Met heel veel speelplezier heb ik een video voor je opgenomen naar aanleiding van een toernee met de Amerikaanse zangeres Tori Amos een tijd geleden. Als je improviseert in popmuziek kun je immers heel goed de pentatonische ladder gebruiken. Deze kun je onthouden als een ‘melkgebit‘. Het is namelijk de toonladder die je krijgt als je uit de majeurladder de 4e en 7e toon weglaat. Deze wordt daarom ook wel de majeur pentatonische ladder genoemd.
Je moet niet denken dat de pentatonische ladder typisch is voor jazz of pop. Wat dacht je van iconische voorbeelden in de klassieke muziek als de bekende ‘Morgenstimmung’ van Edvard Grieg’s Peer Gynt suite no.1, of de prachtige althobo solo in deel 2 van de negende symfonie van Antonin Dvorzak? En dan hebben we het nog niet over volksliederen en kinderliedjes.
De pentatonische ladder is een allemans vriend. Of je nu beginner bent, of ver gevorderde, je kunt deze ladder in alle stijlen gebruiken. In de video ontdek je hoe je deze samen met zijn broertje, de mineur pentatonische ladder, kunt spelen op de sus2 akkoorden in mijn compositie ‘Beltane’, het weelderige zomerfeest van de oude Kelten. De mineur pentatonische ladder krijg je als je de majeur pentatonische ladder op de vijfde toon begint. Of, als je van melkgebitten houdt: door uit de reine mineurladder de tweede en zesde toon weg te laten.
Wil je de begeleidingstrack uit de video, inclusief bladmuziek met alle toonladders (mineur pentatonisch, frygisch, majeur pentatonisch) om mee te oefenen? Stuur dan eventjes een reply op deze mail. Wil je niet alleen een pleistertje op de wond, maar het meteen goed aanpakken? Kijk dan zeker even beneden naar de aanbieding voor mijn online cursus over deze vijftoonsladder dit weekend.
Veel luisterplezier,
Werner Janssen
improvisatiecoach