Bij mijn allereerste live radio optreden met het Metropole Orkest mocht ik een solo spelen, vanuit studio van 4 van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Met 1000 mensen publiek. O ja, en dan ook nog eens 55 x 2 getrainde oren van de orkestleden op mij gericht die wel eens even kritisch zouden luisteren naar wat ik te vertellen had op mijn instrument. Je zult begrijpen: ik was best nerveus.
Ik besloot niets aan het toeval over te laten en oefende mijn solo de hele week. Toen ik er grip op kreeg had ik een paar leuke beginnetjes bedacht die ik uit mijn hoofd kon spelen. Nu houd ik er ook van om er netjes uit te zien bij een optreden. Daarom kocht ik maar meteen een nieuw paar mooie blinkende zwarte schoenen bij mijn zwarte kostuum.
Het moment van mijn solo brak aan. Zo’n 16 maten van tevoren liep ik vanuit de saxofoon sectie naar de piepkleine solistenmicrofoon daar helemaal voor het orkest in de verte. Door de zenuwen leek die opeens zo ver weg dat ik mijn pas energiek versnelde. Iets te energiek, want met de spekgladde zolen van mijn spiksplinternieuwe schoenen gleed ik uit op de perfect geboende parketvloer.
Ik kon nog net zien dat enkele mensen uit het publiek geschrokken hun hand voor hun mond deden. Anderen lieten hun medeleven horen door een welgemeend ‘oh’.
Wonder boven wonder kwam ik met een acrobatische toer toch net op tijd aan en zette mijn riedel in. Ik had me de hele tijd geconcentreerd op een van de openingszinnetjes die ik thuis had voorbereid. Het werkte! Je kunt aan mijn solo niet horen wat er voor paniek aan vooraf ging. Ik had een muzikale uitglijder weten te voorkomen terwijl ik zelf wél uitgleed.
De les voor jou: bereid je solo’s goed voor. Leer gewoon een openingszin uit je hoofd. Want je zult altijd zien dat er iets onverwachts gebeurt bij je optreden. Als je die openingszin goed neerzet, heb je een goed fundament waarop je door kunt.
Heb jij ook tips hoe je een muzikale uitglijder kunt voorkomen? Of heb je misschien ook een leuke anekdote die je wilt delen? Laat het eens weten in het commentaarveld.
Ik help je natuurlijk graag om een sterk fundament te leggen voor je improvisaties. Zodat jij wél stevig in je schoenen staat 🙂 en met meer zelfvertrouwen speelt. En muzikale uitglijders kunt voorkomen.
Als je beter wilt leren improviseren weet je vaak niet waar je moet beginnen. Hoe oefen je? Wat oefen je? Geloof me, ik had precies hetzelfde. Ik heb jaren geworsteld totdat ik de code wist te kraken. En dat heeft me heel veel speelplezier opgeleverd. Dat gun ik jou ook!
In mijn lessen ontvouwen zich stap voor stap alle mogelijkheden. Met oefeningen die niet meer dan 5 minuten kosten bespaar je je al mijn muzikale uitglijders. Moet jij eens opletten waar je over 6 maanden bent als je nu je koerswijziging inzet.
Als je er echt werk van wilt maken, maak dan eens afspraak met me voor een proefles. Dan weet je binnen 30 minuten wat voor jou de beste lesvorm en route is en krijg je ook een tip waarmee je meteen al verder kunt. Het kan heel makkelijk online, maar je bent ook welkom in mijn lesstudio.
Reserveer hier jouw tijdslot. November en december zijn drukke maanden met veel fantastische optredens, dus er is beperkt plek. Zie ik je op les of misschien bij een van mijn optredens ? Ik verheug me erop!
Werner Janssen – impro Circle – www.improcircle.nl – info@improcircle.nl – 06 22 600 900
Ik werd onlangs gevraagd om een 16 maats improvisatie solo in te spelen op een eigen lied van een dorpsgenoot. Ik had me enkele uren toegelegd op het schema en inderdaad… ik kwam er dus ook toe om een vaste inzet te leren en dat bleek na een 6 tal takes een fantastisch idee te zijn geweest.
Ik wil nog wel verbeteren in mijn improvisatie dus Werner, je hoort nog van me. Ondertussen wel al veel opgestoken van je improvisatie tips.
Groetjes
Manu
Hoi Manu, Bedankt voor je reactie. Bij jou werkte het ook dus, super!