online improvisatie cursussen voor alle muziekinstrumenten

sax sound BOOST Challenge - Tip 9. lange noten andere dynamiek

Video 1. uitLEG

Sound BOOST! Tip 9. Lange noten, andere dynamiek from Werner Janssen on Vimeo.

Uitleg van de video in woorden

Als je lange noten wilt oefenen om een beter geluid te krijgen is het een goede manier om juist hard te spelen. Zeg maar de kraan helemaal open. Hiermee train je uithoudingsvermogen en zeggingskracht. Toch zul je vaak in zachtere dynamiek spelen. E je wilt dan ook goed klinken. Het is mooi dat je eerst hebt geoefend om heel hard goed te klinken, want het enige wat je nu moet doen, is de "kraan een beetje dicht draaien". Speel gewoon zachter en let er op dat je toonkwaliteit goed is.

Doe de oefening "lange noten spelen" en neem verschillende dynamieken, p, mp, mf en f. Zorg dat je toon draagkracht heeft en rijk klinkt ook in deze dynamieken. Je zult merken dat het eigenlijk makkelijker is om in deze dynamieken vol en moi te klinken, behalve misschien als je super zacht speelt.

Opdracht

Speel de oefening op je instrument. Je kunt het los doen, met een metronome, of met de speciale begeleidingstrack die ik voor je heb gemaakt. Let er op dat je elke noot met ademsteun speelt. Geef steeds een "duwtje" met je buik als je naar de volgende noot toe speel.Probeer vier maten op één adem te spelen. Speel zo hard als je kunt, maar wel dat je geluid nog mooi blijft. Gegarandeerd succes !

 

Downloads

VRAGEN ? Stuur een mail naar info@improcircle.nl en ik help je graag.

Wist je trouwens dat ik de enige online beginners cursus improviseren aanbied in Nederland ? Wil je binnen 15 minuten leren hoe je een leuke popsolo kunt spelen, hoe je je solo kunt structureren en hoe je kunt improviseren in klassieke muziek ? Vraag een GRATIS proefles aan op www.improcircle.nl