Kafka en de vrijheid van improviseren

Het valt mij op dat er in onze maatschappij tendensen zijn die mij doen denken aan het boek ‘Het proces’ van Franz Kafka. Ik voel me nogal machteloos tegenover de overheid als door de toeslagen affaire duizenden mensen in een moeilijke situatie terecht komen….. en nu nog steeds niet hun onterecht terug gevorderde geld terug hebben. Ambtenaren verschuilen zich achter anderen om niet hun verantwoorde-lijkheid te hoeven nemen. In Wit-Rusland zou je dit soort praktijken verwachten, maar hier?

Het geldt ook voor de tegenstrijdige Corona steunmaatregelen waarbij de overheid bepaalt ‘jij wel, jij niet’. Hoezo ‘samen tegen Corona’? En wat dacht je van de aardbevingsschade in Groningen? Een overheid die heel geleidelijk steeds meer bepaalt wie er wel bij hoort en wie niet. Kafka was helaas een visionair, net als bijvoorbeeld George Orwell met zijn ‘1984’.

Ik vond het daarom zo’n verademing dat oud-president Obama weer in de media was met zijn nieuwe boek. Niet dat hij perfect is, maar het geeft zo’n ander gevoel dan de huidige narcistische president die als een klein kind zijn verlies niet toegeeft, vier jaar lang mensen tegen elkaar heeft opgezet en alleen maar oog heeft gehad voor eigen korte-termijn gewin. Waardoor de groep die er wel bij hoort rijker is geworden en in de andere groep meer Corona doden te betreuren zijn. We zijn allemaal mensen!

Juist daarom ben ik zo blij dat er muziek is. Als tegenkracht voor het verbale kabaal in de ‘bovenwereld’, die wij doorgaans als het belangrijkst beoordelen. Muziek is verbindend. Er is geen onderscheid of je wel of niet de hartskracht van muziek kunt ervaren. De kracht van de ‘binnenwereld’. Ik kan moeiteloos uren lang bezig zijn om dat ene arrangement net nog wat mooier te maken, een geniaal idee uitwerken voor een improvisatiemethode, omdat ik weet dat het anderen vooruit helpt, het aanstekelijke ritme voelen van een groove, of zelf de allermooiste noot spelen vanuit mijn tenen.

Als je bezig bent met muziek kun je je ook even lekker terugtrekken in je eigen wereld en aan de waan van de dag ontsnappen. Voel de vreugde als je lekker meespeelt met een meespeeltrack, wees trots op jezelf als je iets nieuws voor elkaar hebt gekregen, dans stiekem mee op het ritme van een aanstekelijk nummer, laat je meevoeren door het betoverende verhaal van een jazzsolist alsof die voor jou persoonlijk staat te spelen. Wat denk je wat die positieve energie doet met de wereld?

Je vindt jouw geluksgevoel toch wel zo belangrijk dat je het jezelf gunt om muziek te maken op een dieper level? Vanuit verbinding met je innerlijke wereld te improviseren? Ik zou het een eer vinden als ik je daar bij zou mogen helpen. Daarvoor heb ik inmiddels een compleet aanbod van boeken, online cursussen en persoonlijke begeleiding. Kijk maar op mijn vernieuwde website. Ik weet als geen ander hoe ook jij de vrijheid en het plezier kunt ervaren als je de muziek speelt die in jezelf zit.

Veel plezier in jouw innerlijke muziekwereld,
Werner Janssen
improvisatiecoach – impro Circle

PS
Juist nu heb je door Corona meer tijd om iets nieuws te leren, zodat je straks, als alles weer doorgaat, goed beslagen ten ijs komt (… ook al gaat de Elfstedentocht niet door …). Maak eens een afspraak voor een GRATIS strategiesessie met mij. Dan bekijken we in 45 minuten waar jou ontwikkelingskansen liggen. Investeer in jouw geluksgevoel, juist nu!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven