No more Blues

Antonio Carlos ‘Tom’ Jobim (1927-1994) was een van de meest aansprekende musici uit Brazilië. Hij zette met name de bossa nova en samba vanaf 1962 op de internationale kaart. Bekijk hier even zijn uitvoering van ‘Chega de Saudade’, ook bekend als ‘No more Blues’. Heel verrassend om zijn speelsheid te zien. Geniet van deze prachtige compositie!

Zijn composities klinken luchtig en toegankelijk, maar schijn bedriegt als je er over wilt improviseren. De akkoordenschema’s van Jobim’s stukken zijn behoorlijk complex. Daardoor is het lastig om er een kloppende solo over te spelen. Ik besloot daar iets aan te doen. Als je ook geen ‘blues’ meer wilt in je leven als muzikant, maar gemakkelijk wilt kunnen improviseren over die prachtige, melancholische stukken van Jobim, dan heb ik iets voor je!

In mei komt deel 3 uit van mijn serie meespeelboeken Talking Bebop: ‘Bossa & Samba‘. Er staan 18 voorbeeld improvisaties in van de bekendste stukken van Jobim, zoals Corcovado, Girl from Ipanema, Dindi en ook Chega de Saudade, elk op twee niveau’s. In de fris ogende cover, ontworpen door Gijs Bierenbroodspot, herken je meteen de Braziliaanse kleuren:

Alle voorbeeldsolo’s zijn bedacht met maar 6 toonladders, 11 licks en de akkoordtonen van maar 5 akkoorden. Er is een versie voor altsax en tenorsax en trompettisten hebben het geluk dat ze mee kunnen spelen met de internationaal gelauwerde jazz-trompettist Teus Nobel.

Met dit boek heb je altijd een leuke solo paraat op die lastige stukken van Jobim! Ook de meespeeltracks zijn goed gelukt: met intro’s en soms strijkers. Benieuwd? Beluister dan even mijn ‘intermediate’ versie van Chega de Saudade (No more Blues). Goed te doen.

Ik ben benieuwd of jij ook zo houdt van de muziek van Jobim. Wat is jouw favoriete stuk? Wat vind je zo aantrekkelijk aan zijn muziek?  Waar loop je tegen aan als je erover improviseert? Laat het eens weten in het commentaar, dan krijg je van mij een persoonlijk antwoord.

4 gedachten over “No more Blues”

 1. Hoi Werner,
  Mijn favoriete Jobim composities zijn O Amor en Paz, So Danço Samba en Corcovado. Maar favorieten noemen blijft altijd moeilijk, want ik vind Meditation, Wave en Insensatez ook heel fiujn om te spelen.
  Zo gauw je Bossa & Samba meespeelboek uit is, bestel ik hem.

 2. Beste Werner,
  Ik ben erg benieuwd naar deel 3 van je reeks Talking Bebop. Laat me weten hoe ik de tenorsaxversie daarvan kan bestellen.

 3. Die ga ik bestellen… ken al aardig wat van zijn stukken uit mijn hoofd spelen ‘no more blues’
  ook maar met improviseren kan ik nog wel wat hulp gebruiken .
  vr gr Peter

 4. Hoi Werner, de Now More Blues demo is gewoon prachtig , door jou Site te hebben ontdekt ben ik behoorlijk in de war , gelukkig op een mooie manier . Het is zo uitgestrekt dat ik de bomen niet meer zie door het bos . Dus zou ik wat goede raad kunnen gebruiken, wat ik het beste Kan aanschaffen zonder overdaad aan te kopen . Ik heb 30 jaar geleden 2 jaar geprobeerd een Tenor sax te bedwingen , en dat ging wel lekker fijn tot op een zekere lijn ,en onlangs ben ik 2 maanden terug bezig maar op een veel bewustere methode . IK lees muziek speel al heel wat van Partitude en begrijp basis harmonie . Ik ben net door mijn eerste boekje ,Horen ,lezen en spelen , dat is mijn Niveau . Grt Emile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven