Muziekschatten

In augustus mocht ik opnames maken met het Radio Filharmonisch Orkest voor de podcast ‘Muziekschatten’ op Radio 4. In de aflevering waarin ik meegewerkt heb staan Nederlandse componisten centraal die zich begeven op het snijvlak van klassiek en amusementsmuziek. Hun muziek is ooit uitgevoerd in de jaren 50 en 60, maar de opnames zijn zoek geraakt.

Gelukkig lag de bladmuziek wel nog in het archief van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum en kon de muziek opnieuw worden opgenomen. Er zitten echte pareltjes tussen.

Als jazz-saxofonist is het altijd erg leuk, maar ook een beetje spannend om met zo’n symfonie orkest mee te spelen. De speelcultuur is toch echt anders dan ik gewend ben. Het gaat er allemaal wat strikter aan toe. Dus extra goed letten op intonatie en goed naar de dirigent kijken.

Voor dit programma is het orkest uitgebreid met een saxofoon sectie zoals in een Big band, dus 2 alten, 2 tenoren en een bariton, die ook nog eens allemaal dubbelen op klarinet, fluit en/of basklarinet. Gelukkig zien we allemaal blije gezichten uit het orkest naar de saxofoon sectie bij ons eerste solistische momentje. Dat zit wel goed dus. Daarna volgt een intensieve, maar ontspannen repetitie en opname. Ik heb een kort filmpje gemaakt: 

Het eindresultaat kun je beluisteren in aflevering 20 van de podcast. Het is een interessante documentaire geworden. Echt de moeite waard om eens voor te gaan zitten! Alle afleveringen vind je hier: https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal.

Meer achtergrondinformatie over de podcast Muziekschatten vind je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven