HALFJAARPROGRAMMA SLIM IMPROVISEREN 1

ONTDEK DE 5 AKKOORDEN DIE EEN ROL SPELEN BIJ IMPROVISEREN 

Herken je dit?

Je improviseert voornamelijk op je gehoor en speelt dan eigenlijk steeds dezelfde toonladder door het hele stuk

Je trekt niets aan van die ingewikkelde akkoordsymbolen omdat je er geen raad mee weet

Je speelt vaak dezelfde dingen en hebt geen idee waar je moet beginnen om jezelf te ontwikkelen in die oneindige mogelijkheden

Als je het al lukt om de toonladders te spelen die bij de akkoorden in je boek staan, dan klinkt het niet als leuke muziek

Je zit teveel in je hoofd omdat je teveel aan allerlei regeltjes denkt, waardoor je niet lekker spontaan speelt

 

ALS JE DIT NIET OPLOST...

blijf je teleurgesteld op hetzelfde niveau hangen

ontdek je nooit welke potentie er in je schuilt

blijf je eindeloos zoeken op YouTube en losse workshops afstruinen naar deelstukjes van de puzzel zonder verder te komen

gaat je kostbare tijd verloren

voel je je gefrustreerd omdat het jou maar niet lukt

 

 

Gelukkig hoeft dat niet! Besteed je kostbare tijd niet langer aan losse deelstukjes die je niet verder helpen. Met de cursussen van impro Circle ontdek ook jij eindelijk het COMPLETE verhaal.

Veel muzikanten lukt het maar niet om de stap te zetten om akkoorden te gebruiken en geraffineerde noten te spelen in hun improvisaties.

Er zijn ook nauwelijks methodes waarmee je dit leert. De stappen die ik zelf heb gezet, heb ik op een gestructureerde manier bij elkaar gebracht in mijn boeken en cursussen.

Ik help ook jou graag persoonlijk om je droom te verwezenlijken om ook spontaan en met zelfvertrouwen en plezier te improviseren. 

In het halfjaarprogramma ‘Slim improviseren deel 1 – de vijf basisakkoorden‘ ontdek je hoe ook jij de mogelijkheden van akkoorden kunt gebruiken.

Hoe dan?

Door je te helpen de stof uit het gelijknamige boek stap voor stap te vertalen naar je instrument. Je leert echt alles wat je nodig hebt voor jouw transformatie.

Daniël op zijn basgitaar

Onderonsje op altsax

DE 7 IJZERSTERKE BELOFTEN VAN HET HALFJAARPROGRAMMA

Slim improviseren 1

'De 5 basisakkoorden'

Voor wie is het progamma bedoeld?

  • je speelt minimaal 3 jaar op een melodisch muziekinstrument, van trompet, gitaar, saxofoon, klarinet, piano, contrabas, trombone, viool, fluit, tot zelfs marimba
  • je kunt een paar toonladders spelen (majeur / mineur)
  • je vind het lastig om akkoordsymbolen te vertalen naar noten op je instrument, maar wilt nou eindelijk eens weten hoe het echt zit, zonder tijd te verliezen om het zelf uit te zoeken
  • je speelt graag samen met andere muzikanten van jouw niveau
  •  je wilt je hart volgen om eindelijk eens te doen wat je altijd al hebt willen doen

Het programma is niet geschikt als je

  • liever alles zelf uitzoekt
  • liever niet wilt investeren in je mentale gezondheid
  • een hekel hebt aan gestructureerd leren
  • liever op je niveau blijft hangen
  • zo’n typische jazzworkshop zoekt waar je gezellig wat speelt maar niks hoort waarmee je eenmaal thuis weer verder kan

LUISTER WAT EEN OUD-CURSIST VERTELT

Wat krijg je allemaal?

*alleen bij voldoende deelname aan online groepsprogramma ‘impro turbo

HOE PAKKEN WE HET AAN?

We werken in een groep van maximaal 8 muzikanten, zodat je genoeg persoonlijke aandacht krijgt. Eens per maand is er een inspirerende live groepsles van 2,5 uur. Je bereidt deze les voor aan de hand van het bijbehorende lesboek.

In de groepsles krijg je de stof nog eens beknopt uitgelegd en gaan we in op je vragen. Daarna gaan we vooral lekker spelen. Daar kom je voor, toch? Ik doe alles voor op mijn instrument om je te helpen en te inspireren.

Om je te helpen het allerbeste uit jezelf te halen is er twee keer een jamsessie met een echte ritmesectie. Zo ontdek je hoe je samen kunt spelen. Ook verbeter je dan je ritmegevoel door leuke out-of-the-box opdrachten. Je wordt dan  gecoacht door meerdere docenten die staan te springen om je te helpen! 

Het programma vindt plaats in Amsterdam of Eindhoven

MELD JE AAN VOOR AMSTERDAM

Datums:  17 oktober, 21 november, 19 december 2021,  16 januari, 13 februari, 13 maart 2022

Tijd : 13.00 – 15.30 uur

Locatie : QFactory, Atlantisplein 1, Amsterdam-Oost

Jouw investering : € 1097 (tot 15 oktober 2021 € 897)

MELD JE AAN VOOR EINDHOVEN

Datums: 16 oktober, 20 november, 18 december 2021,  15 januari, 12 februari, 12 maart 2022

Tijd : 13.30 – 16.00 uur

Locatie : Popei. Klokgebouw 300, Eindhoven-Strijp

Jouw investering : € 1097 (tot 15 oktober € 897)

Wil je in termijnen betalen of wil je weten of het programma voor jou geschikt is ? Neem dan even contact op voor termijnbetaling of een gratis proefles.

 
GARANTIE

Na de eerste groepsles mag je kosteloos annuleren. Daarna mag je je altijd laten vervangen door iemand anders, of het door jou betaalde bedrag besteden aan andere producten en diensten van impro Circle.

CURSISTEN AAN HET WERK

DE INHOUD VAN HET PROGRAMMA

DAG 1 - De eerste stap van je transfomatie

Eerst maak je kennis met je cursusgenoten. Daarna ga je aan de slag met twee prachtige jazz-standards. Je ontdekt meteen twee van de vijf basisakkoorden. Geïnspireerd door de vraag- en antwoord spelletjes op je instrument en met een glasheldere oefenstrategie ga je opgeladen naar huis. Tot de volgende les kun je ook nog terecht bij het tussentijdse online spreekuur.

DAG 2 - Beboptreinen knutselen met papier en schaar

Vandaag ontdek je hoe ook jij een melancholische solo kunt spelen op een blues. Om je beter te verstaanbaar te maken in een vreemde taal moet je woordjes leren. Daarom ga je op een verrassende manier methode je jazz-vocabulaire vergroten: met een echte (of digitale) schaar, papier en lijm…

DAG 3 - Jamsessie

Samen spelen daar gaat het om. Tijdens deze bijeenkomst communiceer je met een echte ritmesectie. Behalve een nieuw stuk spelen, herhaal je ook alle vorige stukken. De focus ligt nu helemaal op het ritme, het belangrijkste onderdeel van improviseren. Na deze dag merk je dat je al een enorme sprong hebt gemaakt. 

DAG 4 - Recyclen en toveren met maar 5 noten

Vandaag ontdek je een manier om heel snel vooruit te komen. Je hoeft maar 5 noten te spelen. In plaats van steeds nieuw materiaal in te studeren, kun je het recyclen met een paar slimme aanpassingen : een geslaagd voorbeeld van oude wijn in nieuwe zakken. Normaal hoor je dit simpele geheim alleen bij profs.

DAG 5 - Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?

Vandaag maak je kennis met de laatste twee basisakkoorden. Je ontdekt hoe je deze akkoorden heel eenvoudig de baas bent. Fluitend ga je weer naar huis. Voor meer inspiratie kun je weer terecht bij het tussentijdse online spreekuur

DAG 6 - De feestelijke afsluiting

Het programma sluit je af met een feestelijk optreden. Je gaat nog een keer alle stukken spelen, samen met een ritmesectie. Je wordt je vandaag bewust hoeveel je vooruit bent gegaan. En: je kunt het ook meteen aan anderen laten horen! Vol van de adrenaline en trots neem je jouw certificaat in ontvangst. Daarna nemen we afscheid van elkaar.

HET FEESTELIJKE EIND OPTREDEN

WAARIN VERSCHILT DIT PROGRAMMA VAN ANDERE WORKSHOPS?

De lessen vormen een samenhangend geheel: wat je in de ene les leert, komt in de volgende les terug plus een nieuw onderwerp

Je wordt helemaal onder de hoede genomen. Tussen de lessen door is er een spreekuur waar je terecht kunt met al je vragen

Je ontdekt een glasheldere oefenstrategie, waardoor je je kostbare tijd niet verdoet, maar gericht stappen zet om ook vrijuit en zelfverzekerd te improviseren 

Omdat er tijd zit tussen de bijeenkomsten kun je de stof laten bezinken en word je je bewust van je enorme vooruitgang

Je speelt met een ervaren ritmesectie, waardoor aan je ritmegevoel werkt en het ultieme speelplezier ervaart van samen muziek maken

MIJN VISIE: BEBOPTREINEN’ maken en TAKJES IN DE RIVIER GOOIEN’

Mijn frustratie

Ik weet nog heel goed dat ik eerst er zelf ook moeite mee had om akkoordsymbolen te vertalen naar goede noten op mijn instrument. Als ik probeerde de toonladders te spelen die in mijn boek stonden, dan klonk het nergens naar en bovendien kon ik het niet bijhouden. Ik zat teveel in mijn hoofd in plaats van met gevoel te spelen. Dus ging ik maar weer zonder plan op gehoor improviseren. Het frustreerde me dat ik zo niet verder kwam.

Mijn ommekeer

Het veranderde toen ik door had dat er eigenlijk maar vijf akkoorden een rol spelen bij het improviseren en dat er in akkoordenschema’s van jazz-standards steeds dezelfde patronen voorkwamen. Eerst zorgde ik ervoor dat ik die vijf basisakkoorden leerde kennen.

Op een blaasinstrument kun je helaas niet, net zoals op een piano of gitaar, meerdere tonen tegelijk spelen. Daarom trainde ik behalve de akkoordtonen (het arpeggio) los te spelen ook om zolang mogelijk te kunnen variëren op elk akkoord. Dat lukte me door eerst van andere spelers simpelweg goed klinkende motiefjes te kopiëren, maar na een tijd hoorde ik ook zelf hoe ik hierop kon variëren.

Ik moest een nieuwe taal leren spreken op mijn instrument om me verstaanbaar te maken. Die taal is de bebop, ‘uitgevonden door Charlie Parker, Dizzy Gillsespie en Bud Powell rond 1940. Door anderen na te spelen onthield ik zoveel mogelijk woordjes uit de taal van de bebop. Ik maakte dan als het ware een ‘beboptrein’ door allemaal wagons van bebopwoordjes achter elkaar te plakken tot een lange muzikale zin.

 

Takjes in de rivier gooien en improviseren

Ook zag ik dat sommige akkoordprogressies heel vaak voorkomen. In plaats van me te focussen op elk akkoord afzonderlijk, leerde ik hoe ik ze juist kon verbinden. Stel je eens voor dat je vanaf een brug een takje in een rivier gooit. Het takje volgt een bepaalde route. Als je een meter opschuift en dan een ander takje in de rivier gooit, dan zal dit takje een andere, eigen route volgen. Zo heeft het spelen van iedere noot in een improvisatie ook gevolgen voor hoe je verder gaat in je solo.

 

Iedereen kan leren improviseren met een plan

De lessen die ik zelf heb gehad waren nogal versnipperd. Door mijn achtergrond als wiskundige had ik de behoefte hier structuur in aan te brengen. De muzikanten die les van mij hadden konden zich zo ook enorm ontwikkelen. Daarom besloot ik mijn methodes vast te leggen in boeken om zo veel mogelijk muzikanten te kunnen helpen met improviseren.

Veel muzikanten vinden het ook met zo’n boek nog lastig om de mogelijkheden van akkoorden te vertalen naar concrete noten op hun instrument. Om die groep te helpen heb ik cursussen ontwikkeld. Van online zelfstudie videotraining tot een geheel verzorgd programma in het buitenland waar je persoonlijk door mij gecoacht wordt.

WAT ZEGGEN ANDEREN?

“Werner kan heel goed uitleggen hoe je vocabulaire kunt uitbreiden. Hij speelt ook zelf mee en dat is inspirerend.”   

“Soms best pittig. Maar prettige docent, aanmoedigend. Speelt zelf heel mooi waardoor je zelf geïnspireerd raakt”.

Oke, dit is het beste programma. Ik doe ook mee. Ik krijg:

*alleen bij voldoende deelnemers voor het online programma ‘impro turbo’

Jouw investering voor dit transformerende programma bedraagt normaal € 1097. Tot 15 oktober slechts € 897 !

IK DOE MEE IN AMSTERDAM

Datums:  17 oktober, 21 november, 19 december 2021,  16 januari, 13 februari, 13 maart 2022

Tijd : 13.00 – 15.30 uur

Locatie : QFactory, Atlantisplein 1, Amsterdam-Oost

Ik mag na de eerste bijeenkomst annuleren en krijg dan mijn geld terug

IK DOE MEE IN EINDHOVEN

Datums:  16 oktober, 20 november, 18 december 2021,  15 januari, 12 februari, 12 maart 2022

Tijd : 13.30 – 16.00 uur

Locatie : Popei, Klokgebouw 300, Eindhoven-Strijp

Ik mag na de eerste bijeenkomst annuleren en krijg dan mijn geld teru3

Wil je in termijnen betalen of wil je weten of het programma voor jou geschikt is ? Neem dan even contact op voor een betalingsregeling of een gratis proefles.

 
GARANTIE

Na de eerste groepsles mag je kosteloos annuleren. Daarna mag je je altijd laten vervangen door iemand anders, of het door jou betaalde bedrag besteden aan andere producten en diensten van impro Circle.

HOE ZIT HET MET CORONA?

ANDERE MOGELIJKHEDEN OM DIT PROGRAMMA TE VOLGEN

1. ALS ONLINE ‘BLENDED LEARNING‘ PROGRAMMA

Combinatie van online zelfstudie video cursus met twee keer per maand een online spreekuur voor al je vragen.
 

1. MAATWERK – HET PRIVÉLES PAKKET

Liever niet in groep les? Maximale aandacht voor jou? Flexibele lesafspraken? Kies dan het privéles pakket.

3. HIGH END PROGRAMMA in DUITSLAND

Het beste van het beste. Geheel verzorgd 4 weekenden ongestoord muziek maken. Met jamsessies en studio opname. 

MIJN ADIVES NODIG?

BENIEUWD NAAR MIJN MANIER VAN LESGEVEN?

Maak een afspraak voor een GRATIS proefles. Stuur me eventjes een mail

Werner Janssen
Scroll naar boven