LICHTE MUZIEK WORKSHOPS voor BLAASORKESTEN

LICHTE MUZIEK WORKSHOPS voor BLAASORKESTEN

Gezellig samen spelen én iets nieuws leren

Zoek je een originele invulling van jullie repetitie (weekend) of concert?

  • Waar iedereen aan mee kan doen, of je nu pas begonnen bent of al heel lang speelt?

  • Waar je ouderwets kunt lachen?

  • Waar je op een eigentijdse manier muziek maakt?

  • Die een boost geeft aan je speelplezier?

  • Die jong en oud verbindt?

  • Waar je ook nog eens wat van opsteekt?

Met de orkestworkshops van Werner Janssen ontdek je

hoe leuk het is om met jouw orkest muziek te verzinnen

hoe je met elkaar kunt  communiceren via je muziekinstrument

wat je moet doen om net zo strak te spelen als de blazerssectie van een popgroep of bigband

hoe je elkaar verrast en uitdaagt vanuit je fantasie

hoe je ook zonder bladmuziek kunt spelen

Jazz saxofonist en dirigent Werner Janssen begon ooit in de fanfare, maar werkt nu o.a. in het Metropole Orkest en speelde met wereldsterren als Herbie Hancock, Bono en Robbie Williams.

Tijdens zijn studie voor dirigent zag hij hoe groot de interesse bij blaasorkesten is om meer van lichte muziek te weten te komen, maar helaas is er weinig expertise. 

Met zijn enorme ervaring, kennis en enthousiasme besloot hij beide werelden dichter bij elkaar te brengen met orkestworkshops: leerzame workshops waarbij speelplezier en verbinding met elkaar voorop staan.

Welke orkestworkshops zijn er?

Live Workshop 1

Improviseren met blaasorkest

(duur: 1 – 2 uur)

INCLUSIEF bladmuziek

TIP: Combineer workshop 1 en 2!

We beginnen met een stukje vrije improvisatie. Vanuit je fantasie vertaal je beelden naar je instrument en daag je elkaar uit.

Daarna verzin je samen een stukje oosterse filmmuziek. In jouw partij staat een melodie en aanwijzingen waar je zelf muziek van moet maken. Het stuk eindigt met een wervelende dans in een leerzaam Balkan ritme.

We eindigen met een Blues. Je mag dan improviseren, maar kunt ook gewoon je partij spelen.

Iedereen kan mee doen!

Live Workshop 2

FEEL & TIMING  IN LICHTE MUZIEK

(duur: 1/2 uur)

INCLUSIEF bladmuziek

TIP: Combineer workshop 1 en 2!

Hoe kan het nou dat de blazers in een spetterende popband zo strak klinken en dat een swingende bigband zo relaxt klinkt?

Het geheim is dat je niet letterlijk speelt wat genoteerd is. Je moet iets toevoegen wat je niet kunt opschrijven, maar moet voelen. 

In deze workshop ontdek je precies wat je moet doen om de lichte muziek stijlen pop, swing en latin te kunnen spelen.

Een deel van een orkestworkshop zien?

Impressie van eerdere orkestworkshops

Laat je ook positief verrassen, net als

Fanfare Prins Hendrik, Aalst

Stedelijke Harmonie Aurora, Leerdam

Fanfare Ellona, Ell

Stichting Keunstwurk, Buitenpost

Harmonie Sint Gerlachus, Oirsbeek

Muziekacademie Heist op den Berg (B.)

Muziekvereniging Sint Caecilia, Lutjebroek

Fanfare Togido, Eext

Rotterdams Symfonisch Blaasorkest

Diemer Harmonie, Diemen

Harmonie Heer Vooruit, Maastricht

Jazz Warriors Big Band, Amsterdam

Koninklijke Harmonie, Kerkrade

Fanfare Crescendo, Grolloo

Harmonie OBK, Bennekom

HOT, Enschede

Koninklijke Harmoniekapel, Delft

Muziekverenging Crescendo, Sassenheim

Sjpaskapel Akseptabel Gesjravel, Heerlen

Harmonie Wilhelmina, Posterholt

Sir Oliversband, Den Bommel

Muziekvereniging Eensgezindheid, Egmond-Binnen

Muziekschool Bloemendaal

Muziekvereniging de Volharding, Berkhout

Jazzband Just Us, Woerden

dit is wat je krijgt

Ja, dit willen wij ook! Hoe verder?​

Waarschijnlijk heb je nog vragen:

Kan het op de vaste repetitiedag van ons orkest?

Kun je een workshop geven op ons repetitieweekend?

Wat is het niveau?

Wat zijn de kosten?

Daarom is het handig om elkaar even vrijblijvend te spreken.

Kunnen we meteen kennis maken en dan leg ik graag uit hoe het werkt.

Stuur eventjes een mailtje of bel naar 06 22 600 900

Werner Janssen

Over Werner Janssen van orkestworkshops.nl

Als improvisatiecoach

Via zijn bedrijf impro Circle deelt hij zijn unieke improvisatiemethode. Impro Circle heeft een 1-2-3 systeem met eigen boeken, online cursussen en lessen

Inmiddels is hij auteur van 7 boeken en heeft al meer dan 1200 muzikanten geholpen om met meer speelplezier en zelfvertrouwen te improviseren. 

Als componist en arrangeur

Tenslotte componeert hij voor blaasorkesten en schrijft arrangementen, vooral voor blaasorkesten met een uitbreiding van een ritmesectie

Meer weten over Werner? Kijk voor een uitgebreider CV anders ook even hier.

Als saxofonist

Werner Janssen speelt als freelancer o.a. in het Metropole Orkest, de WDR Big Band, het Radio Filharmonisch Orkest, het Orkest van de Luchtmacht, de Konrad Koselleck Big Band, Phion en het Discophonic Orchestra.

Trad op met artiesten als Herbie Hancock, Chaka Kahn, Bono, Gregory Porter, Ellen ten Damme en Tania Kross en won een Grammy Award met Snarky Puppy.

Als dirigent

Ook dirigeert hij blaasorkesten en big bands. Hij leidde ondermeer de professionele orkesten Orkest van de Luchtmacht en de Fanfare Bereden Wapens van Defensie.

Als saxofonist

Werner Janssen speelt als freelancer o.a. in het Metropole Orkest, de WDR Big Band, het Orkest van de Luchtmacht, de Konrad Koselleck Big Band en het Discophonic Orchestra.

Trad op met artiesten als Herbie Hancock, Chaka Kahn, Bono, Gregory Porter en Tania Kross en won een Grammy Award met Snarky Puppy.

Hij is te horen op albums van o.a. Ellen ten Damme, Trijntje Oosterhuis, Doe Maar, Nick & Simon, Helmut Lotti, Gregory Porter, Edwin Rutten en Laura Mvula.

Als improvisatiecoach

Via zijn bedrijf impro Circle deelt hij zijn unieke improvisatiemethode. Impro Circle heeft een 1-2-3 systeem met eigen boeken, online cursussen en lessen

Inmiddels is hij auteur van 6 boeken en heeft al meer dan 1200 muzikanten geholpen om met meer speelplezier en zelfvertrouwen te improviseren. 

Als dirigent

Ook dirigeert hij blaasorkesten en big bands. Hij leidde ondermeer professionele orkesten als het Orkest van de Luchtmacht en de Fanfare Bereden Wapens van Defensie.

Als componist en arrangeur

Tenslotte componeert hij voor blaasorkesten en schrijft arrangementen, vooral voor blaasorkesten met een uitbreiding van een ritmesectie

Meer weten over Werner? Kijk voor een uitgebreider CV anders ook even hier.

Werner Janssen aan het werk zien?

Als componist en gastsolist

In de opera Carmen

Als solist bij het Metropole Orkest

Als dirigent

In het Metropole Orkest

Solo met het Discophonic Orchestra

Ja maar ...

Wij spelen altijd van blad en kunnen niet improviseren. Kunnen we dan toch meedoen ?

Bij de workshops moet je juist een groot deel van blad lezen. Dat sluit aan bij wat jullie gewend zijn. Om je te helpen met improviseren en het samen mooi te laten klinken moet je zelfs in de bladmuziek kijken.

Omdat improviseren niet zo gebruikelijk is in de cultuur van de blaasmuziek, denk je misschien dat het heel ingewikkeld is. Improviseren bij orkestworkshops is echt op een heel eenvoudige en laagdrempelige manier die past binnen de traditie van de blaasmuziek en waar iedereen aan mee kan doen! 

Een steeds grotere groep muzikanten in je orkest speelt ook in een big band of popbandje. Zij willen juist graag meer van improviseren en lichte muziek weten. Zo houd je ook die leden enthousiast. 

 

Is het verplicht om een ritmesectie van drums, piano, gitaar en bas (‘combo’) te hebben voor zo’n orkestworkshop ?

De stukken die gebruikt worden in de workshops kunnen zowel mét als zonder ritmesectie gespeeld worden. Er zijn aparte partijen voor een externe ritmesectie. Verplicht is dat zeker niet, maar het klinkt wel leuker. Je kunt eventueel zelf een ritmesectie regelen, maar het kan ook via orkestworkshops.nl. Dat kunnen we allemaal bespreken in het kennismakingsgesprek.

 

Is het één workshop of kunnen ze ook tegelijkertijd gehouden worden?

Elke workshop kan los geboekt worden, maar vaak is een combinatie leuker. Het hangt natuurlijk van de beschikbare tijd af. Bij de improvisatie workshop 1 word je uitgedaagd om ook eens zonder bladmuziek te spelen. In workshop 2 lees je juist van blad. Deze workshop werkt ook goed als we meteen een paar van jullie lichte muziek werken onder de loep nemen. Zullen we anders even overleggen om voor jullie de perfecte workshop samen te stellen? 

 

Is het voor mijn orkest wel geschikt?

De workshops zijn voor ieder orkest geschikt, harmonie orkest, fanfare, brassband, big band, blaaskapel of zelfs strijkorkest. Er zijn partijen voor elk instrument in elke sleutel. De oefeningen zijn laagdrempelig, zodat ook minder ervaren muzikanten lekker mee kunnen doen. Maar ook voor gevorderde spelers bieden ze nog genoeg uitdaging.

Het stukje improviseren doen we meestal samen, zodat je nooit in je eentje speelt als je dat niet wilt. En wil je helemaal niet improviseren, dan kun je altijd gewoon nog je partij spelen. Maar … dan mis je wel de unieke kans om eens muziek vanuit je eigen fantasie te spelen in plaats van keurig van blad te spelen wat iemand anders voor jou bedacht heeft.

 

Wij willen voor ons concert iets speciaals doen. Is het mogelijk om de workshop uit te breiden met een gastsolist en/of ritmesectie?

Improviseren is een ontzettend leuke manier om jezelf muzikaal te uiten. Waarschijnlijk zitten er ook al muzikanten in je vereniging die dit al kunnen. Een concert is een mooie gelegenheid voor deze muzikanten om zich te presenteren.

Om echt een heel speciale happening te maken, kan  je orkest ook aangevuld worden met professionele begeleiders en/of solisten. Orkestworkshops werkt samen met professionele vocalisten en instrumentale solisten. Zullen we even de mogelijkheden bespreken? Stuur even een mailtje voor een afspraak.

 

Kunnen de orkestworkshops ook in België gehouden worden?

De orkestworkshops kunnen in heel Nederland en België gehouden worden. Zullen we even de mogelijkheden bespreken? Stuur even een mailtje voor een afspraak.

 

Improviseren dat is toch heel ingewikkeld, kunnen wij dat wel?

Bij veel muzikanten bestaat het beeld dat improviseren heel ingewikkeld is. Logisch als je improviseren associeert ontoegankelijke jazz. In werkelijkheid kan echt iedereen improviseren. Echt, muzikanten van over de hele wereld spelen al honderden jaren vanuit hun fantasie, zonder bladmuziek. Ook in klassieke muziek.

Orkestworkshops biedt het op een manier aan die voor HaFaBra muzikanten heel vertrouwd is. Door jarenlange ervaring met workshops voor orkesten is de lesinhoud goed te volgen. Al het materiaal kun je heel makkelijk van blad lezen. Laat je verrassen! Er zitten eenvoudige, ontzettend leuke oefeningen in, die muzikanten laten kennis maken met een heel andere kant van muziek maken.

Dit zeggen anderen over Werner Janssen

Ellen ten Damme

Tania Kross

Ook een orkestworkshop boeken?

Live Workshop 1

Improviseren met blaasorkest

(duur: 1 – 2 uur)

INCLUSIEF bladmuziek

TIP: Combineer workshop 1 en 2!

We beginnen met een stukje vrije improvisatie. Vanuit je fantasie vertaal je beelden naar je instrument en daag je elkaar uit.

Daarna verzin je samen een stukje oosterse filmmuziek. In jouw partij staat een melodie en aanwijzingen waar je zelf muziek van moet maken. Het stuk eindigt met een wervelende dans in een leerzaam Balkan ritme.

We eindigen met een Blues. Je mag dan improviseren, maar kunt ook gewoon je partij spelen.

Iedereen kan mee doen en het is iedere keer anders!

Live Workshop 2

FEEL & TIMING  IN LICHTE MUZIEK

(duur: 1/2 uur)

INCLUSIEF bladmuziek

TIP: Combineer workshop 1 en 2!

Bij deze workshop gaat het je niet lukken om stil te blijven zitten!

Hoe kan het nou dat de blazers in een spetterende popband zo strak klinken en dat een swingende bigband zo relaxt klinkt?

Het geheim is dat je niet letterlijk speelt wat genoteerd is. Je moet iets toevoegen wat je niet kunt opschrijven, maar moet voelen. 

In deze workshop ontdek je precies wat je moet doen om de lichte muziek stijlen pop, swing en latin te kunnen spelen.

Ook zo’n zin om met je orkest samen iets leuks te doen?

  • Waar je nog wat van opsteekt?
  • Waar je kunt lachen?
  • Waar iedereen aan mee kan doen? 

Maak even een afspraak en we kijken even wanneer het uitkomt.

Stuur een mailtje

Bel of Whatsapp naar +31622600900

Scroll naar boven