Meditatief improviseren met Dasain

Muziek is een fantastische manier om jezelf uit te drukken. En improviseren al helemaal, want dan ben je componist van je eigen muziek die je dan ook nog eens in een split-second uitvoert. Zelf vind ik het leuk om over jazz-standards te improviseren, maar ik voel daarin ook een beperking. Het zijn immers andermans stukken. Ik voel me juist het meest vrij als ik over niet al te ingewikkelde akkoordenschema’s improviseer. Daarbij kan ik vanuit een soort meditatieve staat spelen, omdat ik niet ook nog eens aan allerlei ‘regeltjes’ hoef te denken.

In de video hoor je hoe dat klinkt. Ik improviseer over het solo gedeelte van mijn compositie ‘Dasain’. Dasain is het belangrijkste religieuze Hindu festival in Nepal. Het duurt meerdere dagen en wordt heel uitbundig gevierd. Door de ritmes die je hoort lijkt het heel wat, maar de akkoorden zijn zo gekozen dat je er met één ladder over kunt improviseren. Ik vind dit soort schema’s heel geschikt om aan de ene kant met lange noten te kleuren en om aan de andere kant te stoeien met de ritmiek in een 12/8 maatsoort.

Wil je ook deze oefentrack met de bladmuziek, getransponeerd voor jouw instrument? Laat dan even jouw e-mail adres achter in het commentaar. Ik mail he GRATIS naar je. Veel plezier!

Werner Janssen – improvisatiecoach

5 gedachten over “Meditatief improviseren met Dasain”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven