improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren (3) ? NIEUWE DATUMS workshop impro voor HaFaBra

Donderdag blog : Kunnen klassiek opgeleide muzikanten improviseren ?

LAATSTE BLOG VAN 2014 met nieuwe workshops. De volgende blog verschijnt op 8 januari 2015. Iedereen alvast fijne feestdagen en een swingend 2015 gewenst !

Wat is improviseren ? Bij improviseren verzin je zelf een melodie (en voor gitaristen en toetsenisten, eventueel ook de akkoorden). Je bent dus eigenlijk componist. Afhankelijk van de stijl kunnen hierbij bepaalde spelregels gelden. Zo wordt in de jazz- en popmuziek geimproviseerd over akkoordprogressies waar een bepaalde groove onder ligt, bijvoorbeeld swing, hip-hop, boogaloo, etc. Het is dan zaak de taal eigen te maken die hierbij past. En het duurt even voordat je dat onder de knie hebt. Zo moeilijk hoeft het echter niet.

DSC_4811 kopieIn mijn HaFaBra compositie “Imbolc” (het feest van de ontluikende lente in de Keltische beschaving) worden spelers uitgedaagd om lentegeluiden van bijvoorbeeld vogels muzikaal uit te drukken. Lastig op een euphonium, maar prima te doen op een fluit, sopraan sax, of klarinet. Enige spelregel is de toonladder van Bes (klinkend).

In mijn compositie “Samhain” (de dodenherdenking) worden juist de grote instrumenten uitgedaagd een geimproviseerd gedragen eerbetoon uit te beelden voor de overleden dierbaren binnen de eigen stam.

Wil je horen en zien hoe ik zelf improviseer ? Kijk op mijn website en klik de foto’s aan http://www.wernerjanssen.nl/nl_artist.php. Enjoy !

1781066_765012720197691_1690722500_oAls je zin hebt om op een laagdrempelige manier met improvisatie kennis te maken, of je vaardigheden op dit gebied wil uitbreiden, dan is er goed nieuws ! Binnenkort  organiseer ik improvisatieworkshops voor alle leeftijden op diverse locaties in Nederland. Toegespitst op HaFaBra en beginners.  Aan de hand van enkele van mijn composities komen aan bod vrije improvisatie, improvisatie op een groove, interactie met elkaar en verhalend spelen. Maar pas op : improviseren werkt verslavend ! Meld je aan via onderstaand commentaarveld of via email info@wernerjanssen.nl . Kosten slechts € 20 per persoon inclusief bladmuziek, “5-tipsboekje” en meespeel mp3′s.

DATUMS

10 januari 2015 14-17 uur, Music All-in, Keyserswey 63, Noordwijk
31 januari 2015 13-16 uur, van der Glas, Pastorielaan 4a, Heerenveen
14 februari 2015 15-18 uur, Saxofoonwinkel, Grote Kerkhof 30, Deventer

Als je geinteresseerd bent in improvisatie dan heb ik GRATIS vijf eenvoudige oefeningen beschikbaar om te leren improviseren. Tijdens workshops komen deze aan bod.  Laat je emailadres achter en je ontvangt de eerste drie tips  gratis in je mailbox !

CONCERTAGENDA

16 december, 20.00 uur, directie Utrechts Jazz Orkest (UJO), Zeist
18 december, 23.00 uur, directie Fellows Big Bad, Amstelveen
19 december 20.00 uur, directie Big Band Fort Night Swing, Wilnis
23 december 20.00 uur, directie UJO (onder voorbehoud)
24 december 19.30 uur, Tempel van Alledag, Amsterdam
29 december 20.00 uur, Konrad Koselleck Big Band, BIMhuis, Amsterdam
5 januari 20.00 uur, directie Jazz Warriors Big Band, Amsterdam
6 januari 20.00 uur, directie Cotton Club Big Band, Amsterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven