improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Muziek verbindt

Deze week mag ik het GNAWA project doen met het Metropole Orkest. We spelen traditionele, religieuze muziek uit Marokko. De improvisaties zijn heel opzwepend en brengen je in trance. Dirigent Tom Cohen uit Israel (!) leidt een groep muzikanten uit de Arabische (!) wereld en natuurlijk het Metropole Orkest. 

Hier zie je me tijdens de repetitie zwoegen met die moeilijke maatsoorten.


Wat in de politiek niet echt lukt, doen wij in de muziek heel goed. Met mensen uit totaal verschillende culturen constructief samenwerken. Door de tegenstellingen moeten we elkaar opzoeken, van elkaar leren. Het begint allemaal met elkaar respecteren.

De drive? We willen zaterdag op het GNAWA Festival in Amare Den Haag een prachtig concert neerzetten waarin de muziek zo mooi mogelijk wordt gespeeld. Het publiek meenemen en verrassen, uit de sleur van alledag halen, een bredere blik bieden, aardse grooves en hemelse klanken binnen laten komen, de verbindende kracht van muziek laten ervaren.

Het is zo verrijkend om je te verdiepen in andere culturen. ‘Zij’ spelen maatsoorten in allerlei verschillende onderverdelingen. Ligt in Westerse muziek de nadruk bijna altijd op de 1e tel van de maat, in deze muziek wordt de hele tijd geschoven met de zware beat. Best lastig, maar zo leuk als je het eenmaal voelt.

‘Zij’ spelen dat allemaal heel natuurlijk vanuit overgave, vanuit hun gevoel. ‘Wij’ moeten het eerst begrijpen en dan proberen ook vanuit dat gevoel te spelen in plaats van alles uit te tellen. En als het bij elkaar komt is de som van 1 plus 1 meer dan 2.

En dan zijn er ook nog die prachtige traditionele instrumenten. Wat een fantastisch project is het toch weer. Dankbaar dat ik dit mag meemaken.  

Wil je er bij zijn? Kijk hier of er nog kaarten zijn.

Een leuke documentaire over Gnawa vind je hier

ACTIVITEITEN iMPRO CIRCLE

Een weekendje nazomeren in Duitsland
​Van 29 september tot en met 2 oktober geef ik de workshop ‘Modal Jazz’. Tot 15 september krijg je €100 korting. Kijk snel hier
​​​​


​GRATIS online workshop ‘improscan’ 
Aan de hand van de 7 belangrijkste uitdagingen bij het improviseren krijg je een glashelder beeld waar jouw grootste verbeterpunten liggen. ​Lekker vanuit je luie stoel, zonder de deur uit te hoeven.

De volgende edities zijn op

  • zondag 11 september 19.00 uur
  • donderdag 5 september 10.00 uur

Meld je hier GRATIS aan. Dan ontvang je binnenkort de ZOOM link, mp3 oefentracks en bladmuziek. 
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven