improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

improviseren is communiceren

In je studeerkamertje oefen je waarschijnlijk toonladders of probeer je licks in je vingers te krijgen Als je het dan allemaal met een oefentrack toe wil passen op die ingewikkelde akkoordenschema’s, moet je de hele tijd zoveel nadenken dat je eigenlijk niet lekker spontaan speelt. Terwijl dat nou juist is wat je wel wilt.

Ik had precies hetzelfde toen ik begon met improviseren. Ik was gefascineerd door de vrijheid van improviseren en door de aanstekelijke energie van een ritmesectie. Maar aanvankelijk snapte ik niets van akkoordenschema’s.

Het veranderde toen ik anderen ging naspelen. Ik ontdekte dat er eigenlijk maar 5 akkoorden zijn, 5 akkoordverbindingen en 5 structuren in akkoordenschema’s. Om anderen te helpen heb ik ze beschreven in mijn boeken slim improviseren 1, respectievelijk slim improviseren 2 en bewust improviseren.

In plaats van in het wilde weg toonladders te spelen ging ik heel gericht de zinnetjes die ik verzameld had op de goede plek spelen in akkoordenschema’s. Er ging een wereld voor me open. Opeens kreeg ik opmerkingen van mijn medemuzikanten dat ze vonden dat ik opeens zo goed was gaan spelen. Best goed voor mijn ego…

Als je optreedt dan wil je mensen boeien met je solo, een verhaal vertellen, spontaan spelen wat er in je opkomt. Dat is precies het tegenovergestelde van oefenen. Maar om bij een optreden vanuit die vrijheid de allermooiste noten te kunnen spelen, is oefenen de zure appel waar je door heen moet.

Het allerleukste van live improviseren is dat je met elkaar ter plekke een verhaal maakt. Je kunt niet met elkaar overleggen tijdens het spelen, je moet elkaar aanvoelen, uitdagen en ondersteunen. Een mooi voorbeeld zie je in deze video waar de Amerikaanse top saxofonist Eric Marienthal samenspeelt met Brad Rambur in Mercy, mercy, mercy. Enjoy!

 

Wat vind jij van deze manier van spelen? Hoe beleef jij samen improviseren? Welke trucs heb jij om samen een boeiend verhaal te maken van jouw solo als je improviseert? Laat het eens laten weten in het commentaar beneden. Dan krijg je persoonlijk antwoord van me!

De perfecte tussenvorm tussen een openbaar optreden met publiek en een oefensessie zijn de jamsessies die ik regelmatig organiseer. Met een te gekke live ritmesectie! We spelen dan stukken zonder onderbreking, maar krijg je feedback en ideeën aan wat je nog meer kunt doen om samen een leuk muzikaal verhaal te maken van je improvisatie. En mag je dat uitproberen.

 

Op 15 januari is de jamsessie Groovy jazz. Het hoort bij het boek Slim Improviseren deel 1 – de 5 basisakkoorden, maar je kunt ook meedoen als je dit boek makkelijk of juist moeilijk vindt. Twijfel je of de jamsessie voor jou geschikt is? Stuur me dan even een mailtje.

 

En … mercy, mercy, mercy staat ook op het programma! Je krijgt:

  • 3 uur live samenspelen met een top ritmesectie
  • 3 uur mijn persoonlijke coaching (tips waar je weer maanden mee vooruit kan)
  • bladmuziek van alle stukken
  • mp3 oefentracks van alle stukken
  • en het belangrijkste … een enorme dosis speelplezier 

Je kunt je hier nog aanmelden. 

Kun je nu niet, maar wil je graag een andere keer meedoen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Dan ben je als eerste op de hoogte. Stuur even een mailtje en het komt in orde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven