Werner Janssen -

IMPROVISATIECOACH

SAXOFONIST

DIRIGENT

COMPONIST

Mijn verhaal

Mijn muzikale reis begon toen ik 5 was...

Toen ik vijf was kwam mijn vader een keer met een geheimzinnig koffertje thuis. We deden het open en er zat een sopraan saxofoon in. Hij legde wat uit en toen mocht ik proberen…

Ik kreeg er meteen een goed geluid uit en ik was gefascineerd dat ik andere noten hoorde als ik met mijn vingertjes andere kleppen indrukte. Sinds die dag ben ik gegrepen door de magie van muziek.

Ik moest eerst bugel leren spelen in de plaatselijke fanfare. Om beter te worden vroeg ik les aan mijn opa. Na mijn tweede les overleed hij. Het voelde alsof mijn matige spel hiervan de oorzaak was. In werkelijkheid overleed hij aan stoflongen vanwege werken in de Limburgse mijnen.

Op mijn 11e maakte ik definitief de overstap naar de sopraan sax. Hehe, eindelijk het instrument waarop ik me thuis voelde. Ik vond het zo leuk dat ik elke dag anderhalf uur oefende, helemaal uit mezelf.

Hoewel ik autodidact was en me alles zelf aanleerde, won ik in die tijd een aantal prijzen. Mijn hart lag bij muziek, maar aan het eind van de middelbare school koos ik er toch voor om op safe te gaan en wiskunde te gaan studeren.

‘De kracht van muziek om mensen in hun hart te raken fascineerde mij veel meer dan wiskunde. Ik had nog een zetje nodig. Tijdens een concert gebeurde het …’

 

Mijn coming out

Spelen vanuit overgave

Tijdens een concert maakte ik een ‘uittreding‘ mee. Het leek alsof een deel van mij opsteeg naar een wereld met een ongekende vrede, harmonie en rust. Terwijl dit gebeurde, speelde mijn lichaam vol overgave door, van hogerhand bediend door een grote ‘marionettenspeler.

Opvallend veel mensen zeiden na afloop dat ik hun zo geraakt had. Toen wist ik dat de sleutel om mensen op een diep niveau te beroeren in het spelen vanuit overgave ligt. Sindsdien is dat mijn streven.

Hoe klinkt dat?

Anahata Bahyan

compositie Werner Janssen, uitgevoerd door Peter Wilms – marimba en Werner Janssen – sopraan saxofoon

Lotus Meditation

compositie Werner Janssen, uitgevoerd door Peter Wilms – marimba en Werner Janssen – bansuri

Mijn worsteling

Toen ik begon met improviseren speelde ik maar wat zonder te weten wat ik deed. Toch werd ik aangenomen op het conservatorium en mocht ik bij mijn favoriete saxofonist, Ferdinand Povel, gaan studeren.

Als autodidact snapte ik niets van die brij van akkoordenschema’s. Aanvankelijk zakte me de moed in de schoenen als ik me vergeleek met andere studenten. Ik voelde me best onzeker, omdat ik zelf ook wel hoorde dat niet alles goed klonk wat ik speelde.

HELP! Ik moest dringend op zoek naar manieren om beter te worden

Mijn ommekeer

Eenmaal op het Conservatorium had ik helaas niet zoveel tijd om te oefenen. Overdag werkte ik bij een softwarebedrijf en eenmaal thuis was mijn energie op. Om vooruit te komen moest ik het slim aanpakken…

Door mijn wiskunde achtergrond had ik gelukkig snel door dat er eigenlijk maar 5 akkoorden een rol spelen bij het improviseren. Dat is best te doen. In mijn GRATIS e-Book ‘Improviseren over de Blues‘ ontdek je hoe je grip krijgt op de akkoorden in een blues, zodat ook jij vanuit overgave kunt improviseren!

Ja! Ik wil ook spontaan over een blues kunnen improviseren. En meer zelfvertrouwen en speelplezier ervaren…

*Wij houden ook niet van spam en sturen jou alleen leuke improvisatietips en nieuws. Lees ook onze Privacy verklaring.

Mijn improvisatie methode

Improviseren = taal

Ik dacht dat je altijd iets origineels moest verzinnen als je improviseert. Maar het lag anders… Ik moest eerst een nieuwe taal leren spreken op mijn instrument. Je kunt het vergelijken met leren praten. Dat doe je door je ouders na te apen.

Daarom moet je ook andere spelers naspelen om woordjes en zinnetjes te leren die passen bij de akkoorden waarover je improviseert.

Geloof me, er is geen andere manier. Alle grote meesters hebben het ook zo gedaan. In plaats van nog meer kostbare tijd te verliezen help ik je met 20 basiswoordjes die je in elk stuk kunt gebruiken.

'Bebop-treinen' knutselen

De taal die je moet leren praten is bebop, ‘uitgevonden’ door Charlie Parker rond 1940. De woordjes die ik verzamelde reeg ik aaneen tot complete ‘bebop-treinen‘ op elk akkoord dat ik tegen kwam. Met mijn methode speel jij straks ook lekker klinkende zinnetjes op elk akkoord die je omtovert naar jouw eigen stijl.

Takjes in de rivier gooien

De volgende stap is om akkoorden te verbinden, zodat je logisch klinkende zinnen speelt. Dat is hetzelfde als takjes in een rivier gooien. Zo’n tak volgt z’n eigen route. Bij iedere noot die je speelt hoort op dezelfde manier steeds een logische vervolgnoot.

> Zo werkt het 1-2-3 systeem van impro Circle:

1. Wil je lekker zelf aan de slag? Kies dan het basisboek boek dat bij jouw niveau past. Het overzicht van alle boeken vind je hier.

2.Heb je behoefte aan duidelijke voorbeelden hoe je het toepast op je instrument? Kies dan de bijbehorende online videocursus. Dan kun je in je eigen tempo, lekker thuis, op je gemakje, alles uitproberen voordat je gaat optreden. Kies hier de cursus bij jouw boek.

3.Wil je liever persoonlijk begeleid worden en live gecoacht worden zodat je er alles uithaalt? Kies dan voor een lespakket of groepsles. Bekijk hier de mogelijkheden.

 

Mijn boeken

Met meer zelfvertrouwen en plezier improviseren begint hier

TAB_Alle_boeken

Ik zie het als mijn plicht je te helpen

Ik geloof in een betere wereld en heb zelf ervaren op wat voor diep niveau muziek mensen vervulling geeft. Muziek luisteren is mooi, muziek spelen is fantastisch, maar zelf muziek verzinnen en spelen, dat is ‘EPIC’.

Het is allemaal geen rocket-science, ook jij kunt gewoon leren improviseren. Je hebt toch ook leren praten? In mijn boeken beschrijf ik de logische stappen die je moet volgen om te kunnen improviseren met een plan. In plaats van op je gehoor uit onwetendheid als een ongeleid projectiel te spelen zonder te weten wat je doet. En weet je wat de paradox is? Alles wat je geleerd hebt moet je los durven laten. Als je vanuit deze overgave speelt gebeurt de ware ‘MAGIC‘.

Ervaar ook het plezier van improviseren! Bij elk niveau is er een geschikt boek. 

Als saxofonist / multiblazer

Orkesten

In 2000 studeerde ik als eerste in Nederland af als ‘master jazz saxophone – specialisatie lead-alt in een Big Band‘. Met mijn achtergrond in de klassieke muziek kan ik goed noten lezen en houd ik van de kleuren van houten blaasinstrumenten, zoals klarinet en fluit. Vanwege mijn veelzijdigheid speelde ik daarom in verschillende orkesten. Ik had het voorrecht om met Europese toporkesten samen te werken, zoals het Metropole Orkest, de WDR Big Band en het Orkest van de Luchtmacht. Mijn liefde voor Big Band deel ik sinds 2005 als lead-alt in de Konrad Koselleck Big Band.

Ook speelde ik als ‘multiblazer’ in de musicals Cats, Evita, Miss Saigon, There is no business like showbusiness, Grace, Joseph, Hairspray, Annie en La cage aux folles.

Daarnaast trad ik op met de legendarische ‘Ramblers’, het oudste nog spelende, dansorkest ter wereld, the World famous Glenn Miller Orchestra, het Discophonic Orchestra, de Holland Big Band en de Midland Big Band.

Ik ben te horen op albums van Gregory Porter, Trijntje Oosterhuis, Raul Midon, Vince Mendoza, Nick en Simon, Ellen ten Damme, Paul de Leeuw, Laura Mvula, Wende Snijders, ‘Ome Willem’ Edwin Rutten, Vera de Bree, de Konrad Koselleck Big Band, de Holland Big Band, het Metropole Orkest etc.

Grammy Award

Met het album ‘Silva‘ met Snarky Puppy en het Metropole orkest mag ik me winnaar van een prestigieuze Grammy Award noemen.

Herbie Hancock

Misschien wel mijn mooiste ervaring was de toernee die ik deed met Herbie Hancock als gastsolist bij het Metropole Orkest. Kippenvel. Maar ik voel me ook gezegend dat ik heb samen gewerkt met wereldsterren als Pat Metheny, Wynton Marsalis, Cliff Richard, Bono (U2), Chaka Kahn, Mariza, Tori Amos en John Scofield om er maar een paar te noemen.

Jazzquartet JAnZZn4!

Mijn jazzquartet JAnZZn4! was de proeftuin voor mijn eigen composities. Ik zocht naar manieren om de sound van het Hammond Orgel te verbinden met wereldmuziek. We hebben gespeeld op bekende jazzfestivals en jazzpodia in Nederland. Beluister hier mijn compositie Rainbow dance.

duo Wood & Winds

Met Wood & Winds, mijn duo met Peter Wilms op marimba, speelden we onze eigen composities met een esoterische signatuur. Beluister hier bijvoorbeeld mijn composities Anahata Bahyan.

Als 'jazzcat'

Als solist bij het Metropole orkest

Achter de schermen bij Carmen

Konrad Koselleck Big Band

Konrad Koselleck Big Band

Op TV

Podium Witteman (kijk vanaf 56:00)

Als dirigent

Berliner Philharmonie

Mijn eerste openbare optreden als dirigent was meteen in de beroemde Berliner Philharmonie! Het voelde voor mij  ongelofelijk goed om een orkest te inspireren en te mogen leiden. Van dirigeren wilde ik meer weten.

Na privélessen bij Jan Stulen, Arjan Tien en Maurice Hamers ging ik naar het conservatorium van Groningen om directie te studeren bij Jos Pommer, Tijmen Botma en Klaas van der Woude. 

In mijn korte carrière stond ik al voor de professionele orkesten van de Koninklijke Luchtmacht en de Fanfare Bereden Wapens.

Verder werk ik als dirigent ook met Harmonie Orkest ‘de Volharding’ Berkhout, de Jazz Warriors Big Band uit Amsterdam en Jazzband Just Us uit Woerden.

Verder val ik als dirigent regelmatig in bij een hele reeks orkesten, zoals:

Symfonisch Blaasorkest Rotterdam, Harmonie Orkest Crescendo (Sassenheim), Blazers Philharmonie Heemstede, Ms Jones Big Band (Enkhuizen), Waterlands Harmonie Orkest (Ransdorp), Fanfarecorps Zuiderwoude, Harmonie Orkest Advendo  (Franeker), Pete Bog’s Big Band Uithoorn, Big Band Alkmaar, Big Band Fort Night Swing (Wilnis), de AMC Big Band (Amsterdam), de Fellows Big Band (Amstelveen), de West End Big Band (Amsterdam), de Cotton Club Big Band (Amsterdam) en het Utrechts Jazz Orkest.

Met mijn orkestworkshops verzorg ik regelmatig workshops over improvisatie en lichte muziek voor blaasorkesten. Benieuwd hoe ook jouw orkest kan spelen zonder bladmuziek? Stuur even een mailtje

Kerstconcert Harmonie Orkest

Optreden met Big Band

October - Eric Whitacre

Fanfare Bereden Wapens

Prayer and Dance - Werner Janssen

Fanfare Bereden Wapens

Als workshopleider

Orkestworkshops.nl – speciaal voor blaasorkesten!

Ik deel ontzettend graag mijn ervaring en passie voor muziek, in het bijzonder improvisatie. Om improviseren voor iedere muzikant toegankelijk te maken, heb ik orkestworkshops opgezet.

Op een laagdrempelige manier je fantasie omzetten op je instrument. En ja, je mag best in je bladmuziek kijken, maar ik daag je graag uit om uit je hoofd te spelen.

Zelf ervaren hoe je met je orkest net zo strak kunt spelen als een blazerssectie van een popgroep, of wat het geheim is om net zo swingend en laid-back als een Big Band te spelen? Ik leer het je graag.

Orkestworkshops:

Een originele invulling van een repetitie (weekend) van je orkest, waar iedereen aan mee kan doen! Jong en oud, beginner en gevorderde. Gezellig samen muziek maken en ook nog iets nieuws leren.

Benieuwd? Kijk op www.orkestworkshops.nl.

Als componist

Bladmuziek bij Sonolize

Mijn composities voor blaasorkesten hebben een duidelijke lichte muziek signatuur, maar zijn gearrangeerd vanuit de mogelijkheden van blaasorkesten. Ik heb mijn liefde voor de blaasmuziek en de lichte muziek in deze composities verenigd. Ze zijn te beluisteren en te koop via Sonolize. Klik hier voor de catalogus.

Beneden kun je enkele van mijn composities beluisteren.

Requiem for Astor

Fanfare de Hoop Stellendam

Samhain

Strijkkwartet Concertgebouw orkest

Anderen over mij

Ellen ten Damme

Tania Kross

Dankjewel voor het boek en digitale play along pack! Ik vind het erg mooi vormgegeven, helder en rustig en fijn om te lezen.
Alles is heel duidelijk uitgelegd, stap voor stap, ik kreeg meteen veel zin om te beginnen.
En dat heb ik dus ook gedaan, vanavond hoofdstuk Little Sunflower, en door de opdrachtjes uit te voeren was ik op een gegeven moment met een oefentrack heerlijk in E mineur 7 en E maj 7 aan het blazen en het lukte gewoon!
Dankzij jou luister ik met nieuwe oren naar muziek, vooral jazz kan ik nu beter leren begrijpen en waarderen, en trompetspelen wordt er nog leuker door!
 

Cathrien van Engelen

trompet

Eerst verdwaalde ik altijd als ik aan het improviseren was. Nu pas ik het 'geheim' - zoals jij dat noemt in jouw cursus 'Start met improviseren' - toe. Daarom speel ik nu altijd goed in de vorm en heb veel meer zelfvertrouwen.

Hans 't Hoen

bariton sax

Improviseren was voor mij steeds een grote vraag omdat de basakkoorden op mijn accordeon bepalen wat gespeeld kan worden. Door uw lessen ben ik echt vooruit gegaan. Dank u wel voor uw heldere en motiverende uitleg.

A.J. Bock

accordeon

De cursussen van impro Circle zijn laagdrempelig en zien er goed uit. 

Rob Bruynen

WDR Big Band, hoofdvakdocent trompet conservatorium Maastricht

Scroll naar boven