JAARPROGRAMMA SLIM IMPROVISEREN 1

Herken je dit?

Je improviseert voornamelijk op je gehoor en speelt dan eigenlijk steeds dezelfde toonladder door het hele stuk

Je trekt niets aan van die ingewikkelde akkoordsymbolen omdat je er geen raad mee weet

Je speelt vaak dezelfde dingen en hebt geen idee waar je moet beginnen om jezelf te ontwikkelen in die oneindige mogelijkheden

Als je het al lukt om de toonladders te spelen die bij de akkoorden in je boek staan, dan klinkt het niet als leuke muziek

Je zit teveel in je hoofd omdat je teveel aan allerlei regeltjes denkt, waardoor je niet lekker spontaan speelt

 

ALS JE DIT NIET OPLOST...

blijf je teleurgesteld op hetzelfde niveau hangen

ontdek je nooit welke potentie er in je schuilt

blijf je eindeloos zoeken op YouTube en losse workshops afstruinen naar deelstukjes van de puzzel zonder verder te komen

gaat je kostbare tijd verloren

voel je je gefrustreerd omdat het jou maar niet lukt

Gelukkig hoeft dat niet! Besteed je kostbare tijd niet langer aan losse deelstukjes die je niet verder helpen. Met de cursussen van impro Circle ontdek ook jij eindelijk het COMPLETE verhaal..

Veel muzikanten lukt het maar niet om de stap te zetten om akkoorden te gebruiken en geraffineerde noten te spelen in hun improvisaties.

Er zijn ook nauwelijks methodes waarmee je dit leert. De stappen die ik zelf heb gezet, heb ik op een gestructureerde manier bij elkaar gebracht in mijn boeken en cursussen.

Ik help ook jou graag persoonlijk om je droom te verwezenlijken om ook spontaan en met zelfvertrouwen en plezier te improviseren.

 

 

In het halfjaarprogramma ‘Slim improviseren deel 1 – de vijf basisakkoorden’ ontdek je hoe ook jij de mogelijkheden van akkoorden kunt gebruiken.

Hoe dan?

Door je te helpen de stof uit het gelijknamige boek stap voor stap te vertalen naar je instrument. Je leert echt alles wat je nodig hebt voor jouw transformatie.

Daniël op zijn basgitaar

Onderonsje op altsax

DE 7 IJZERSTERKE BELOFTEN VAN HET JAARPROGRAMMA IN DUITSLAND

Voor wie is het progamma bedoeld?

Het programma is niet geschikt als je:

LUISTER WAT CURSIST JO VERTELT

Wat krijg je allemaal?

*alleen bij voldoende deelname aan online groepsprogramma ‘impro turbo

CURSISTEN RAMON EN HEIN IN ACTIE

Hoe pakken we het aan?

"We werken in een groep van maximaal 8 muzikanten, zodat je genoeg persoonlijke aandacht krijgt"

zodat je genoeg persoonlijke aandacht krijgt. Eens per maand is er een inspirerende live groepsles van 2 ½ uur. Je bereidt deze les voor aan de hand van het bijbehorende lesboek.

In de groepsles leg ik de stof nog eens beknopt uit en gaan we in op je vragen. Daarna gaan we vooral lekker spelen. Ik doe alles voor op mijn instrument om je te helpen en te inspireren.

Om je te helpen het allerbeste uit jezelf te halen is er drie keer een jamsessie met een echte ritmesectie. Zo ontdek je hoe je samen kunt spelen. Ook verbeter je dan je ritmegevoel met leuke out-of-the-box opdrachten.

Het programma vindt plaats in Amsterdam of Eindhoven

Data:

 • 17 oktober 2021
 • 21 november 2021
 • 19 december 2021
 • 16 januari 2022
 • 13 februari 2022
 • 13 maart 2022
 • 10 april 2022
 • 8 mei 2022
 • 12 juni 2022

Tijd:  10.00 – 12.30

Locatie:
 QFactory, Atlantisplein 1, Amsterdam-Oost

Jouw investering:
1497 (tot 15 oktober € 1397)

Ik meld me aan voor dit UNIEKE programma

Data:

 • 16 oktober 2021
 • 20 november 2021
 • 18 december 2021
 • 15 januari 2022
 • 12 februari 2022
 • 12 maart 2022
 • 9 april 2022
 • 7 mei 2022
 • 11 juni 2022

Tijd: 10.30 – 13.00 uur

Locatie: Popei. Klokgebouw 300, Eindhoven-Strijp

Jouw investering: 1497 (tot 15 oktober € 1397)

Ik meld me aan voor dit UNIEKE programma

Wil je in termijnen betalen of wil je weten of het programma voor jou geschikt is ? Neem dan even contact op voor termijnbetaling of een gratis proefles.

 
GARANTIE

Tot een maand voor aanvang mag je kosteloos annuleren. Daarna mag je je altijd laten vervangen door iemand anders, of het door jou betaalde bedrag besteden aan andere producten en diensten van impro Circle.

Jeroen en Betty

Onderonsje op altsax

Waarom impro Circle?

WEEK 1

Dag 1 – de eerste stap van je transformatie: bach & bepop

Nadat je kennis met elkaar hebt gemaakt speel je een aanstekelijke jazz-standard waarin je drie basisakkoorden tegenkomt. Meteen een goed moment om nog even alle 5 basisakkoorden op een rijtje te zetten. Daarna ontdek je wat Bach en jazz met elkaar gemeen hebben. Met een glasheldere oefenstrategie ga je opgeladen naar huis. Met je vragen kun je ook nog terecht bij het tussentijdse online spreekuur.

Dag 2 -akkoordschema’s versimpelen 

Vandaag ontdek je hoe je akkoordenschema’s kunt vereenvoudigen. Met de trucjes uit de vorige les is het opeens wel héél makkelijk om precies de goede noten te spelen. Ook krijg je een ijzersterke lick cadeau die je gaat spelen in een jazz-standard die heel veel op jamsessies wordt gespeeld.

Dag 3 – jamesessie & slootje springen tussen akkoorden    

Niets is zo leuk als samen spelen. Tijdens deze bijeenkomst speel je met een echte ritmesectie! In de nieuwe stukken van deze bijeenkomst ontdek je de makkelijkste manier om akkoorden met elkaar te verbinden. Ook herhaal je alle vorige stukken. De focus ligt nu op het ritme, het belangrijkste onderdeel van improviseren. Je merkt dat je al een enorme sprong hebt gemaakt. 

Dag 4 – Heen en weer tussen mineur en majeur

Vandaag ontdek je een veel gebruikte overgang in akkoordenschema’s. Er is één ding wat je dan zeker moet doen. Normaal hoor je dit simpele geheim alleen bij profs. Na deze les kun jij het ook!

Dag 5 – van de regen in de drup

Vandaag maak je kennis met een veel voorkomend akkoordenschema in de jazzmuziek. Je kunt er mooi alles wat je geleerd hebt in kwijt. Heb je bij het oefenen vragen? Dan helpen we je graag bij het tussentijdse online spreekuur

Dag 6 – jamesessie

De ritmesectie komt vandaag weer langs. Je gaat alle stukken spelen uit het programma. Je wordt je zo bewust hoeveel je al vooruit bent gegaan. Je ontdekt hoe je een ritmesectie kunt uitdagen… en een passend antwoord hebt als jij uitgedaagd wordt. .

Dag 7 – de meest zonnige muziek 

Vandaag ga je de diepte in met twee bekende latin stukken uit het Real Book. Heel aanstekelijk. Je komt het akkoordenschema tegen dat je het meest duidelijk weer ‘terug naar af’ brengt. Kom je er thuis achter dat je moeite hebt bij het oefenen? Dan helpen we je graag bij het tussentijdse online spreekuur

Dag 8 – de blues, simpel of toch niet?

Als je wilt leren improviseren, begin je vaak met een Blues. Dat is lekker ‘simpel’ wordt er dan gezegd. Mis! Met een Blues kun je eindeloos variëren. Je maakt helemaal de blits als je een paar van die hippe varianten laat horen in je improvisatie. De moderne manier van improviseren.

Dag 9 – feestelijke afsluiting 

Het programma sluit je af met een feestelijk optreden. Je gaat nog een keer samen spelen met de ritmesectie. Je wordt je bewust hoeveel je vooruit bent gegaan en kunt het ook meteen aan anderen laten horen! Vol van de adrenaline en trots neem je jouw certificaat in ontvangst. Daarna nemen we afscheid.

 

HET FEESTELIJKE EIND OPTREDEN

MIJN VISIE: BEBOPTREINEN’ maken en TAKJES IN DE RIVIER GOOIEN’

Mijn frustratie

Ik weet nog heel goed dat ik eerst er zelf ook moeite mee had om akkoordsymbolen te vertalen naar goede noten op mijn instrument. Als ik probeerde de toonladders te spelen die in mijn boek stonden, dan klonk het nergens naar en bovendien kon ik het niet bijhouden. Ik zat teveel in mijn hoofd in plaats van met gevoel te spelen. Dus ging ik maar weer zonder plan op gehoor improviseren. Het frustreerde me dat ik zo niet verder kwam.

Mijn ommekeer

Het veranderde toen ik door had dat er eigenlijk maar vijf akkoorden een rol spelen bij het improviseren en dat er in akkoordenschema’s van jazz-standards steeds dezelfde patronen voorkwamen. Eerst zorgde ik ervoor dat ik die vijf basisakkoorden leerde kennen.

Op een blaasinstrument kun je helaas niet, net zoals op een piano of gitaar, meerdere tonen tegelijk spelen. Daarom trainde ik behalve de akkoordtonen (het arpeggio) los te spelen ook om zolang mogelijk te kunnen variëren op elk akkoord. Dat lukte me door eerst van andere spelers simpelweg goed klinkende motiefjes te kopiëren, maar na een tijd hoorde ik ook zelf hoe ik hierop kon variëren.

Ik moest een nieuwe taal leren spreken op mijn instrument om me verstaanbaar te maken. Die taal is de bebop, ‘uitgevonden door Charlie Parker, Dizzy Gillsespie en Bud Powell rond 1940. Door anderen na te spelen onthield ik zoveel mogelijk woordjes uit de taal van de bebop. Ik maakte dan als het ware een beboptrein door allemaal wagons van bebopwoordjes achter elkaar te plakken tot een lange muzikale zin.

 

Takjes in de rivier gooien en improviseren

Ook zag ik dat sommige akkoordprogressies heel vaak voorkomen. In plaats van me te focussen op elk akkoord afzonderlijk, leerde ik hoe ik ze juist kon verbinden. Stel je eens voor dat je vanaf een brug een takje in een rivier gooit. Het takje volgt een bepaalde route. Als je een meter opschuift en dan een ander takje in de rivier gooit, dan zal dit takje een andere, eigen route volgen. Zo heeft het spelen van iedere noot in een improvisatie ook gevolgen voor hoe je verder gaat in je solo.

 

Iedereen kan leren improviseren met een plan

De lessen die ik zelf heb gehad waren nogal versnipperd. Door mijn achtergrond als wiskundige had ik de behoefte hier structuur in aan te brengen. De muzikanten die les van mij hadden konden zich zo ook enorm ontwikkelen. Daarom besloot ik mijn methodes vast te leggen in boeken om zo veel mogelijk muzikanten te kunnen helpen met improviseren.

Veel muzikanten vinden het ook met zo’n boek nog lastig om de mogelijkheden van akkoorden te vertalen naar concrete noten op hun instrument. Om die groep te helpen heb ik cursussen ontwikkeld. Van online zelfstudie videotraining tot een geheel verzorgd programma in het buitenland.

WAARIN VERSCHILT DIT PROGRAMMA VAN ANDERE WORKSHOPS?

De lessen vormen een samenhangend geheel: wat je in de ene les leert, komt in de volgende les terug plus een nieuw onderwerp

Je wordt helemaal onder de hoede genomen. Tussen de lessen door is er een spreekuur waar je terecht kunt met al je vragen

Je ontdekt een glasheldere oefenstrategie, waardoor je je kostbare tijd niet verdoet, maar gericht stappen zet om ook vrijuit en zelfverzekerd te improviseren

Omdat er tijd zit tussen de bijeenkomsten kun je de stof laten bezinken en word je je bewust van je enorme vooruitgang

Je speelt met een ervaren ritmesectie, waardoor aan je ritmegevoel werkt en het ultieme speelplezier ervaart van samen muziek make

WAT ZEGGEN ANDEREN?

“Werner kan heel goed uitleggen hoe je vocabulaire kunt uitbreiden. Hij speelt ook zelf mee en dat is inspirerend.”   

“Soms best pittig. Maar prettige docent, aanmoedigend. Speelt zelf heel mooi waardoor je zelf geïnspireerd raakt”.

Oke, dit is het beste programma. Ik doe ook mee. Ik krijg:

IK DOE MEE IN AMSTERDAM

Data:

 • 17 oktober 2021
 • 21 november 2021
 • 19 december 2021
 • 16 januari 2022
 • 13 februari 2022
 • 13 maart 2022
 • 10 april 2022
 • 8 mei 2022
 • 12 juni 2022

Tijd:  10.00 – 12.30

Locatie:
 QFactory, Atlantisplein 1, Amsterdam-Oost

Jouw investering:
1497 (tot 15 oktober € 1397)

Ik mag na de eerste bijeenkomst annuleren en krijg dan mijn geld terug

IK DOE MEE IN EINDHOVEN

Data:

 • 16 oktober 2021
 • 20 november 2021
 • 18 december 2021
 • 15 januari 2022
 • 12 februari 2022
 • 12 maart 2022
 • 9 april 2022
 • 7 mei 2022
 • 11 juni 2022

Tijd: 10.30 – 13.00 uur

Locatie: Popei. Klokgebouw 300, Eindhoven-Strijp

Jouw investering: 1497 (tot 15 oktober € 1397)

Ik mag na de eerste bijeenkomst annuleren en krijg dan mijn geld terug

Wil je in termijnen betalen of wil je weten of het programma voor jou geschikt is ? Neem dan even contact op voor termijnbetaling of een gratis proefles.

 
GARANTIE

Tot een maand voor aanvang mag je kosteloos annuleren. Daarna mag je je altijd laten vervangen door iemand anders, of het door jou betaalde bedrag besteden aan andere producten en diensten van impro Circle.

HOE ZIT HET MET CORONA?

JA, MAAR...

Is het erg als ik een keer niet kan?

Nee, want je krijgt van elke les een opname. Zo kun je elke les terugluisteren. Bovendien kun je de opdrachten volgen in het boek. Die helpen je om de lesstof optimaal te integreren.

Komt er ook muziektheorie aan bod?

Om meer inzicht te krijgen in akkoordenschema’s is het handig om een stukje theorie te kennen. Je krijgt alleen dat stukje wat op dat moment van belang is. Het gaat dus stapje voor stapje. Bovendien hoor je het op de piano en krijg je meteen tips hoe je het concreet omzet naar noten op jouw instrument.

Ik ben geen saxofonist. Kan ik toch meedoen?

Omdat het meer gaat om het krijgen van inzicht, dan instrument techniek, speelt het geen rol welk instrument je speelt. Aan de programma’s van impro Circle nemen zowel gitaristen, trombonisten, trompettisten, pianisten, saxofonisten als bassisten deel. De voorbeeldzinnetjes die je moet naspelen zijn weliswaar meestal afkomstig van andere saxofonisten, maar zijn zodanig vereenvoudigd dat ze op elk instrument meteen speelbaar zijn.

Ik heb het best wel druk. Hoeveel tijd kost het?

De live bijeenkomsten duren 3 uur. Een prima spanningsboog voor uitleg en zelf spelen. In het lesboek vind je heel gerichte opdrachten. Deze zijn heel concreet en kosten niet zoveel tijd. Hoe meer tijd je tussen de live bijeenkomsten er in stopt, hoe beter het resultaat natuurlijk. Reken op totaal zo’n 3 uurtjes per week om te oefenen.

Ik ben niet zo gedisciplineerd. Kan ik dan dit programma toch volgen?

Omdat het programma in logische stappen is opgebouwd, hoef je geen gedisciplineerd type te zijn. Dit probleem is voor je opgelost door je praktische tips te geven die meteen toepasbaar zijn, zodat je heel gericht kunt oefenen. Ook begint elke les met een herhaling van de belangrijkste stof uit de vorige les. 

Ik vind mezelf  niet zo creatief, ik speel het liefst van blad. Is dit programma geschikt?

Het is juist prima om van blad te spelen. Dat geeft houvast en is een duidelijk vertrekpunt. In het programma leer je hoe je beter op je gehoor kunt vertrouwen zodat je de bladmuziek niet altijd meer nodig hebt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet super creatief te zijn om beter te kunnen improviseren. Het gaat er namelijk eerst om dat je terugkerende structuren herkent. Je leert standaard materiaal wat daarop prima klinkt. Als je dit verder wilt ontwikkelen en een persoonlijk tintje aan je improvisaties wil geven, dan krijg je hiervoor concrete tips hoe je dat op een creatieve manier kunt aanpakken.

MIJN ADIVES NODIG?

BENIEUWD NAAR MIJN MANIER VAN LESGEVEN?

Maak een afspraak voor een GRATIS proefles. Stuur me eventjes een mail

Scroll naar boven