Korte improtip #6: de enige manier om beter te leren improviseren over akkoorden

Als je probeert de akkoorden bij te houden als je improviseert, dan is dat in het begin best lastig. Vaak ben je al blij als je grondtonen of misschien een andere akkoordtoon zoals de terts op het goede moment kunt spelen. 

Meestal word je dan ook geleerd om toonladders te spelen. Dat is lekker overzichtelijk. De gedachte is ook dat je dan niet zoveel hoeft na te denken, omdat de belangrijkste toonladders vaak al in je systeem zitten.

Maar zeg eens eerlijk: hoor je vaak toonladders bij de grote meesters? En vind je het goed klinken als jij toonladders op en neer speelt in jouw improvisatie? Nee. Er is dus een andere manier.

Je moet van die toonladders leuke muziek maken. Maar hoe doe je dat? Er is eigenlijk maar één manier: anderen naspelen. Waarom?

Alleen zo leer je de ‘taal’, het ‘vocabulaire‘. Je zult het toch met me eens zijn dat een hardrock scheursolo op gitaar heel anders klinkt dan een variatie op een ierse folksong op viool? 

In de jazzmuziek is de taal die je moet leren de ‘bebop‘. Als je beter wilt leren improviseren over akkoordenschema’s moet je dus bebop leren spreken.

Die ontwikkel je door goede spelers letterlijk na te spelen en hun woordjes te ‘lenen’ in jouw improvisatie. Die woordjes noem je ‘licks‘. En het leuke is: als je er mee aan de slag gaat ontdek je vanzelf manieren om er jouw eigen taal mee te maken.

Alle grote meesters hebben het zo gedaan, dus waarom zou het bij jou anders werken?

 

Nu is het best veel werk om dat allemaal zelf uit te moeten zoeken. En hoe pas je het dan zelf toe? Om je te helpen heb ik de cursus Talking Bebop gemaakt. 

In Talking Bebop ontdek je de handigste 32 bebop licks en laat ik je zien hoe je ze gebruikt om er aantrekkelijke, melodieuze solo’s van te maken. Het zijn populaire jazz standards  die aan bod komen in mijn boek ‘bewust improviseren‘, zoals Autumn Leaves, Blue Bossa, Someday my prince will come, There ‘ll never be another you etc.

Aan de hand van de bladmuziek kun je ze met mij meespelen. Zo leer je ook nog eens met een lekkere jazzfeel te spelen! Hier kun je de GRATIS proefles over Autumn Leaves bekijken. 

Heb je interesse in deze praktische cursus? Stuur me dan even een mailtje. Dan onthul ik de korting die ik voor jou als lezer van mijn blog in gedachten heb. En maken we meteen een afspraak voor een GRATIS inspiratiesessie waarin ik je feedback geef waarmee je meteen verder kunt.

Cheers! 

1 gedachte over “Korte improtip #6: de enige manier om beter te leren improviseren over akkoorden”

  1. Hoi Werner,

    Ik heb er al een paar doorgenomen. Ongelofelijk, wat een werk moet dat zijn geweest. Ik kan het overigens iedereen aanraden. Je improvisatie wordt eigenlijk opgeknipt in allerlei onderdelen die tijdens je 101 improvisatietips voorbijkomen. Het wordt écht een stuk overzichtelijker en als je het system erachter eenmaal doorhebt, kun je er zelf mee aan de gang. Ik heb het zelf ook ervaren (en eerder opgeschreven: zie je eerdere blog) en profiteer er elke keer van als ik lekker aan het spelen ben. Ik ben enorm vooruit gegaan en kan niet wachten om al dit mooie nieuws aan mijn publiek te laten horen.

    Groet,
    Gijs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven