(Workshop orkest onder mijn leiding)
Nu de meeste concoursen en najaarsconcerten weer bijna achter de rug zijn kan er binnen muziekverenigingen weer gerepeteerd worden aan een nieuw representatief muziekprogramma. Een hele uitdaging als je bedenkt dat over het algemeen de interesse van zowel publiek als leden terug loopt. Om de gemeenschap weten te binden moet er voor elk wat wils geboden worden. Dus wordt er ook “Lichte Muziek” in het programma opgenomen.
Maar wat is “Lichte Muziek” ? Een vraag die niet zo maar te beantwoorden is. Het hangt ook af van je perspectief. Als je gewend bent een Mahler of Shostakowich symfonie te spelen vind je een lied uit een operette of mars misschien al lichte muziek. Nee, met lichte muziek bedoel ik muziek die een “groove” heeft, al wordt filmmuziek of een musicallied ook tot de lichte muziek gerekend, terwijl deze zeker niet altijd een groove hebben.
(Met “Doe Maar” in Paradiso, Amsterdam )
Een groove is een specifiek ritme. Meestal wordt dit ritme neergezet door een ritmesectie bestaande uit drums, bas, piano (keyboard) en/of gitaar, eventueel aangevuld met percussie. Denk aan een popgroep, latin, wereldmuziek, jazzombo en Big Band. Deze instrumenten hebben over het algemeen grote aantrekkingskracht op jeugd. Als ze zelf mogen kiezen zijn meestal drums, gitaar, piano favoriet en met afstand daarna strijk- of blaasinstrumenten, al is dat enigszins geografisch bepaald.
Als je jezelf als muziekvereniging serieus neemt, dan is de tijd voorbij dat je het “lichte genre” uitsluitend af doet met een musicaldeuntje, of popsong. Weliswaar prima tussendoor, maar met de bezetting en speeltraditie van een HaFaBra orkest klinken deze stukken eerlijk gezegd toch altijd een beetje traag en log als je het met origineel vergelijkt. Er is behoefte aan meer binnen het idioom passende lichte muziek, waar juist sterke kanten worden benut en toch de “groove” gewaarborgd blijft. En er is genoeg drive en talent om lichte muziek te leren spelen.
Om in deze behoefte te voorzien heb ik de meeste van mijn Lichte Muziek composities die ik speel met mijn duo Wood & Winds (http://www.woodandwinds.nl/nl/) bewerkt voor HaFaBra. Hierbij word ik gecoacht door Jos Pommer (Luchtmachtkapel), Maurice Hamers (docent HaFaBra directie en compositie) en Bob Zimmerman (toparrangeur in Nederland voor de symfonieorkesten). De leerdoelen van deze suite zijn articulatie en frasering uit pop, jazz en wereldmuziek en eenvoudige improvisatie.
(Met Jos Pommer aan het werk)
De eerste uitdaging voor een lichte muziek compositie voor HaFaBra is dat de groove goed over komt. Een baslijn kan door blazers niet zo puntig en continu gespeeld worden als door een basgitaar of contrabas. Zo schrijf ik complementair : niet de hele baslijn in een instrumentgroep, maar alleen de hoofdpunten. Ik gebruik de bastuba’s meestal voor deze basis en laat dan de euphoniums een complementair ritme spelen om een continue baslijn te krijgen, als de klankkleur niet te veel mag afwijken. Ook bariton sax, fagot en basklarinet kunnen hiervoor gebruikt worden, al kunnen deze instrumenten met hun grappige klankkleur en makkelijkere techniek en goed speelbare hoge register ook anders ingezet worden.
De tweede uitdaging voor een lichte muziek compositie is de spelers de bedoelde articulatie en frasering uit de licht muziek zo goed mogelijk te laten spelen. Door een correcte notatie kan hier veel tijd worden gewonnen. Lichte muziek is interessant voor leden en dirigent. Over het algemeen denken HaFaBra spelers te groot en log. Lichte muziek moet wendbaarder gespeeld worden en ik heb dan ook heel veel tijd gestoken in een goede notatie. Met een workshop door een specialist kun je er veel beter in worden.
De derde uitdaging is het interessanter maken van deze muziekstijl voor een breder publiek. Samenwerking is mogelijk met een nieuwe doelgroep : jongeren (of volwassenen natuurlijk) die een ritme instrument spelen. Zo kan een groter draagvlak worden gecreeerd binnen de gemeenschap.
(Uitleg lichte muziek articulatie)
Mijn liefde voor muziek is aangewakkerd in de HaFaBra sector. Nu werk ik met het Metropole Orkest, de WDR Big Band, het Orkest van de Luchtmacht en nagenoeg alle professionele Big Bands in Nederland. De kennis die ik hier heb opgedaan, heb ik verwerkt in mijn composities. Ze zijn melodieus, educatief en leuk om te spelen.
Hier enkele luistervoorbeelden (let op midi files, gebruik een hoofdtelefoon om ook de lage instrumenten goed te kunnen horen) :
Druid Festivals Suite III. Beltane (versie Harmonie Orkest)[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/175318673″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Druid Festivals Suite I. Samhain (versie Harmonie Orkest)[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/175327481″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Druid Festivals Suite IV. Elviran’s Jig (versie Fanfare Orkest) [soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/175327475″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Dasain (versie voor Harmonie Orkest)[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/175322486″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
AANBIEDING :
Ik wil graag mijn kennis over de speelmanier van lichte muziek met jullie delen en mijn vaardigheden als componist vergroten en bied daarom in de maand november een deel naar keuze van de “Druid Festivals Suite” (I. Samhain, II. Imbolc, III. Beltane, IV. Elviran’s Jig) GRATIS aan voor een vereniging die dit werk onder mijn supervisie wil repeteren tussen november 2014 en januari 2015. Wees er snel bij, want er zijn slechts vier delen te vergeven ! Bovendien kunnen deze verenigingen het werk desgewenst aanschaffen met een fikse korting, voor € 99 (ipv € 159). Kijk en luister op http://www.wernerjanssen.nl/nl_composer.php. Geinteresseerd ? Stuur een mail naar info@wernerjanssen.nl.