, maar leuke praktische oefeningen op je instrument. Ook Samhain komt aan bod.

ACTIE Als je het boek bestelt in combinatie met het LUXE pakket dan neem ik de verzendkosten voor mijn rekening. Kruis dan bij je bestelling aan “Afhalen” en noteer als opmerking “via Floor Wittink”. Deze actie geldt het hele weekend tot en met 3 maart 2019.

Een opname ter inspiratie ...

SAMHAIN (Werner Janssen, sopraan saxofoon)

DOWNLOADS

Bladmuziek Samhain (klik)

Open het ZIP bestand en gebruik de getransponeerde partij voor jouw instrument.

 

Begeleidingstrack Samhain (klik)

De oefentrack. LET OP: Je kunt de melodie meespelen als je wilt. Jouw improvisatie begint in maat 23. Je herkent dit aan het liggende akkoord in de strijkers. Veel plezier!

Scroll naar boven