improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Meesterwerk van Sonny Rollins

Deze week was er een item op TV over Sonny Rollins. Bij Khalid & Sophie. Als je het gemist hebt kun je hier het hele item even terugkijken.

Mijn gewaardeerde collega Tom Beek, met wie ik samen heb gestudeerd, speelt fantastisch op Saint Thomas, de vrolijke calypso die Rollins zelf opnam op zijn album The Saxophone Colossus in 1956. Voor Tom’s bijdage moet je even door het hele artikel naar beneden scrollen en de video met Wilfried de Jong openen.

Persoonlijk vind ik ook de solo van Rollins zelf op Saint Thomas een van de meesterwerken van improviseren. Hij begint heel simpel met 2 noten en bouwt het heel ritmisch uit. Het klinkt daardoor heel herkenbaar en hij neemt je echt mee in zijn verhaal, wisselt eenvoudige motieven af met snelle loopjes. Echt meesterlijk. Check het zelf even in deze video vanaf 0’54. Enjoy!

In mijn boek Slim Improviseren – deel 2 akkoordverbindingen komt Saint Thomas ook aan bod.

In Saint Thomas komt namelijk een van de 5 meest voorkomende akkoordverbindingen voor: de Turn Around: Trap III gevolgd door trap VI en dan II – V – I. Alleen, in de A-tjes hoor je de ‘normale’ Turn Around, maar in de bridge koos Sonny Rollins voor een afwijkende Turn Around. In mijn boek Slim Improviseren deel 2 ontdek je precies hoe dat zit.

Wil je alle geheimen van Saint Thomas ontrafelen? Het boek Slim Improviseren deel 2 met Play Along pack is tot 15 oktober met €6 korting te bestellen. Het komt er op neer dat ik de verzendkosten binnen Nederland voor mijn rekening neem. Hier kun je het boek met korting bestellen.

LET OP: ALLEEN GELDIG OP HET LUXE PAKKET MET ALLE PLAY ALONGS.

Omdat Saint Thomas vaak op jamsessies gespeeld wordt is het handig dat je mooie noten paraat hebt. Ook vind ik het zelf een erg aanstekelijk stuk. Daarom heb ik een leuke solo bedacht in mijn meespeelboek Talking Bebop deel 2 ‘Easy Jazz Standards‘. 

In november komt het boek pas uit, maar ik wil je alvast een kijkje achter de schermen gunnen. Hier zie bijvoorbeeld een proefversie van de cover. Nog een beetje paars, maar dat komt straks helemaal goed.

Behalve Saint Thomas staan er ook leuke solo’s in over bekende stukken als onder andere Blue Bossa, Autumn Leaves, Summertime en de JazzBlues in F. Op deze stukken wil je graag mooie noten paraat hebben op een jamsessie! Net als in deel 1 ‘Modal Jazz‘ is elke voorbeeldsolo op 2 niveau’s. Deze keer een beetje uitdagender dan in deel 1, maar goed te doen.

Talking Bebop deel 2 komt er ook weer voor altsax, tenorsax, klarinet, fluit en trompet. De houten blaasinstrumenten heb ik zelf ingespeeld, maar de trompetsolo’s zijn ingespeeld door Teus Nobel. Hier zie je me samen met Teus in de Floisdorf Studio in Duitsland waar ik al mijn video’s en meespeelboeken opneem.

Als je zelf een leuke solo wilt spelen op Saint Thomas mag je wel stukjes uit mijn solo ‘lenen’. Als je op deze link klikt hoor je een voorproefje van mijn versie op altsax. Als je mijn solo uitgeschreven wilt zien, moet je nog even geduld hebben tot november. 

Zoek jij wel eens een solo uit? Welke uitdagingen kom je daar bij tegen? Laat het eens weten in het commentaar. Persoonlijk antwoord from me. 

6 gedachten over “Meesterwerk van Sonny Rollins”

 1. Hoi Werner, fijn dat deel 2 van Talking Bebop er aan komt, ga ik zeker bestellen…. of.. De meespeeltracks zijn bijzonder mooi en tegelijkertijd ben ik een beetje teleurgesteld over dat jouw solo’s niet ingespeeld zijn. Er zijn dus geen voorbeeldtracks terwijl je zegt, ook nu weer: “Ik heb ze ingespeeld..”. Is dat een misverstand of heb ik niet alle tracks gekregen??
  M.vr.gr H.

  1. Hai,
   Ik wil je graag helpen, maar begrijp niet wat je bedoelt, sorry. Natuurlijk heb ik de solo’s ingespeeld. Heb je het over het meespeelboek Talking Bebop 1 of over iets anders?

 2. Hoi Werner,
  Ik heb het over Talking Bebop 1
  Ik zie dat het een misverstand is. Ik heb mijn hele account nogmaals doorlopen, met al mijn besteld lesmateriaal. Ik denk dat ik in verwarring ben geraakt doordat de downloads op verschillende manieren worden aangeboden; Het staat wisselend per artikel bij verschillende tabjes in Mijn Dashboard: o.a. Jouw downloads, Jouw cursussen of E-Book. Ik heb nu de ingespeelde tracks gevonden. Mijn dank. Ze klinken Super!
  groet H.

  1. Ah mooi. Je mag natuurlijk altijd even mailen als je er niet uitkomt. Dat hoort vanzelfsprekend bij mijn klantenservice. beter dan dat jij het idee hebt dat je iets anders hebt gekregen dan waar je op rekent. Veel plezier ermee!

 3. In het kader van Meesterwerken van Sonny Rollins wijs ik ook graag op de volgende 3 albums:
  1) A Night at the Village Vanguard (1957) op Blue Note met Rollins, Wilbur Ware (bas) en Elvin Jones (drs), en in één track met Donald Bailey (b) en Pete LaRoca (drs)
  2) Tenor Madness (1956) op Prestige met Red Garland (p), Paul Chambers (b) en Philly Joe Jones (drs0 en met in het titel stuk naast Rollins John Coltrane (ts)
  3) Rollins in Holland (rec. 1967, released 2020 door Ned. Jazz Archief) met Ruud Jacobs (b) en Han Bennink (drs)
  Geweldig werk van Rollins en zijn begeleiders.

  1. Ha Fred,
   Bedankt voor je reactie. Ja, je hebt helemaal gelijk. Het is erg kort door de bocht om maar een meesterwerk van Rollins te noemen. Omdat Saint Thomas deze week op TV was heb ik daar toch voor gekozen. Tenor Madness bijvoorbeeld heb ik ook grijs gedraaid, of kan dat niet met een CD?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven